Selaa World Watch -listan maita

35. sijalla World Watch -listalla

Marokko

WWL 2019: Sijalla 35, pisteitä 63/100

 

Asukasluku: 36,2 miljoonaa (31 400 kristittyä)
Pääuskonto: Islam
Vainoamisen syy: Uskonnollinen nationalismi

2019: Marokko on uusi tulokas World Watch -listalla.

Vainoavat tahot

Muslimienemmistöistä Marokkoa pidetään suhteellisen suvaitsevana maana. Silti kristittyjä vainoavat yleisesti sekä valtio että yhteiskunta. Vaino on harvinaisempaa ja vähemmän voimakasta kuin monissa muissa alueen maissa, mutta siitä huolimatta valtio ja äärimuslimit rajoittavat ja painostavat kristittyjä. Maaseudulla perhekunnan ja yhteisön painostus voi olla merkittävää.

Kristityt joutuvat kohtaamaan monenlaisia rajoituksia. Näitä voivat olla arabiankielisen kristillisen kirjallisuuden takavarikointi, kielto toimia ulkomaisten kristittyjen parissa sekä ongelmia lupa-asioiden hoidossa sekä jumalanpalveluspaikkojen käytössä. Käännynnäiset kohtaavat vainoa aina, kun heidän puheensa kristillisestä uskostaan nähdään käännyttämisyrityksenä.

Marokon hallitus on hyvin epäilevä erityisesti muslimitaustaisia uskovia kohtaan. Marokkolaisten odotetaan olevan lojaaleja islamille, kuninkaalle ja isänmaalle; kristinusko saattaisi uhata tätä hegemoniaa. Lisäksi hallitus pitää kristittyjä tutkimisen ja valvonnan alla. Tällä toiminnalla hallitus yrittää rauhoitella äärimuslimien ryhmiä, jotka syyttävät hallitusta vastahakoisuudesta puolustaa islamilaista elämäntapaa. 

Vainojen ilmeneminen

Toistuva ongelma kristityille, jotka ovat avoimia uskostaan, liittyy rikoslain artiklaan 220. Artikla kriminalisoi ”muslimin uskon horjuttamisen”. Tämä saattaa monet uskostaan puhuvat kristityt vaaraan tulla syytetyksi rikoksesta ja joutua pidätetyksi.

Islamistiset militantit ovat hyökänneet väkivaltaisesti myös kristittyjen oikeuksia puolustavia asianajajia vastaan.

Koska maan laki tuomitsee vain käännyttämisen, kristityksi kääntymiset saatetaan rangaista toisella tavoin, esimerkiksi perimisoikeuden tai lapsen huoltajuuden menettämisellä.

Selaa World Watch -listan maita

Liity postituslistalle!

Sähköposteissa rukousaiheita, uutisia ja tiedotteita.

Kiitos, olet liittynyt rukoussähköpostin saajaksi.