Kamerun

45

Miksi maassa vainotaan kristittyjä?

Kamerunissa perheet ja yhteisöt voivat rangaista islamista kristinuskoon kääntyneitä jäseniään, jos nämä ilmaisevat uskoaan avoimesti. Jopa Raamatun omistaminen on vaarallista. Samaan aikaan islamistiryhmien vaikutus erityisesti maan pohjoisosissa on vaikeuttanut monien seurakuntien toimintaa. Turvallisuusmääräykset rajoittavat merkittävästi kristillisten yhteisöjen elämää.

Kamerunin sisällissota on jatkunut vuodesta 2017 lähtien. Sotaa ja väkivaltaa vastaan puhuvat johtajat ovat joutuneet vaikeuksiin niin separatistiryhmien kuin valtionhallinnon kanssa. Osa kapinallisryhmistä pakottaa seurakunnat maksamaan suojelurahaa. Kamerun on virallisesti maallistunut, mutta maassa on muslimivaltaisia alueita, joilla islamistinen ääriliike jatkaa kasvuaan. Kamerunista puuttuu hyvä hallintotapa, mikä pahentaa vainottujen kristittyjen haavoittuvuutta.

Miten tilanne on muuttunut edellisestä vuodesta?

Boko Haramin islamistimilitantit ovat edelleen vakava uhka. Terroristit kohdistavat iskunsa Pohjois-Kamerunin kristittyihin. Myös maan länsiosan sisällissota vaikuttaa kristittyihin. Kapinalliset pakottavat seurakunnat maksamaan suojelurahaa ja uhkaavat niitä, mikäli vastustusta ilmenee. Hallinto on osaltaan jatkanut kristittyjen painostamista. Seurakuntien johtajien ei ole turvallista arvostella Kamerunin ihmisoikeustilannetta tai korruptiota.

Millaista maassa on elää kristittynä?

Muslimitaustaiset kristityt ovat erityisen alttiita vainolle. Vaarassa ovat myös Boko Haramin toiminta-alueella maan pohjoisosissa sekä sisällissodan keskellä luoteis- ja lounaisosissa elävät kristityt.

Millaista maassa on elää miehenä?

Pohjois-Kamerunissa asuvat kristityt miehet ja pojat, erityisesti kirkon johtajat, joutuvat usein sieppauksen kohteeksi. Siepattuina heitä kidutetaan tai käytetään pakkotyöhön, mikä voi johtaa kuolemaan. Kristityt miehet kohtaavat myös syrjintää työelämässä, varsinkin jos he vastustavat korruptiota. Muslimitaustaisia kristittyjä miehiä painostavat lisäksi perheet ja yhteisöt.

Millaista maassa on elää naisena?

Kamerunissa naiset ja tytöt voivat edelleen joutua islamistisen terroristijärjestö Boko Haramin sieppaamiksi. Sieppausten uhrit kokevat seksuaalista väkivaltaa sekä painostusta pakkoavioliittoon tai -työhön. Monet vanhemmat ovat kieltäneet tyttäriltään koulunkäynnin turvallisuussyistä. Kamerunin hallinto on heikko, minkä vuoksi kansalaisilla ei juuri ole oikeussuojaa. Muslimitaustaiset naiset ja tytöt voivat joutua hylätyiksi, erotetuiksi lapsistaan, pakotetuiksi avioliittoon ja holhouksen alaisiksi.

Miten Open Doors auttaa suoraan tai yhteistyökumppaniensa kautta maassa?

Open Doors toimii maassa paikalliskumppaneiden kautta. Se auttaa Kamerunin vainottuja kristittyjä hätäavulla, traumatuella, toimeentuloprojekteilla ja uusille kristityille annettavalla käytännöllisellä ja hengellisellä tuella.

Rukoile:

Rukoile, että Kamerunin hallitus ja turvallisuusjoukot ovat valmiita ratkaisemaan maan pahenevat turvallisuusongelmat.

Rukoile, että Pyhä Henki vuodattaa lohtua ja toivoa hyökkäysten vakavasti traumatisoimille ihmisille.

Rukoile, että seurakuntien johtajat ja Open Doorsin paikalliset kumppanit vahvistuvat palvellessaan vainosta kärsiviä.

Taivaallinen Isä, tuokoon läsnäolosi lohtua, rauhaa ja paranemista kaikille Kamerunissa vainosta kärsiville. Anna heille armosi jokaiseen päivään ja ilmaantukoon uusi toivo heidän sydämiinsä. Vastaa pakolaisiksi joutuneiden fyysisiin, emotionaalisiin ja hengellisiin tarpeisiin. Tarjoa perheille ja seurakunnille mahdollisuus palata kotiin. Tukahduta Boko Haramin vaikutus ja tuo ratkaisu sisällissotaan. Pyhä Henki vaikuttakoon hallinnon ja turvallisuusjoukkojen sydämissä, jotta he tekevät enemmän maan pahenevien turvallisuusongelmien ratkaisemiseksi. Kiitos uskollisesta seurakunnastasi Kamerunissa. Vahvista ja rohkaise jokaista lastasi. Kasvakoon seurakunnan koko ja rakkaus sinua kohtaan. Aamen.