Keski-Afrikan tasavalta

31

Miksi maassa vainotaan kristittyjä?

Vaikka Keski-Afrikan tasavallan (KAT) asukkaista kolme neljäsosaa on kristittyjä, he ovat silti alttiita vainolle. Vuodesta 2013 alkaen valtio on ollut hajaannuksessa vastakkainasetteluiden ja taisteluiden vuoksi. Suurin osa maasta on puolisotilaallisten joukkojen miehittämiä. Joukot ovat loukanneet ihmisoikeuksia monin tavoin.

Kun kristityt johtajat ovat julkisesti tuominneet väkivallan, heitä on uhkailtu ja heidän kirkkojaan on ryöstetty ja poltettu. Konfliktien takia tuhannet kristityt ovat menettäneet kotinsa ja elinkeinonsa. Monet heistä elävät nyt pakolaisleireillä.

Jopa perheenjäsenet painostavat kristityiksi kääntyneitä. Naiset ja tytöt saatetaan pakottaa kotiarestiin, jotta he eivät voisi tavata muita kristittyjä. Heidät saatetaan myös naittaa paljon vanhemmille muslimimiehille. Joidenkin raporttien mukaan kristitty äiti voi osallistua kristillisiin tilaisuuksiin vain, jos hänen lapsensa lähetetään moskeijaan.

Usein paikallinen yhteisö hyljeksii kristittyjä käännynnäisiä. Se saattaa yrittää väkivalloin pakottaa heidät kieltämään uskonsa.

Miten tilanne on muuttunut edellisestä vuodesta?

Väkivalta KAT:ssa on edelleen äärimmäistä. Iskut lisäävät painetta kristittyjä kohtaan julkisen ja yksityisen elämän kaikilla alueilla. Samaan aikaan maan humanitäärinen kriisi pahenee. Kesäkuu 2021 oli humanitäärisesti tarkasteltuna vaikein ajanjakso viiteen vuoteen, mikä tekee kristittyjen elämän vielä tukalammaksi.

Millaista maassa on elää kristittynä?

Kristittyjen vaino on pahinta maan muslimienemmistöisissä pohjois- ja itäosissa. Niissä vaikuttavat kapinallisliittoutuma Sélékan ryhmät. Kristityt ovat vaarassa myös Sudanin vastaisella itärajalla.

Kahden pisteen nousu johtuu maan sisäisestä konfliktista, joka vaikuttaa kristittyjen elämään joka tasolla.

Joissakin kapinallisryhmissä on ulkomaalaisia taistelijoita, ja ryhmät koettavat perustaa islamilaiseen sharia-lakiin perustuvan valtion. Maassa on kaikkiaan viisitoista aseistettua ryhmittymää, jotka taistelevat hallitusta ja toisiaan vastaan. Kristityt ovat joutuneet tämän taistelun keskelle. Maan väkivaltapisteet pysyivät äärimmäisen korkeina (15,6 pistettä). Tilanne aiheuttaa painetta kaikilla elämänalueilla.

Millaista maassa on elää miehenä?

Ääri-islamistit loukkaavat, kiduttavat tai tappavat usein miehiä ja poikia uskon vuoksi. Erityisesti pastorit joutuvat kohteiksi, joskus jopa jumalanpalvelusten aikana. Pojat ja miehet saatetaan pakottaa puolisotilaallisiin kapinallisjoukkoihin. Heitä voidaan myös uskonsa takia syrjiä asevelvollisuutta suorittaessa.

Kristityt miehet kohtaavat syrjintää myös työpaikoilla. Islamistiset johtajat valtaavat kaikki markkinapaikat ja kontrolloivat kauppaa. He myös asettavat kristityille liikemiehille painavia veroja ja jopa ryöstävät kristittyjen liikkeitä, jotta nämä pysyisivät köyhinä.

Millaista maassa on elää naisena?

Monet väkivallan ja epävakauden vuodet Keski-Afrikan tasavallassa (KAT) ovat tehneet kristityt naiset ja tytöt erityisen haavoittuvaisiksi vainolle. Se ilmenee raiskauksina, karkotuksina kotoa, kaappauksina, seksiorjuutena ja pakkoavioliittoina. Näillä keinoilla horjutetaan kristillisiä yhteisöjä. Monet naiset ja tytöt kärsivät äärimmäisistä traumoista. Opiskelijat ovat erityisen suojattomia. Siksi useat vanhemmat ottavatkin tyttärensä pois koulusta vaarallisilla alueilla.

KAT on yksi Afrikan köyhimmistä maista. Laajan köyhyyden vuoksi joidenkin vanhempien on pakko myydä kristityt tyttärensä avioliittoon. Joissain tapauksissa kristityt tytöt ja naiset huomaavat vasta muslimin kanssa solmitun avioliiton jälkeen, että he eivät ole vapaita harjoittamaan uskoaan. Heidät pakotetaan kääntymään muslimeiksi.

Tietyillä muslimienemmistöisillä alueilla kristittyjä naisia painostetaan islamilaiseen pukeutumissääntöihin. Osaa naisista kiusataan ja sakotetaan, koska he eivät peitä päätään islamilaiseen tapaan.

Miten Open Doors auttaa suoraan tai yhteistyökumppaniensa kautta maassa?

Open Doors tukee paikallisia kumppaneita, jotka auttavat KAT:in kristittyjä tarjoamalla selviytymiskoulutusta, tukiprojekteja ja traumaterapiaa.

Rukoile:

Rukoile Keski-Afrikan tasavaltaan pysyvää rauhaa ja vakautta. Pyydä suojelua Kristuksen todistajille ja erityisesti pastoreille ja heidän perheilleen, jotka ovat usein suurimmassa vaarassa.

Pyydä rohkaisua ja suojelua Open Doorsin kumppaneille. He varustavat seurakuntaa ja kohtaavat usein itse samat vaarat.

Isä Jumala, rukoilemme Keski-Afrikan tasavallan veljiemme ja sisartemme puolesta. Auta, että väkivallan ja köyhyyden vuodet olisivat ohi ja niiden sijaan tulisi rauha ja vakaus. Suojele lapsiasi, kun he haluavat omistaa elämänsä sinulle. Puhu ääri-islamisteille unissa ja näyissä, jotta he kohtaisivat sinut ja kääntyisivät väkivallasta ja vihasta rakkauteen. Jeesuksen nimessä. Aamen.