Selaa World Watch -listan maita

27. sijalla World Watch -listalla

Marokko

WWL 2021: Sijalla 27, pisteitä 67/100
WWL 2020: Sija 26
WWL 2019: Sija 35

 

Alue: Lähi-itä / Pohjois-Afrikka

Vainon pääsyyt: ääri-islamistinen sorto, hallinnon vainoharhaisuus

Vainon taso: erittäin vakava

Väkiluku: 36,6 miljoonaa

Kristittyjen määrä: 32 200

Hallitusmuoto: perustuslaillinen monarkia

Johtaja: kuningas Muhammad VI

Pääuskonto: islam

Miksi Marokossa vainotaan kristittyjä?

Marokossa laki kriminalisoi ”muslimin uskon horjuttamisen”. Siksi uskostaan kertovat kristityt ovat vaarassa joutua pidätetyiksi. Islamistiset militantit ovat hyökänneet väkivaltaisesti myös kristittyjen oikeuksia puolustavia asianajajia vastaan. Maan laki tuomitsee vain käännyttämisen, mutta kristityksi kääntymisestä voidaan rangaista muulla tavoin, esimerkiksi perimisoikeuden tai lapsen huoltajuuden epäämisellä.

Miksi Marokon listaussijoitus on muuttunut?

Pääsyy Marokon yhden pisteen nousuun vuonna 2021 on lievä kasvu (0,3) painostuksen keskiarvossa, joka nousi 12,6 pisteeseen. Tämän aiheutti pääosin kansallisella osa-alueella tapahtunut painostuksen kasvu.

Väkivaltapisteet laskivat 4,1:stä 3,7:ään, koska kuluneella seurantajaksolla ei tapahtunut yhtäkään kirkkorakennukseen kohdistunutta hyökkäystä.

Millaista Marokossa on elää kristittynä?

Ulkomaalaisten kristittyjen kirkkoja valvotaan, jotteivät marokkolaiset voisi osallistua jumalanpalveluksiin. Laki kieltää evankeliumin kertomisen muslimeille, ja tähän syyllistyneitä ulkomaalaisia on karkotettu maasta.

Marokkolaiset kristityt kokoontuvat kotiseurakunnissa, koska he eivät voi saada virallista asemaa ja lupaa julkiseen kokoontumiseen. Erityisesti maaseudulla perheet ja yhteisöt painostavat muslimitaustaisia kristittyjä, jotka siksi usein pitävät uskonsa salassa.

Tositarinoita

Syvällä Etelä-Marokossa kaksi nuorta naista tapaa toisiaan salaa säännöllisesti. Nämä molemmat opiskelijat ovat Jeesuksen seuraajia, mutta heidän perheensä luulevat uhkauksillaan saaneensa heidät palaamaan islamiin. Kun kuuntelee näitä naisia, kuulee samalla monen marokkolaisen kristityn tarinan – kaikkien heidän, jotka ovat kääntyneet islamista Jeesuksen seuraajiksi.

Miten Open Doors auttaa Marokon kristittyjä?

Open Doors toimii yhdessä paikallisten kumppaneiden ja kirkkojen kanssa ja tukee Pohjois-Afrikan kirkkoa seuraavin tavoin:

  • Koulutus
  • Median seuranta
  • Asianajopalvelut
  • Kirjallisuuden jakaminen
  • Esirukoilijoiden löytäminen tukemaan vaikeuksissa olevia kristittyjä

Kuinka sinä voit auttaa Marokon kristittyjä?

Rukoilemalla Marokon seurakunnan puolesta ja lahjoittamalla Open Doorsin työlle varojesi niin salliessa.

closer
Lisätietoa

2019: Marokko on uusi tulokas World Watch -listalla.

Vainoavat tahot

Muslimienemmistöistä Marokkoa pidetään suhteellisen suvaitsevana maana. Silti kristittyjä vainoavat yleisesti sekä valtio että yhteiskunta. Vaino on harvinaisempaa ja vähemmän voimakasta kuin monissa muissa alueen maissa, mutta siitä huolimatta valtio ja äärimuslimit rajoittavat ja painostavat kristittyjä. Maaseudulla perhekunnan ja yhteisön painostus voi olla merkittävää.

Kristityt joutuvat kohtaamaan monenlaisia rajoituksia. Näitä voivat olla arabiankielisen kristillisen kirjallisuuden takavarikointi, kielto toimia ulkomaisten kristittyjen parissa sekä ongelmia lupa-asioiden hoidossa sekä jumalanpalveluspaikkojen käytössä. Käännynnäiset kohtaavat vainoa aina, kun heidän puheensa kristillisestä uskostaan nähdään käännyttämisyrityksenä.

Marokon hallitus on hyvin epäilevä erityisesti muslimitaustaisia uskovia kohtaan. Marokkolaisten odotetaan olevan lojaaleja islamille, kuninkaalle ja isänmaalle; kristinusko saattaisi uhata tätä hegemoniaa. Lisäksi hallitus pitää kristittyjä tutkimisen ja valvonnan alla. Tällä toiminnalla hallitus yrittää rauhoitella äärimuslimien ryhmiä, jotka syyttävät hallitusta vastahakoisuudesta puolustaa islamilaista elämäntapaa. 

Vainojen ilmeneminen

Toistuva ongelma kristityille, jotka ovat avoimia uskostaan, liittyy rikoslain artiklaan 220. Artikla kriminalisoi ”muslimin uskon horjuttamisen”. Tämä saattaa monet uskostaan puhuvat kristityt vaaraan tulla syytetyksi rikoksesta ja joutua pidätetyksi.

Islamistiset militantit ovat hyökänneet väkivaltaisesti myös kristittyjen oikeuksia puolustavia asianajajia vastaan.

Koska maan laki tuomitsee vain käännyttämisen, kristityksi kääntymiset saatetaan rangaista toisella tavoin, esimerkiksi perimisoikeuden tai lapsen huoltajuuden menettämisellä.

Selaa World Watch -listan maita

Uutisia ja artikkeleita