Uutiset
21.03.2020

Naiset, joita vainotaan uskonsa tähden kohtaavat erilaista vainoa kuin miehet – uusi raportti

Naisten vaino on seksuaalipainotteista. Kaikkialla kristillisen uskonsa tähden vainotut naiset kokevat ennen kaikkea seksuaalista ja miehet muuta väkivaltaa.

Open Doorsin vuoden 2020 sukupuolittuneen uskonnollisen vainoamisen raportti julkaistiin 24. helmikuuta. Raportissa analysoidaan miesten ja naisten eri tavalla koetun vainon vaikutuksia.

”Seksuaalinen väkivalta on yleisintä kristittyjen naisten kokiessa vainoa”, raportti toteaa.
Naiset ja tytöt kokevat olevansa ”elävänä kuolleita”, kun he joutuvat elinikäiseen eristykseen.

Pakkoavioliitto ja muu väkivalta kotiarestissa ovat kristityille naisille tyypillistä sen jälkeen, kun heidät on ensin pakotettu avioeroon omavalintaisesta liitostaan.

Rajoitettu ja riistetty elämä

Näin maan hallitus on kohdellut 21-vuotiasta iranilaista kristittyä opiskelijaa, Fatemeh Mohammadia, nyt tunnetaan Mary nimellä. Hänen elämäänsä rajoitettiin estämällä hänen koulutuksensa. Vangitseminen riisti häneltä normaalin elämän. Hyväntekeväisyysjärjestö MEC – Middle East Corcern – raportoi.

Hänet pidätettiin tammikuussa ja hän katosi viikoiksi. Tämä tapahtui lähellä aluetta, jolla oli mielenosoituksia Iranin armeijan ammuttua ukrainalaisen matkustajakoneen alas.

Marysta ei kuulunut mitään viikkoihin. Häntä kohdeltiin huonosti vankeuden aikana. Mary vapautettiin takuita vastaan 26. helmikuuta ja häntä syytetään ”yleisen järjestyksen häirinnästä osallistumalla laittomaan kokoontumiseen”. Maryn oikeudenkäynnin piti olla 2. maaliskuuta, mutta raporttien mukaan koronavirus on lykännyt oikeudenkäyntiä.

Mary ei ole piilotellut uskoaan. Hän on puolustanut kristittyjen oikeuksista uskonnonvapauteen. Tämän seurauksena häntä on toistuvasti ahdisteltu ja hän on ollut pidätettynä. Joulukuussa hänet erotettiin perustelematta yliopistostaan juuri ennen tenttien alkamista. Vuonna 2017 Mary osallistuttuaan kotikirkon hartauteen joutui puoleksi vuodeksi Teheranin Evin-vankilaan.

Kolme iranilaista naista, jotka kestivät vankeusrangaistuksensa uskonsa ansiosta, lähettivät meille vetoomuksen. Kansainvälisen yhteisön tulee rohkeasti nostaa esille vainottujen kristittyjen ahdinko. Asian esilläolo vaikuttaa heidän kohteluunsa.

Lue uusin tutkimuksemme: Sukupuolittunut vaino