Selaa World Watch -listan maita

4. sijalla World Watch -listalla

Libya

WWL 2019: Sijalla 4, pisteitä 87/100

WWL 2018: Sija 7
WWL 2017: Sija 11
WWL 2016: Sija 10

 

Asukasluku: 6,4 milj. (41 700 kristittyä)
Pääuskonto: Islam
Vainoamisen syy: Ääri-islam ja järjestäytynyt rikollisuus

2019: Libya on edelleen hauras valtio. Heinäkuussa kansallisarmeija valtasi takaisin islamistien viimeisen aseman idässä, mutta syyskuussa YK:n tukema hallitus joutui julistamaan hätätilan pääkaupunki Tripoliin kilpailevien miliisijoukkojen otettua yhteen.

 

Maassa ei ole lähiaikoina ollut huomiota herättäviä ulkopuolisten surmia, mutta EU:n vaikeutettua maahanmuuttajien pääsyä Välimeren yli, noin 20 000 Saharan eteläpuolisesta Afrikasta tullutta kristittyä on juuttunut Libyaan, missä he ovat suuressa vaarassa.

 

Luotettavien lähteiden mukaan ainakin kymmenen on surmattu uskonsa vuoksi. Kristittyjä on myös raiskattu ja myyty orjiksi. Vain harva Libyan kansalaisista tunnustautuu kristityksi, sillä islamista kristityksi kääntyminen on äärimmäisen vaarallista.

Vainoavat tahot

Aseelliset islamistiryhmät ja järjestäytynyt rikollisuus ovat kaksi kristittyjen vainon pääsyytä Libyassa. Kristityt ovat hyvin pieni vähemmistö, yleensä työtä etsiviä ulkomaalaisia tai niitä, jotka yrittävät päästä Libyan kautta Välimeren yli Eurooppaan. Maan väestö ei suvaitse Saharan eteläpuolisista Afrikan maista tulevia kristittyjä maahanmuuttajia.  Libyassa he kohtaavat myös rasismia. Aseelliset islamistiryhmät, joita on syntynyt Gaddafin hallinnon kukistuttua 2011, ovat lisävaarana kristityille.

Ongelmia aiheuttavat myös sosiaalinen paine sekä lähiomaisten ja muiden sukulaisten vaino muslimitaustaisia käännynnäisiä kohtaan. Maassa vallitseva anarkia ja sisällissota ovat entisestään pahentaneet kristittyjen asemaa. On syntynyt tilanne, jossa järjestäytynyt rikollisuus voi harjoittaa ihmiskauppaa ja aseelliset islamistiryhmät hyökätä kristittyjen kimppuun pelkäämättä minkäänlaisia seuraamuksia.

Vainojen ilmeneminen

Perhe ja yhteisö painostavat muslimitaustaisia kristittyjä rajusti, jotta nämä luopuisivat uskostaan. Aseelliset islamistiryhmät ja järjestäytyneet rikollisryhmät iskevät myös muualta Afrikasta tulleiden ulkomaalaisten kimppuun. Ne sieppaavat kristittyjä ja ovat myös tappaneet heitä erittäin julmasti ja järkyttävällä tavalla. Vaikka kohtalo ei olisikaan tämä, Saharan eteläpuolisesta Afrikasta tulleita kristittyjä ahdistellaan ja suljetaan pidätyskeskuksiin, missä he ovat alttiina radikaali-islamistien uhkailulle. Kristityt, jotka tunnustavat uskonsa julkisesti ja yrittävät kertoa evankeliumista muille, saattavat joutua pidätetyiksi ja pahoinpidellyiksi. Koska Libyassa ei ole keskushallintoa, joka pitäisi yllä lakia ja järjestystä, tilanne on kristityille hyvin vaarallinen. Väkivalta on raakaa ja kohtelu epäinhimillistä ja ihmisarvoa alentavaa.

Selaa World Watch -listan maita

Uutisia maasta ja sen lähialueilta:

Liity postituslistalle!

Sähköposteissa rukousaiheita, uutisia ja tiedotteita.

Kiitos, olet liittynyt rukoussähköpostin saajaksi.