Selaa World Watch -listan maita

7. sijalla World Watch -listalla

Libya

WWL 2018: Sijalla 7, pisteitä 86/100
WWL 2017: Sija 11,
WWL 2016: Sija 10

 

Asukasluku: 6,4 milj. (41 700 kristittyä)
Pääuskonto: Islam
Vainoamisen syy: Ääri-islam ja järjestäytynyt rikollisuus

Vainon syyt

Aseelliset islamistiryhmät ja järjestäytynyt rikollisuus ovat kaksi kristittyjen vainon pääsyytä Libyassa. Kristityt ovat hyvin pieni vähemmistö, yleensä työtä etsiviä ulkomaalaisia tai niitä, jotka yrittävät päästä Libyan kautta Välimeren yli Eurooppaan. Maan väestö ei suvaitse Saharan eteläpuolisista Afrikan maista tulevia kristittyjä maahanmuuttajia.  Libyassa he kohtaavat myös rasismia. Aseelliset islamistiryhmät, joita on syntynyt Gaddafin hallinnon kukistuttua 2011, ovat lisävaarana kristityille.

Ongelmia aiheuttavat myös sosiaalinen paine sekä lähiomaisten ja muiden sukulaisten vaino muslimitaustaisia käännynnäisiä kohtaan. Maassa vallitseva anarkia ja sisällissota ovat entisestään pahentaneet kristittyjen asemaa. On syntynyt tilanne, jossa järjestäytynyt rikollisuus voi harjoittaa ihmiskauppaa ja aseelliset islamistiryhmät hyökätä kristittyjen kimppuun pelkäämättä minkäänlaisia seuraamuksia.

Vainon ilmeneminen

Perhe ja yhteisö painostavat muslimitaustaisia kristittyjä rajusti, jotta nämä luopuisivat uskostaan. Aseelliset islamistiryhmät ja järjestäytyneet rikollisryhmät iskevät myös muualta Afrikasta tulleiden ulkomaalaisten kimppuun. Ne sieppaavat kristittyjä ja ovat myös tappaneet heitä erittäin julmasti ja järkyttävällä tavalla. Vaikka kohtalo ei olisikaan tämä, Saharan eteläpuolisesta Afrikasta tulleita kristittyjä ahdistellaan ja suljetaan pidätyskeskuksiin, missä he ovat alttiina radikaali-islamistien uhkailulle. Kristityt, jotka tunnustavat uskonsa julkisesti ja yrittävät kertoa evankeliumista muille, saattavat joutua pidätetyiksi ja pahoinpidellyiksi. Koska Libyassa ei ole keskushallintoa, joka pitäisi yllä lakia ja järjestystä, tilanne on kristityille hyvin vaarallinen. Väkivalta on raakaa ja kohtelu epäinhimillistä ja ihmisarvoa alentavaa.

Selaa World Watch -listan maita

Uutisia maasta ja sen lähialueilta:

Lastenraamattuja jakamassa

Open Doorsin

Hyväntekijän lahjat

Osta joululahja, jonka arvoa ei voi rahassa mitata!

Käy kauppaan!

You have Successfully Subscribed!