Selaa World Watch -listan maita

40. sijalla World Watch -listalla

Malesia

WWL 2020: Sijalla 40, pisteitä 62/100
WWL 2019: Sija 43
WWL 2018: 
Sija 23
WWL 2017: Sija 31
WWL 2016: Sija 30

 

Alue: Aasia

Vainon pääsyyt: islamistinen sorto, hallinnon vainoharhaisuus

Vainon taso: erittäin vakava

Väkiluku: 32,5 miljoonaa

Kristittyjen määrä: noin 3 miljoonaa

Pääuskonnot: Islam 46 %, kristinusko 9 %

Hallitusmuoto: perustuslaillinen vaaliliittomonarkia

Johtaja: pääministeri Mahathir bin Mohamad

Miksi Malesiassa vainotaan kristittyjä?

Kaikkien etnisten malaijien odotetaan olevan muslimeja, joten islamista kääntyneet kristityt kokevat vainoa Malesiassa kaikkein eniten. Heidän katsotaan uhmaavan paitsi perustuslakia, myös lähiyhteisöään, perhettään ja naapurustoaan.

Roomalaiskatolilaiset ja metodistit ovat viranomaisten ja valtioon kuulumattomien organisaatioiden tarkkailun alla. Hyökkäysten kohteina taas ovat useimmiten uudemmat protestanttiset ryhmät, sillä ne todistavat uskostaan aktiivisesti.

Miksi Malesian listaussijoitus on muuttunut?

Maan pistemäärät nousivat jokaisessa suoranaiseen väkivaltaan liittymämättömässä vainokategoriassa. Näin ollen Malesia nousi kaksi sijaa listalla.

Millaista Malesiassa on elää kristittynä?

Islamista kääntyneet kristityt kätkevät Malesiassa usein uskonsa ja tapaavat toisiaan salassa. Jos he paljastuvat, perhe voi hylätä heidät tai pakottaa heidät eroamaan puolisostaan. Toisinaan käännynnäisiä lähetetään uudelleenkoulutusleirille tai he vain katoavat.

Viranomaiset tarkkailevat seurakuntia. Malesiassa on laitonta kertoa evankeliumi muslimille.

Helmikuussa 2017 siepatun pastori Raymond Kohin kohtalo ei edelleenkään ole selvinnyt. Malesian Ihmisoikeuskomissio totesi päätösraportissaan poliisin erikoisyksikön olleen mukana sieppauksessa, mikä herättää syvää huolta maan kristityissä.

Tositarina

Kasvava islam vaatii Itä-Malesian kristittyjen tukikohdan vahvistamista

70 prosenttia kaikista Malesian kristityistä elää Sarawakin ja Sabahin osavaltioissa Borneon saarella maan itäosissa. Näillä alueilla uskovat ovat joutuneet muslimien aggressiivisen käännytystyön kohteiksi. Tilanne uhkaa Malesien kristittyjen merkittävää tukikohtaa. Open Doors tekeekin yhteistyötä kirkon johtajien kanssa uskovien opetuslapseuttamiseksi. Työ kohdennetaan etenkin nuoreen sukupolveen, jotta nuoret pysyisivät vahvana uskossaan ja voisivat vastustaa islamiin kääntymisen houkutusta.

Miten Open Doors auttaa Malesian kristittyjä?

Open Doors auttaa malesialaisia uskovia vahvistamalla heitä. Maan kristityt elävät islamilaisen hallinnon alaisuudessa sekä rotuun ja uskontoon liittyvän syrjinnän keskellä. Isis aiheuttaa alueella kasvavaa uhkaa.

Toimintaamme sisältyvät seuraavat asiat:

  • Kristittyjen opetuslapseuttaminen ja varustaminen
  • Opetusta vainon Raamatun mukaiseen kohtaamiseen
  • Raamattujen ja muun kristillisen kirjallisuuden tuottaminen paikalliselle kielelle
  • Yhteyttä edistävien ja rodullisia vastakkainasetteluja liennyttävien kokoontumisten mahdollistaminen
  • Sosioekonomisen avun tarjoaminen puutteessa oleville uskoville

Kuinka sinä voin auttaa malesialaisia kristittyjä?

Voit auttaa rahalahjoituksin mahdollisuuksiesi mukaan.

Rukoile:

  • Rukoile varjelusta muslimitaustaisten uskovien salaisiin kokoontumisiin. Rukoile, että kokoontumisissa voitaisiin kokea rohkaisua ja vahvistuvaa yhteyttä.
  • Rukoile hiljattain uskoon tulleiden puolesta. Heidät ajetaan usein ulos kodeistaan, eristetään perheistään ja lähiyhteisöistään ja lähetetään islamilaisille uudelleenkoulutusleireille. Rukoile heille kestävyyttä ja rohkeutta.
  • Poliittinen, sosiaalinen ja uskonnollinen epävakaus on lisääntynyt Malesiassa viime aikoina. Maan perustuslaki määrittelee etniset malaijit muslimeiksi. Tästä syystä malaijeilla ei ole uskonnonvapautta, eivätkä he voi luopua islamista. Muiden uskontojen harjoittajat eivät saa jakaa uskontoaan malaijimuslimille. Rukoile muutosta Malesiaan.

Malesialaisten kristittyjen ajatuksia

Nora:
”Aviomieheni on kristitty. Synnyin itse muslimiksi. Naimisiin menimme kirkossa, emme maistraatissa. Avioliittomme ei näin ollen ole virallinen. Jos saisimme lapsia, islamilaiset johtajat ottaisivat lapsemme meiltä pois, mikäli kävisi ilmi, että olen kristitty. Meille lasten hankkiminen onkin siksi ’mahdotonta’!”

(Malesian lain mukaan ei-muslimin on käännyttävä muslimiksi, mikäli hän menee naimisiin muslimin kanssa. Jos kääntymystä ei tapahdu, avioliitto katsotaan laittomaksi ja muslimi haastetaan sharia-oikeudenkäyntiin)

Aina, muslimitaustainen uskova:
”Aluksi seurakunnat olivat melko varovaisia ottamaan meitä mukaan joukkoonsa, sillä tilanteesta olisi saattanut aiheutua niille hankaluuksia. En voinut siksi aktiivisesti ottaa osaa seurakunnan toimintaan. Ymmärrän tilanteen, enkä halua saattaa ketään vaikeuksiin. Nyt minun sallitaan olla läsnä jumalanpalveluksen loppuun asti, mistä olen todella kiitollinen.”

closer
Lisätietoa

2019: Malesia putosi sijalle 42 sijalta 23, mutta sai WWL-analyysissä vain viisi pistettä vähemmän kuin viime vuonna.

Toukokuun yleisvaalit päättivät Malesian suurimman puolueen UMNOn (United Malays National Organization) 62-vuotisen hallintokauden. Entinen pääministeri, nyt 93-vuotias tri Mahathir Mohamad palasi eläkkeeltä, vaihtoi puolta ja voitti.

Kristityksi kääntyminen on muslimienemmistöisessä Malesiassa vastoin lakia lähes kaikissa osavaltioissa, samoin malaijimuslimien evankelioiminen. Pastori, jonka väitettiin tehneen evankelioimistyötä, sai tappouhkauksia ja lopulta siepattiin helmikuussa 2017, eikä hänestä ole sen koommin saatu mitään tietoja. Uusi hallitus on kuitenkin jatkanut hänen ja muiden kadonneiden kohtalon selvittämistä. Heti WWL2019 -listauksen raportointijakson 1.11.2017-31.10.2018 päätyttyä on kuitenkin havaittu merkkejä etnisten ja uskonnollisten vähemmistöjen painostuksen voimistumisesta.

Vainoavat tahot

Perustuslaki kieltää malesialaisten kääntymisen islamista muihin uskontoihin ja rajoittaa muiden uskontojen levittämistä. Poliittiset puolueet kuten vallassa oleva UMNO ja oppositiopuolue PAS suojelevat islamia, ja hallituksen virkamiehet pyrkivät ylläpitämään ja lisäämään sen vaikutusta yhteiskunnassa. Tämä vaikeuttaa vähemmistöuskontojen asemaa. Monet muslimien kansalaisjärjestöt pitävät itseään ”islamin puolestapuhujina” ja nauttivat hallituksen tukea. Usein niiden kannanotot ja toimet lietsovat rasistista epäsopua ja uskonnollista syrjintää. Kristitylle, joka on taustaltaan muslimi, pahimpia vainoajia ovat oman perheen jäsenet.

Vainojen ilmeneminen

Käännynnäiset kokevat Malesiassa voimakkainta vainoa, koska jokaisen etnisyydeltään malesialaisen oletetaan olevan muslimi. Se, joka poikkeaa tästä, ei nouse ainoastaan perustuslakia vaan myös koko yhteisöä sekä perhettään ja naapureitaan vastaan. Vaikka viranomaiset ja kansalaisjärjestöt valvovat myös roomalaiskatolisia ja metodisteja, tarkimman huomion kohteena ovat kuitenkin uudet protestanttiset ryhmät, jotka todistavat aktiivisimmin uskostaan.

Malesian väestö hyötyy hallituksen ”positiivisen diskriminaation politiikasta”. Sen mukaisesti ei-malesialaisia kohdellaan toisen luokan kansalaisina. Valtaosa maan kristityistä kuuluu heidän joukkoonsa,  myös suuri joukko syntyperäisiä ”Bumiputra” kristittyjä.

PAS-puolueen johtaja, joka on ehdottanut islamilaisen rikoslain käyttöönottoa maan koillisessa Kelantanin osa-valtiossa, on avoimesti panetellut kristittyjä. Hän väitti, että he käännyttävät muslimeja käyttäen kannustimena rahaa. Tällaiset kommentit kylvävät epäsopua ja vihaa kristittyjä kohtaan.

Selaa World Watch -listan maita

Uutisia ja artikkeleita

Liity postituslistalle!

Sähköposteissa rukousaiheita, uutisia ja tiedotteita.

Kiitos, olet liittynyt rukoussähköpostin saajaksi.