Selaa World Watch -listan maita

45. sijalla World Watch -listalla

Mosambik

WWL 2021: Sijalla 45, pisteitä 63/100

 

Alue: Afrikka

Vainon pääsyyt: islamistinen sorto, diktatuurinen vainoharhaisuus

Vainon taso: vakava  

Väkiluku: 32,3 miljoonaa

Kristittyjen määrä: 17,4 miljoonaa

Pääuskonto: kristinusko

Hallitusmuoto: tasavalta

Johtaja: presidentti Filipe Nyusi

Miltä vaino näyttää Mosambikissa?

Vainot ovat lisääntyneet Mosambikissa. Kyseessä ovat ennen kaikkea ääri-islamistien hyökkäykset ja huumekartellien läsnäolo tietyillä seuduilla.

Kristityt kärsivät äärimmäistä vainoa maan pohjoisosassa, jossa kristittyjä on pakotettu lähtemään kodeistaan. Ääri-islamistit ovat ryöstäneet ja tuhonneet kristillisiä kirkkoja, kouluja ja kristittyjen omistamia yrityskiinteistöjä. Kristityiksi kääntyneisiin suunnataan äärimmäistä painostusta luopua uskostaan. Jos he kieltäytyvät siitä, heidät yleensä suljetaan muun yhteisön ulkopuolelle. Huhtikuussa jihadistiryhmä, jolla on mahdollisesti yhteyksiä ISISiin, tappoi 52 ihmistä, poltti kirkkoja ja muita julkisia tiloja ja hyökkäsi kyliin.

Myös avuntuojiin on suunnattu iskuja. Siksi kristittyjen on vaikea kokoontua niin sisällä kirkoissa kuin niiden ulkopuolella. Uskova ottaa suuren riskin, mikäli tuomitsee vainot puheissaan.

Miksi Mosambikin listasijoitus on muuttunut?

Mosambik sai 20 pistettä enemmän kuin viime vuonna ja nousi viidenkymmenen kristityille vaikeimman maan joukkoon.

Lähivuosina radikaalien islamistien iskuissa on kuollut monia kristittyjä. ISISiin lukeutuva islamistiryhmä ahl-Sunnah wa Jama’ah (ASWJ) haluaa perustaa Mosambikiin islamistisen hallinnon, ja se on tehnyt monia hirmutekoja. Kun se poltti kirkkoja ja kouluja, kymmenet tuhannet ihmiset pakenivat maan pohjoisosasta.

Maan armeija vetäytyi tärkeistä strategisista asemista, joihin kuului joksikin aikaa myös eräs satama.

Toisin sanoen vaino, jota aikaisemmin esiintyi pienemmässä osassa maata, levisi laajalti viimeisimmän raportointikauden aikana.

Kristittyjen elämää vaikeuttavat paikoin myös huumekartellit – tämä koskee erityisesti kirkon nuorisotyöntekijöitä.

Lisäksi maan hallitus on myös rajannut uskonnonvapautta.

Kuka on erityisen altis vainolle?

Uskonnonvapaus on maassa yleisesti ottaen hyvin rajallista. Kristittyjen vaino on kuitenkin kovinta pohjoisessa Cabo Delgadon maakunnassa, koska siellä ISISiin yhteyksissä olevat ryhmät tekevät väkivaltaisia iskuja.

Mitä Open Doors tekee auttaakseen Mosambikissa?

Open Doors aloitti Mosambikin kristittyjen auttamisen viime vuonna paikallisten yhteistyökumppaniensa avulla. Verkostoituen strategisesti paikallisen kirkon kanssa Open Doors suunnittelee auttavansa vainottua kirkkoa kouluttamalla ihmisiä.

Kun väkivältaisuudet kristittyjä kohtaan lisääntyivät Cabo Delgadon maakunnassa, Open Doors aloitti siellä myös hätäavun elokuussa 2020.

Rukoile:

  • Rukoile niiden Mosambikin pohjoisosien kristittyjen puolesta, jotka ovat itse selviytyneet jihadistien hyökkäyksistä mutta menettäneet niissä rakkaitaan. Pyydä, että Jumala lohduttaa heitä ja siunaa heitä rauhalla sekä voimalla antaa anteeksi vainoojilleen.
  • Rukoile kristityille suurempaa varjelusta ja pyydä että tämänhetkinen ääri-islamistien liikehdintä tukahdutetaan ennen kuin se kasvaa ja laajenee, mikä saattaisi johtaa entistä suurempiin väkivallan ja vainon aaltoihin koko maassa.
  • Pyydä Herraa vahvistamaan Mosambikin kirkkoa ja luomaan siihen yhtenäisyyttä islamistien uhan edessä. Pyydä Jumalaa antamaan kristityille rohkeutta kokoontua ja kasvaa uskossaan.
  • Pyydä pastoreille ja kirkon johtajille viisautta ja ymmärrystä heidän paimentaessaan seurakuntaansa. Rukoile, että heitä voidaan kouluttaa kohtaamaan tulevaa vainoa, niin että he ovat valmiita pysymään lujana.

Selaa World Watch -listan maita

Uutisia ja artikkeleita