Uutiset
06.05.2020

Mosambik: Jihadistit kuulemma ”vain haluavat islamilaisen lain”

Jihadistiryhmä lisää hyökkäyksiään pohjois-mosambikilaisessa Cabo Delgadon maakunnassa, sanoen haluavansa perustaa kalifaatin. Eräs Open Doorsin analyytikoista sanoo, että tämänkaltainen väkivalta uhkaa luoda uskonnollista jännitettä ja vaarantaa maan kristityt.

Vuoden 2020 kolmena ensimmäisenä kuukautena tämä omatekoinen al-Shabab -ryhmä (jolla ei ole mitään tekemistä Somaliassa toimivan samannimisen ryhmän kanssa), toteutti enemmän hyökkäyksiä kuin minkään muun kolmen kuukauden jakson aikana sen kapinoinnin alkuajoista 2017 lähtien, raportoi Economist. Ryhmä jättää jälkeensä raunioituneita maisemia, mestattuja ihmisiä ja pakenevia siviilejä.

Lääkärit ilman rajoja -järjestön koordinaattori Bruno Cardoso kertoi AFP:lle kollegojensa todistaneen ’ihmisjonoja kulkemassa pääteillä kotikylien palaessa heidän takanaan’.

’Emme taistele vauraudesta’

Viimeaikaiset taistelut ovat olleet röyhkeämpiä. Aseistetut taistelijat tappoivat 7. huhtikuuta 52 nuorta Xilaxin kylässä lounaisessa Muidumben piirikunnassa näiden kieltäydyttyä liittymästä ryhmään. Kaksi viikkoa aiemmin, 23.3. ryhmä otti väliaikaisesti haltuunsa Mocimboa da Praian satamakaupungin; kaksi päivää myöhemmin se valtasi lyhyeksi aikaa 200 km etelämpänä sijaitsevan Quissangan kaupungin. Ryhmän jäsenet eivät välitä enää edes piiloutua: heidän kasvonsa olivat näkyvissä viimeaikaisella videolla, jolla yksi taistelijoista sanoi: ”Emme taistele vauraudesta, haluamme vain islamilaisen lain.”

Toisen julkaistun tiedon mukaan yksi hyökkäyksistä tapahtui Nangolossa sijaitsevaa katolilaista lähetysasemaa vastaan, jossa sijaitsee yksi maakunnan vanhimmista kirkoista. Lähetysasemalla militantit tuhosivat toisen asteen koulun. Pitkäperjantaina he hyökkäsivät aivan rannikon tuntumassa sijaitsevaan Quirimban saareen ja tuhosivat koulun, terveyskeskuksen, hallituksen viraston ja useita taloja.

Sekä Mocimboa da Praiassa että Quissangassa militantit nostivat ylös Isis- järjestön mustan lipun, mutta analyytikot eivät ole varmoja Isis-yhteydestä. Hyökkäyksillä ei tunnu olevan yhteistä ideologiaa tai johtajuutta, kertoi Jasmine Opperman, ’Islamic theology on counterterrorism’  analyytikko. Hän sanoi kuitenkin, että epäilemättä ISIS hyödyntäisi tilannetta.

Ihmisiä tapetaan ja ajetaan pois kotiseudultaan

Cabo Delgado on maakunta, jossa on paljon maakaasua. Se saattaa analyytikkojen mukaan olla yksi väkivallan motiiveista. Open Doorsin tilastot kertovat, että kolmen viime vuoden aikana kapinalliset ovat hyökänneet yhdeksään  Cabo Delgadon 14 piirikunnasta. Yhtenä hyökkäyksen kohteena oli Bilibizan kylässä, Quissangan piirikunnassa sijaitseva ammattikoulu. Hyökkäyksiä on raportoitu myös Pemban, Plaman ja Meculan kaupungeissa Niassan maakunnassa.

Tähän mennessä ainakin 600 ihmistä on saanut surmansa ja noin 115 000 ihmistä on joutunut lähtemään kodeistaan hyökkäysten vuoksi. ”Hyökkäysten määrän lisääntyminen Mosambikissa on vaarallinen suuntaus. Maan pohjoisosissa suurin osa väestöstä on maltillisia muslimeja, kun taas keski- ja eteläosissa asuu valtaosin kristittyjä,” Jo Newhouse kertoi. Newhouse on Open Doorsin Saharan eteläpuoleisen Afrikan operaatioiden tiedottaja.

”Jos hallitus ei saa tilannetta hallintaansa, väkivalta saattaa vaaraan sen uskonnollisen yhtenäisyyden, joka tänä päivänä on olemassa Mosambikin ihmisten välillä. Vetoamme tukijoitamme eri puolilta maailmaa: jatkakaa rukousta tämän alueen kirkon puolesta.”