Selaa World Watch -listan maita

50. sijalla World Watch -listalla

Niger

WWL 2020: Sijalla 50, pisteitä 60/100
Noussut World Watch -listalle vuonna 2020
 

Alue: Afrikka
Vainon pääsyyt: islamistinen sorto, etninen vihamielisyys, järjestäytynyt rikollisuus ja korruptio
Vainon taso: vakava
Väkiluku: 23,2 miljoonaa
Kristittyjen määrä: 62 200
Pääuskonto: islam
Hallitusmuoto: presidentin johtama tasavalta
Johtaja: presidentti Issoufou Mahamadou

Miksi Nigerissä vainotaan kristittyjä?

Uskontoa pidetään Nigerissä lähtökohtaisesti yksityisasiana, mutta kasvavien paineiden vuoksi maan hallituksen on ollut yhä vaikeampaa pitää valtio ja uskonto erillään toisistaan. Izala-ryhmän muslimijohtajien aktiivinen toiminta uhkaa kristittyjen uskonnonvapautta. Kyseessä on Pohjois-Nigeriasta lähtöisin oleva radikaaliryhmittymä.

Niger säästyi hyvin pitkään väkivaltaiselta ääri-islamilaiselta liikehdinnältä. Maan kristityt eivät siksi ole olleet erityisen vainon kohteena. Vuoden 2020 World Watch -listauksen tietoja kerättäessä Nigerissä tehtiin kuitenkin sarja aseellisia iskuja.

Korruptio vaivaa Nigerin oikeuslaitosta, joten monet rikokset jäävät rankaisematta. Maan viranhaltijoiden korruptiota ylläpitävät menettelytavat saavat osakseen negatiivista julkisuutta, mutta korruptiosta ei koidu riittävän vakavia seuraamuksia. Tilanne hankaloittaa maan yhteiskunnallista elämää kokonaisuudessaan, ja näin ollen myös Nigerin kristittyjen elämää.

Väkivaltainen ääri-islamismi on pakottanut Nigerin presidentin pyytämään kansainvälistä apua erityisesti Yhdysvalloista. Maan tilanne on muuttunut epävakaammaksi ja vaikeasti ennustettavaksi, minkä johdosta siellä on myös vaarallisempaa elää kristittynä.

Miksi Niger on noussut World Watch -listan 50 kärkimaan joukkoon?

Nigerin vainopisteytys on noussut kahdeksalla pisteellä vuodesta 2019. Syynä merkittävään muutokseen on ennen kaikkea jihadistien laajemminkin Sahelin alueella harjoittama vaino ja väkivalta.

Millaista Nigerissä on elää kristittynä?

Maan muslimivaltaisilla rajaseuduilla kristittyjä on muun muassa estetty viettämästä häitä. Kristittyjen on myös oltava varovaisia, mikäli he haluavat tavata toisiaan ja pitää jumalanpalveluksia.

Muslimeista kristityiksi kääntyneiden perheet yrittävät saada perheenjäsenensä kieltämään uskonsa uhkailemalla ja käyttämällä väkivaltaa. Tämänkaltainen vaino ei toistaiseksi kohdistu muihin kristittyihin. He saavat yleensä harjoittaa uskoaan rauhassa, mikäli se tapahtuu yksityisesti.

Kristityillä ei ole yhteiskunnallisessa elämässä samoja oikeuksia kuin muilla. He onnistuvat harvoin saamaan työtä valtionhallinnon palveluksessa. Usein heitä kieltäydytään ylentämästä parempiin virkoihin. Kristittyjen kokoontumista on estetty lähinnä satunnaisesti. Uuden seurakunnan rekisteröiminen on vaikeaa ja kestää kauan.

Nigerialaisen kristityn ajatuksia

Open Doorsin koulutukseen osallistunut Lompo: “Kiitos, Open Doors. En osannut aiemmin lukea tai kirjoittaa, koska ajattelin näiden taitojen opettelun olevan lasten puuhaa. Nyt ymmärrän, miten tärkeää on kyetä lukemaan itse Raamattua sekä kyetä kirjoittamaan. Rohkaisen jokaista, joka yhä ajattelee asiasta, kuten minä aiemmin, osallistumaan lukutaitokoulutukseen.

Miten Open Doors auttaa Nigerin kristittyjä?

Niger on Nigerian pohjoispuolella sijaitseva sisämaavaltio, jonka paristakymmenestä miljoonasta asukkaasta valtaosa on muslimeja. Etupäässä maan eteläosissa asuvia kristittyjä on vain noin 65 000. He kohtaavat elämässään moninaisia haasteita, kuten muun muassa kasvavan painostuksen kääntyä muslimiksi. Nigerialaiskristityillä on myös toimeentuloon liittyviä vaikeuksia. Open Doors on tukenut hankkeita, joiden avulla pyritään vahvistamaan Nigerin kristittyjen yhteisöä sen kamppaillessa kokemiensa haasteiden kanssa.

Open Doorsin yhteistyö Nigerin paikallisten kirkkojen kanssa alkoi vuonna 2011. Tavoitteemme on, että Nigerin kristityt voisivat ymmärtää Raamatun pohjalta, mitä vaino on ja miten siihen tulee reagoida. Lisäksi haluamme auttaa heitä tulemaan taloudellisesti toimeen nykyistä paremmin, rohkaista heitä uusia ihmisiä tavoittavaan työhön ja kouluttaa pastoreita kurinalaisiksi seurakuntiensa palvelijoiksi.

Open Doorsin toiminta Nigerissä sisältää muun muassa:

  • Vainoihin valmistavaa koulutusta
  • Ohjelmia, joiden kautta pyritään parantamaan paikallisten kristittyjen taloudellista asemaa
  • Koulutusta kulttuurien väliseen kommunikointiin ja uusista uskovista huolehtimiseen liittyen
  • Palvelevan johtajuuden koulutuksia
  • Opetuslapseuskoulutusta

Rukoile

Kesäkuussa 2019 mielenosoittajat sytyttivät kirkon tuleen Maradin kaupungissa Etelä-Nigerissä. Muitakin kirkkoja vastaan hyökättiin, mutta turvallisuusjoukot onnistuivat estämään vahingot. Hyökkäysten syynä oli tunnetun imaamin pidättäminen tämän kutsuttua julkisesti uskonnonharjoitukseen liittyvää lakiehdotusta islamin vastaiseksi. Hyökkäys on herättänyt huolen siitä, että vastaavaa tapahtuu mahdollisesti muissakin kaupungeissa.

Rukous Nigerin puolesta

Kiitä Jumalaa siitä, ettei Maradissa sijaitsevaa kirkkoa lukuun ottamatta muita kirkkoja onnistuttu tuhoamaan. Rukoile Maradin seurakunnan puolesta. Pyydä, että se saa kokea Jumalan rauhaa, rohkaisua ja huolenpitoa. Rukoile, että Nigerin kirkko pystyy ylläpitämään tähän asti vallinneita hyviä suhteita muslimeihin.

Selaa World Watch -listan maita

Uutisia ja artikkeleita

Liity postituslistalle!

Sähköposteissa rukousaiheita, uutisia ja tiedotteita.

Kiitos, olet liittynyt rukoussähköpostin saajaksi.