Uutiset
15.04.2024

Anoppi karkotti: leskelle rakennettiin uusi koti päivässä Laosissa

Äänekäs vasaranpauke kaikuu ilmassa aamuvarhaisesta iltamyöhään. Kodittomalle etelälaosilaiselle leskelle ja hänen viidelle lapselleen se on myötätunnon, kestämisen ja vapauden ääni. Paikallisen kristittyjen yhteisön ja maailmanlaajuisen seurakunnan tuen avulla perheellä on nyt katto päänsä päällä.

Noin 50-vuotiaan Souvanneen* asiat eivät aina ole olleet tällä tavalla. Mentyään naimisiin hän eli aviomiehensä Thongin* kanssa tämän äidin luona Etelä-Laosissa. Kaikki heidän viisi lastaan syntyivät ja kasvoivat siellä.

Kaksi vuotta sitten perhe otti Jeesuksen elämäänsä, ja heistä tuli kristittyjä. Souvanneen anoppi ei tehnyt samaa ratkaisua vaan päätti noudattaa paikallista uskontoa. Asiat näyttivät olevan hyvin, mutta kun Thong menehtyi vakavaan sairauteen, kaikki muuttui.

Thongin kuolemasta lähtien anoppi alkoi vaatia, että Souvanneen pitää luopua Jeesuksesta.

Souvanneen anoppi alkoi käyttäytyä eri tavalla. Thongin kuolemasta lähtien anoppi alkoi vaatia, että Souvanneen pitää luopua Jeesuksesta. Hän varoitti: “Annan sinun jäädä talooni vain, jos kiellät uskosi. Jos et näin tee, sinun pitää lähteä kodistani!”

Souvannee kieltäytyi useaan kertaan.

Vain muutama viikko Thongin kuoleman jälkeen, tammikuun 16. päivänä, Souvanneen anoppi toteutti uhkauksensa ja pakotti surevan lesken lähtemään kodistaan. Souvannee otti mukaansa vain kaksi lastaan, sillä hän pelkäsi, ettei pystyisisi elättämään kaikkia. Kolmihenkinen perhe muutti väliaikaisesti riisitilalle. He asuivat pienessä mökissä, jota peitti ohuesta kankaasta tehty tilapäiskatto.

Uusi koti on lepopaikka

Tässä vaiheessa Open Doors tukijoineen astui mukaan kuvioon. Yksi paikallisista kumppaneistamme, Loynny, kuuli tapahtuneesta ja ryhtyi nopeasti toimeen. Hän otti yhteyttä alueen kirkon johtajaan käydäkseen Souvanneen ja tämän lasten luona.

Nähtyään, kuinka kipeästi leski tarvitsi uutta kotia, seurakuntien johtajat pyysivät ja saivat kylän päälliköltä luvan rakentaa Souvanneelle talon kylään. Pian Open Doors osti välttämättömät rakennustarvikkeet talon rakentamista varten paikalliskumppaneidensa ja -kontaktiensa kautta.

“He aloittivat anivarhain aamulla ja saivat kaiken valmiiksi saman päivän iltana”, Lounny kertoo. “Kiitos Jumalalle, yksinkertainen talo saatiin valmiiksi kaikkien avulla!”

Kuvassa kylä, jonka edustalla peltoa ja takana vuoria.
Laosissa kristinuskoon kääntyneitä pidetään pettureina, jotka suututtavat henget. Perheet ja paikallisviranomaiset kohtelevat heitä väkivaltaisesti. Kuvituskuva.

Lounny huomauttaa, että kylän päällikön lupa oli rukousvastaus. Varsinkin Etelä-Laosissa paikalliset viranomaiset valvovat tarkasti uskontoa. Ulkopuolisten ja erityisesti kristittyjen päästäminen kylään on harvinaista.

“Tavallisesti kylän päällikkö on yksi Jeesukseen uskovien vainoajista”, Lounny kertoo. “Olen myös kiitollinen paikallisten seurakunnan johtajien rohkeudesta lähestyä kylän päällikköä pyytääkseen rakennuslupaa.”

Souvanneelle uusi koti on lepopaikka, joka tarjoaa vapauden seurata Jeesusta ilman pelkoa ja vapauden kasvattaa lapsensa harjoittamaan uskoa.

“Olen hyvin kiitollinen paikallisten uskovien ylitsevuotavasta tuesta”, Souvannee sanoo ja lisää: “Nyt voin turvallisesti harjoittaa uskoani yksinkertaisessa kodissani.”

Rukoile Souvanneen ja hänen perheensä kanssa:

  • Rukoile, että Souvannee perheineen pysyy uskossaan Jeesukseen, vaikka he kohtaisivat lisää hankaluuksia ja vainoa.
  • Rukoile Souvanneelle voimia ja hyvää terveyttä, kun hän kasvattaa lapsiaan yksin.
  • Rukoile, että anopin luona asuvat kolme lasta pääsisivät äitinsä luo.
  • Rukoile myös, että kaikki viisi lasta voisivat palata kouluun. Se on kaukana sieltä, missä perhe nykyään asuu.
  • Rukoile, että anoppikin oppisi tuntemaan Jeesuksen Souvanneen sanojen ja tekojen sekä ympärillä olevien kristittyjen todistuksen kautta.

*Nimet muutettu turvallisuussyistä.