Uutiset
06.05.2024

Kyläläiset kaatoivat kirkon seinät: seurakunta reagoi ylistämällä

Yli 40:n kyläläisen ryhmä hyökkäsi kotiseurakunnan tiloihin helmikuun alussa kesken jumalanpalveluksen Etelä-Laosissa. Hyökkääjät repivät rakennuksen seinät ja polttivat Raamatut ja laulukirjat. Kaikesta huolimatta kotiseurakunta jatkaa toimintaansa ja oikeuksiensa puolesta taistelemista.

Kristityt istuivat järkyttyneinä sankan mustan savun kiemurrellessa heidän ympärillään. Tuli kyti yhä poltetuissa Raamatuissa ja kristillisissä laulukirjoissa, ja ehtoollistarjotin lojui rikottuna maassa.

Pastori Phasouk* ja muut hänen Etelä-Laosissa sijaitsevan kotiseurakuntansa jäsenet katselivat ympärilleen epäuskon vallassa.

”Minä ja eräät johtajat ihmettelimme: mitä nämä ihmiset oikein tekevät? Miksi he tekevät näin? Mitä järkeä?” pastori Phasouk sanoo.

”Koska emme pystyneet tekemään mitään heitä estääksemme, me sen sijaan lauloimme ylistystä.”

Pastori Phasouk

Pian heidän hämmennyksensä kuitenkin teki tilaa tutummalle ja paljon radikaalimmalle toiminnalle: ylistämiselle.

”Koska emme pystyneet tekemään mitään heitä estääksemme, me sen sijaan lauloimme ylistystä”, pastori Phasouk sanoo.

Hyökkäys oli äkillinen

Helmikuun alussa tapahtunut hyökkäys oli äkillinen. Pastori Phasouk muistelee, että seurakunta oli kokoontunut jumalanpalvelukseen tavalliseen tapaansa. Silloin yli 40 hengen ryhmä, mukana kyläpäällikkö, kylänvanhimpia, vartijoita, naisia ja nuoria, marssi hänen talolleen, jossa seurakunta kokoontuu. Ryhmä tunkeutui seurakunnan oleskelutiloihin. Heillä oli mukanaan puukeppejä ja vasaroita.

”Kyläläiset seurasivat ensin palvelusta, kunnes yksi heistä löi puuseinää ja sai aikaan niin kovan äänen, että se kuultiin kaikkialla alueella”, pastori Phasouk jatkaa.

Palvelus jatkui, ja taloon kerääntyneet 60 kristittyä tekivät parhaansa keskittyäkseen kuuntelemaan Jumalan sanaa. Mutta sitten kylänvanhimman ääni kajahti: ”Lopettakaa tämä toimitus heti! Teillä ei ole lupaa palvella Jumalaa täällä!”

Kirkkorakennuksen harja, jonka päällä risti
Vuoden 2024 WWL-vainoraportissa Laos on sijalla 21. Kuvituskuvassa laosilainen kirkko.

Vihaiselle väkijoukolle sanat olivat kuin lähtölaukaus. He alkoivat repiä talon seiniä alas vasaroillaan.

Kylänvanhin huomasi laatikollisen Raamattuja ja laulukirjoja ja käski erästä nuoremmista osallistujista ottamaan ne. ”Levitä ne maahan ja polta kaikki”, vanhin määräsi. Samalla yksi kyläläisistä tarttui ehtoollistarjottimeen ja paiskasi sen maahan niin, että se hajosi kappaleiksi.

Joukkio ei poistunut ennen kuin oli tuhonnut kaiken mahdollisen. Poistuessaan he antoivat vakavan varoituksen pastori Phasoukille ja muille kristityille: ”Jos jatkatte kokoontumisianne tässä talossa tai kylässämme, ensi kerralla poltamme koko talon.”

Seurakunta jatkaa kokoontumista

Vastikään Open Doorsin paikallisella kumppanilla Lamthanilla* oli mahdollisuus vierailla pastori Phasoukin ja toisten kristittyjen luona. Lamthan kysyi pastori Phasoukilta, oliko hänen seurakuntansa jatkanut kokoontumisiaan hyökkäyksen jälkeen.

”Kyllä, me jatkoimme toimintaamme, vaikka tiesimme, että meitä tarkkaillaan”, pastori Phasouk kertoi.

”Kuulin syvyyttä hänen äänessään”, Lamthan sanoo. ”Vainottuinakin he uskalsivat palvella Herraa.”

Lamthan tietää tilanteen hankaluuden. Ratkaisut eivät aina ole helppoja. ”[Nämä] kristityt yrittivät saada yhteyden useisiin johtajiin toiveenaan, että edes joku voisi auttaa heitä tapauksen kanssa”, hän sanoo.

”He halusivat ratkaista ongelman mahdollisimman pian, mutta vastaavissa tapauksissa on saatu tuloksia vasta vuoden tai kahden, joskus vasta vuosikymmenen päästä. Yksi asia on kuitenkin varma: kristityt pysyvät lujina uskossaan Jumalaan tavalla, joka antaa heille rohkeutta käydä näiden vaikeiden aikojen läpi.”

”Vaikka he tulisivatkin takaisin ja yrittäisivät taas savustaa meidät ulos, me emme aio lähteä.”

Pastori Phasouk

Pastori Phasoukin usko todella antaa voimaa, vaikka edessä on monta epävarmuuden päivää.

”Vaikka he tulisivatkin takaisin ja yrittäisivät taas savustaa meidät ulos, me emme aio lähteä”, hän kertoi Lamthanille. ”Me jatkamme oikeuksiemme puolesta taistelemista. Jatkamme kokoontumisia, kuten tähänkin asti. Jätämme tämän paikan vain siinä tapauksessa, että meille annetaan jokin toinen paikka, jossa palvella Jumalaa. Vaikka se olisi kylän ulkopuolella, kelpaisi se meille.”

Lamthanin tavatessa kylän kristittyjä he lauloivat ylistyslaulun, mikä paljastaa, kuinka paljon heillä on toivoa näinä koettelemustenkin aikoina.

Lamthan luki Matteuksen evankeliumin 6. luvun 33. jakeen pastori Phasoukille ja muutamille muille kristityille: ”Etsikää ennen kaikkea Jumalan valtakuntaa ja Hänen vanhurskasta tahtoaan, niin teille annetaan kaikki tämäkin.” Hän toivoi tällä tekstillä antavansa heille rohkaisua ja varmuutta, että luottamalla Herraan he kerran pääsisivät kaikkien vaikeuksiensa yli.

”En tiedä, mitä tälle kotiseurakunnalle seuraavina viikkoina tapahtuu. Jatkan heidän puolestaan rukoilemista, jotta he pysyisivät lujina uskossa, että voivat voittaa vainon”, Lamthan sanoo.

Pastori Phasouk toteaa: ”Olen kiitollinen tästä rukouksesta, jolla etsitään ratkaisua ongelmiimme. Herra siunaa meitä läsnäolollaan ja kaikkien kokemustemme kautta tekee meistä hedelmällisiä.”

Rukoile pastori Phasoukin ja hänen seurakuntansa puolesta

  • Rukoile, että johtajilla olisi viisautta valmistaa seurakuntansa kaikkeen, mitä he saattavat kohdata.
  • Rukoile, että pastori Phasouk pysyisi uskollisena Herralle ja luottaisi Häneen.
  • Pyydä Herraa tarjoamaan uskollisilleen heidän tarvitsemaansa apua.

*Nimi muutettu turvallisuussyistä.