Kirgisia

61

Miksi maassa vainotaan kristittyjä?

Maassa ei sallita uskonnollista toimintaa, joka ei ole kytköksissä valtiollisiin instituutioihin ja niiden valvomaa. Vuonna 2009 astui voimaan uusi uskontolaki, joka toi paljon rajoituksia. Vuonna 2015 viranomaisten harjoittama painostus lisääntyi ja uudesta uskontolakiluonnoksesta keskustellaan edelleen. Mahdollinen uusi laki tekisi seurakuntien rekisteröinnin lähes mahdottomaksi, koska jokaisella seurakunnalla pitäisi olla vähintään 500 jäsentä.

Kirgisian yhteiskunta on perinteisempi kuin monet muut Keski-Aasian maat. Kristittyihin suunnattu painostus kohdistuu erityisesti islamista kristinuskoon kääntyneisiin.

Jos syntyperäiset muslimit kääntyvät kristinuskoon, heidän perheensä, ystävät ja paikallinen yhteisö kohdistavat heihin painostusta ja toisinaan myös fyysistä väkivaltaa pakottaakseen heidät palaamaan islamiin. Joidenkin käännynnäisten perheet lukitsevat heidät pitkiksi ajoiksi kotiarestiin ja pahoinpitelevät heitä. Paikalliset islamilaiset opettajat saarnaavat käännynnäisiä vastaan, mikä voi johtaa siihen, että nämä karkotetaan yhteisöstään. Käännynnäisten kristillinen hautaus on ongelmallinen ja herättää usein muslimikyläläisten vastustusta.