Leah Sharibu

Videoita Nigerian kaapatuista kristityistä. Leah Sharibu on edelleen vankina.

Leah Sharibu tarvitsee rukoustasi!

Helmikuun 19. päivä vuonna 2021 tulee kuluneeksi kolme vuotta Leah Sharibun ja hänen opiskelijaystäviensä sieppauksesta, joka tapahtui heidän koulussaan Dapchissa, Bornon valtiossa, Nigeriassa. Vaikka kaikki muut tytöt vapautettiin kuukautta myöhemmin (lukuun ottamatta viittä sieppauksessa kuollutta), Leah on edelleen vankeudessa kieltäydyttyään kääntymästä islaminuskoon.

Tapahtumat aikajanalla:

Vuosi 2018

 • Hel 19. 110 tyttöä siepattu hallituksen kaskiasteen tyttökoulusta Dapchissa, Yoben valtiossa.
 • Maa 21. 104 Dapchin tyttöä vapautettu (5 kuoli). Leah (14 v.) jää vankeuteen, koska kieltäytyi kääntymästä islamiin.
 • Huh 11. Arkkipiispa Justin Welby ja Nigerian arkkipiispa Tri Josiah Idowu-Fearon tapaavat presidentti Buharin kiirehtien häntä ”tekemään kaikki mahdollinen turvatakseen” Leah Sharibun vapauttaminen. Presidentti ilmoittaa hallituksensa käsittelevän Leahin tapauksen ”suljettujen ovien takana”, koska ”asian käsittely julkisesti ei auttaisi”. ”Keräämme mahdollisimman paljon todistusaineistoa työskennellen Punaisen Ristin ja muiden kansainvälisten järjestöjen kanssa.”
 • Huh 30. Vieraillessaan USA:ssa pres. Buhari lupaa vapauttaa Leahin ja Chibokin tytöt.
 • Tou 14. Leah täyttää 15, hänen isänsä, Nathan, syyttää hallitusta perheensä hylkäämisestä.
 • Elo 28. Leah, 35 sekunnin äänitteessä, vetoaa presidenttiin: ”Minä myös pyydän hartaasti ihmisiä auttamaan äitiäni, isääni, nuorempaa veljeäni ja sukulaisiani. Olkaa niin hyvä ja auttakaa minut ulos ahdingostani. Rukoilen teitä kohtelemaan minua myötätunnolla. Vetoan hallitukseen, erityisesti presidenttiin, jotta olisitte minulle armolliset ja päästäisitte minut ulos tästä vaikeasta tilanteesta. Kiitos.”
 • Lok 3. Presidentti Buhari puhuu Rebecca Sharibulle ensimmäisen kerran Leahin sieppauksen jälkeen.
 • Lok 15. ISWAP teloittaa Punaisen Ristin työntekijän, Hauwa Lemanin (ks. alla) ja uhkaa pitää Leahin orjana Alice Ngaddahin (Loksha), UNICEF:ssa työskennellyt kristitty, kanssa.
 • Mar 1. Tiedotusministeri, Alhaji Lai Mohammed, vakuuttaa yleisölle: ”Nigerialaisten tulisi ymmärtää, että kuka tahansa kansalaisistamme, olipa poika tai tyttö, muslimi tai kristitty, on meille rakas. Emme näe Leah Sharibua kristittynä tai muslimina, vaan rakkaana maamme kansalaisena. Teemme parhaamme varmistaaksemme hänen turvallisen vapauttamisensa ja pääsynsä takaisin perheensä pariin.

Vuosi 2019

 • Huhtikuu. Garba Shehun (puhemies) antamassa lausunnossa presidentti Buhari ilmoittaa, että ”neuvotteluosapuolet ovat raportoineet tähän mennessä saavutetusta rohkaisevasta edistyksestä”. Hän vakuuttaa Chibokin koulutyttöjen vanhemmille, että hänen hallituksensa on lisäämässä ponnisteluja heidän vapauttamisensa turvaamiseksi viisi vuotta sieppauksen jälkeen.
 • Tou 14. Leah täyttää 16.
 • Kesäkuu. Varapresidentti Yemi Osinbajo toistaa hallituksen sitoutumisen Leahin vapauttamiseen kaupungintalokokouksessa nigerialaisten kanssa New Yorkissa USA:ssa. ”Meidän ei pitäisi sanoa, että kyseessä on kristinuskon vapaus vaan että se, joka on vastuussa sieppauksesta, syyllistyy taloudelliseen rikokseen. Ongelman ratkaisemiseksi tarvitsemme yhteisön, tarvitsemme valtiollisen poliisin”, hän sanoi.
 • Heinäkuu. Puhemies Garba Shehu arvostelee entistä CNN:n juontajaa, Isha Sesayta, hänen sanoistaan, että nigerialaiset ja maan hallitus ovat unohtaneet siepatut tytöt, koska he olivat köyhistä perheistä, ja että he eivät tiedä kenelle puhua asiasta välirikon (Boko Haram ja ISWAP) jälkeen. ”Tämä on väärä tieto…vaikka välirikolla oli vaikutusta neuvotteluihin ja se tekee sopimukseen pääsemisen vaikeammaksi, tämä maa ja kansainväliset kumppanimme käyvät yhä neuvotteluja terroristien kanssa kolmannen osapuolen välityksellä.” Hän myöntää, että heillä ei ollut mitään tietoa siitä missä vankeja pidetään.
 • Heinäkuu. Internetissä leviää video, jossa avustustyöntekijä ja Boko Haramin vanki, Grace Taku, pyytää hallitusta varmistamaan hänen vapautumisensa ja väittää, että Leah on surmattu.
 • Elo 31. Presidentti sanoo, että Leah on elossa ja että he jatkavat neuvotteluja hänen vapauttamiseksi. Garba Shehu: ”Neuvotteluyhteys sieppaajien, ISWAP, kanssa on edelleen olemassa Leah Sharibun vapauttamiseksi. Toisin kuin on virheellisesti raportoitu, hän on elossa – turvallisuusosastoltamme saadun varmistuksen mukaan – ja hallitus on sitoutunut hänen, kuten kaikkien muidenkin panttivankien, turvalliseen palauttamiseensa perheensä luokse… Sieppausta lunnaiden saamiseksi ei pidä koskaan hyväksyä. Tämä tarkoittaa, että terroristien vaatimuksiin ei saa myöntyä: kieltäytyä palkitsemasta heidän vastenmielisiä rikoksiaan rahalla. Hallituksessa ymmärretään miten vaikeita nämä ajat ovat rakkaisiin perheenjäseniin ja ystäviin kohdistuneiden sieppausten kokeneille, mutta hallitus tutkii useita vaihtoehtoja varmistaakseen Leah Sharibun turvallisen paluun kotiin. Meidän tulee huomioida sekä lainopilliset näkökohdat että yhteydenpito, ottaen kaikki mahdolliset strategiat käyttöömme: lakialoitteita, osapuolten välistä yhteydenpitoa, kaikkien asianosaisten mukaan ottaminen ja viimeisimpien panttivankitilanteisiin soveltuvien neuvottelutekniikoiden käyttö. Sieppaukset lunnaiden saamiseksi ovat yleistymässä Sahelin alueella. Meidän täytyy – yhdessä – varmistaa, että otamme käyttöön parhaat toimintatavat sieppausten yleistymisen estämiseksi.”

Vuosi 2020

 • Tam 21. Vapautettu ISWAP:n vanki (Jou 22. lähtien) ja avustustyöntekijä Action for International Medical Alliance (ALIMA) -organisaation kanssa, Jennifer Ukambong Samuel, kertoo medialle käyneensä Alice Ngaddahin luona (ks. alla), uudelta nimeltään Halima, hänen kodissaan Sambisan metsässä. Alice vakuutti Jenniferille sekä Leah Sharibun että Grace Takun olevan elossa ja voivan hyvin ja että heitä pidetään Lake Ghadin alueella.
 • Tam 28. Huhuja kiertää, että Leah pakotettiin kääntymään ja avioitumaan päällystöön kuuluvan komentajan kanssa. Raportissa mainittiin Leahin saaneen lapsen muutama viikko sitten. Perhe kiistää raportin tiedot. Tri Gloria Puldu, perheen edustaja: ”Olen nähnyt kirjoituksia Leahin saamasta poikavauvasta. Meidän tietääksemme tämä on vain huhu. Näiden sijasta haluaisimme pitävän todisteen siitä, että Leah on elossa. Jos he voivat pitää Leahin turvassa, ymmärrämme… Haluamme ennen kaikkea, että hän on elossa. Kiitämme Jumalaa, jos hän on elossa. Heidän pitäisi vapauttaa hänet riippumatta siitä, missä kunnossa hän on. Tässä kaikki, ei ole väliä sillä, onko hän raskaana vai jo saanut lapsen. Etkö mieluummin saa lapsesi takaisin elävänä? Tärkeintä on, että hän on elossa ja turvassa.”