Indonesia

33

Miksi maassa vainotaan kristittyjä?

Indonesia on ottanut konservatiivisemman islamistisen ilmeen viime vuosien aikana. Tämä voi lisätä erityisesti muslimitaustaisten kristittyjen kohtaamaa paheksuntaa, kovaa painostusta palata islamiin, sanallista väkivaltaa ja sosiaalista eristämistä. Joissakin tapauksissa perhe lopettaa kaiken antamansa tuen. Naimisissa olevat naiset saattavat pitää uuden uskonsa salassa välttääkseen avioeron uhkaa. Jotkut naiset kohtaavat kristinuskon harjoittamisen vuoksi paljon henkistä väkivaltaa, jopa tappouhkauksia.

Tehokkaan terrorisminvastaisen poliisin ansiosta kristittyihin kohdistuva islamistien fyysinen väkivalta ei ole tavallista. Moni uusi indonesialainen kristitty pyrkii kuitenkin lähtemään muualle yhteisöstään paetakseen häirintää. Jos seurakunta saarnaa tai levittää evankeliumia, varsinkin maaseudulla, islamistiset ääriryhmät nousevat pian kristittyjä vastaan. Joillakin alueilla ei-perinteiset seurakunnat kamppailevat kirkkorakennusten lupien saamiseksi, sillä viranomaiset sivuuttavat usein heidän hakemuksensa.

Miten tilanne on muuttunut edellisestä vuodesta?

Kristittyjen tilanne ei ole muuttunut paljon viimeisen vuoden aikana. Islamistien hyökkäykset näyttävät vähentyneen ”yksinäisten susien” hyökkäyksiä lukuun ottamatta, mutta kristittyihin kohdistuu yhä väkivaltaa, ja joitakin uskoon liittyviä murhia on tapahtunut.

Millaista maassa on elää kristittynä?

Islamista kääntyneet kristityt, erityisesti naiset, kohtaavat suurimmat uhat ja vakavinta painostusta. Acehin provinssissa vallitsee šaria-laki. Lokakuussa 2015 siellä tapahtui laajamittainen kirkkojen sulkeminen, ja uusien rakentaminen on lähes mahdotonta. Islamista kääntyneet kokevat siellä ankarinta painostusta.

Millaista maassa on elää miehenä?

Näkyvät kristityt hahmot, kuten pastorit ja aktivistit, ovat julkisen häirinnän kohteita. Heitä voivat kohdata syytökset ja kuulustelut. He saattavat joutua oikeuden eteen jumalanpilkkalain perusteella nostetuista syytöksistä, joista yksi on ”uskonnollisen vihamielisyyden lietsominen”. Kristityt pojat voivat kokea koulukiusaamista, koska heitä ei ole ympärileikattu.

Millaista maassa on elää naisena?

Maaseudulla asuvia kristinuskoon kääntyneitä naisia saattaa uhata avioero. Se merkitsisi fyysisen ja taloudellisen turvan menetystä. Tämä vakava uhkaus tehdään pelottelukeinona ja toteutetaan harvoin. Naiset kuitenkin kohtaavat perheväkivaltaa, henkistä ja sanallista väkivaltaa sekä tappouhkauksia.

Joissakin provinsseissa, kuten Acehissa, naisia vaaditaan käyttämään hijabia. Siitä kieltäytyvät kristityt naiset saattavat kohdata kiusaamista ja kuulusteluja sekä saada moraalittoman naisen leiman.

Miten Open Doors auttaa suoraan tai yhteistyökumppaniensa kautta maassa?

Open Doorsin paikalliset yhteistyökumppanit vahvistavat Indonesian vainottuja kristittyjä. Heille tarjotaan Raamattuja ja kristillistä kirjallisuutta, sosioekonomisia voimaantumishankkeita, opetuslapseuskoulutusta ja vainosta selviytymiseen tähtäävää koulutusta sekä hätäapua.

Rukoile:

Rukoile Indonesian kristityille avoimempaa ja suvaitsevaisempaa yhteisöä.

Pyydä Jumalan lohdutusta ihmisille, jotka perheet ovat hylänneet hänen tähtensä.

Rukoile Open Doorsin tiimin puolesta. Se auttaa paenneita kristittyjä löytämään uuden kodin ja työn.

Rakas Jumala, Sinä olet ”armahtava Isä ja runsaan lohdutuksen Jumala, joka rohkaisee meitä kaikissa ahdingoissamme” (2. Kor 1:3–4). Tuntekoon jokainen torjumista, syrjintää tai eristämistä kokeva kristitty tämän lohdun syvyyden. Rukoilemme, että yhä useammat perheenjäsenet pitäisivät sydämensä ja mielensä avoimina, kun joku heistä tulee tuntemaan sinut. Aamen.