Uutiset
18.06.2018

Länsiliittoutuneiden tukemat joukot uhkaavat kristinuskoa Syyriassa

Erään anglikaanipastorin mukaan Syyrian kaksituhatvuotinen kristinusko voi olla vaarassa kadota kokonaan länsiliittoutuneiden tukemien joukkojen taholta.

Pastori Andrew Ashdown, joka on käynyt Syyriassa useita kertoja vuoden 2014 jälkeen, syyttää länsimaita ja kirkkojen johtajia Syyrian kristittyjen laiminlyömisestä.

Ashdown matkusti Syyriaan huhtikuussa anglikaanikaniikin, paronittaren, piispan ja lähi-idän kristillisyyden asiantuntijan muodostaman ryhmän jäsenenä. Ryhmää arvosteltiin siitä, ettei se perunut matkaansa sen jälkeen, kun Iso-Britannia, Ranska ja USA toteuttivat ilmahyökkäyksen oletettua kemikaaliasevarastoa vastaan. Homsin lähellä toteutettu hyökkäys oli EU-maiden ulkoministerien tukema vastaus epäillylle Syyrian hallituksen toteuttamalle kemialliselle iskulle.

Pastori Ashdownin mukaan monet syyrialaiset pitävät kristittyjä elintärkeänä ryhmänä Syyrian moniarvoisen yhteiskunnan ylläpitämisessä. Hän viittasi damaskolaiseen muslimikirjailijaan, joka oli kertonut hänelle seuraavaa: “Puhun sinulle muslimina. Palaa kotimaahasi ja kerro siellä, ettei muslimeista tarvitse kantaa huolta. Huolehtikaa mieluummin kristityistä, sillä jos presidentti Assad häviää ja militantit voittavat tämän konfliktin, Syyrian kristityt tuhotaan. Syyria tuhotaan. Ja seuraavaksi Eurooppa.”

Pastori Ashdownin ryhmä haastaa länsihallitusten asenteen vaatia presidentti Assadia luopumaan vallasta ehtona rauhanneuvotteluille. Länsimaat tukevat maltillisina ja demokratian puolustajina pidettyjä sunnikapinallisia. Venäjän tukemaa Assadia kohtaan koettu asenne on kuitenkin pehmenemässä sodan jatkuessa. Iso-Britannian ulkoministeriön tiedottaja kertoi World Watchille kesäkuussa, että Iso-Britannia on sitoutunut käyttämään diplomaattisia keinoja saavuttaakseen alueelle poliittisen ratkaisun, joka turvaa kaikille syyrialaisille ja lähialueilla asuville vakaat asuinolot. Tiedottaja jatkaa: “Muutoksen kohti uutta, tasapuolista, muut huomioonottavaa hallitusta, joka voi turvata kaikkien syyrialaisten oikeudet, täytyy alkaa.”

Presidentti Assadia syytetään monista ihmisoikeusrikkomuksista, mutta hänet nähdään myös Syyrian ei-sunnivähemmistöjen, mukaan lukien kristittyjen, puolustajana. Ennen sotaa kristittyjen arveltiin muodostavan 10 % Syyrian väkiluvusta.

Syyrian sisällissotaa on kuvattu demokratian puolustajina pidettyjen islamistien ja Assadia tukevien vähemmistöjen taisteluksi. Tosin jotkut sunnimuslimit ovat pysyneet lojaaleina kristityille naapureilleen, ja toisaalta kristityt ovat erimielisiä suhtautumisessaan Assadiin.

Pastori Ashdown mainitsee muutamia esimerkkejä kristittyjä puolustavista muslimeista. Hän esittelee kuvamateriaalia, jossa hän itse esiintyy Hizbollahin taistelijoiden kanssa, jotka puolustavat Isiksen etulinjaan joutunutta luostaria. Pastori Ashdown kertoo taistelijoiden sanoneen, että he puolustavat Syyrian kristittyjä henkensä kaupalla, sillä ilman kristittyjä Syyria ei ole Syyria.

Pastorin mukaan monet muslimit ovat kauhuissaan siitä, mitä ääriryhmät ovat tehneet islamin nimissä. Länsimaiden tuki ääriryhmille on johtanut väkivaltaisuuksien ja konfliktin jatkumiseen ja laajenemiseen.

Pastori esittelee kuvamateriaalia 400-luvulta peräisin olevasta kirkosta, joka ennen sotaa oli kristillisen koulutuksen keskus. Hän kertoo, että kirkon ovat tuhonneet länsihallitusten tukemat kapinalliset. Kirkkoa on jälleenrakennettu, mutta sen historialliset arvoesineet on ryöstetty.

Kapinalliset, jotka ovat vallanneet osia Damaskoksesta, mm. itä-Ghoutan alueen, ovat pastori Ashdownin mukaan länsiliittoutuneiden tukemia taistelijoita ja alueella on ollut molempien osapuolien operoimia hyökkäyksiä. Pastori Ashdown kertoo kristittyjen asuinalueen olevan ensisijaisena kohteena ja kirkkoja ja kouluja vastaan hyökätään jatkuvasti. Hyökkäykset ajoitetaan katujen ollessa vilkkaimmillaan. Sisällissodan alettua Damaskoksen keskustassa on kuollut 11 000 siviiliä, joista 2500 on ollut lapsia.

Pastorin ryhmässä mukana ollut paronitar kertoi pakolaisleirillä kohtaamastaan syyrialaisesta naisesta, joka oli paennut islamistiterroristeja. Nainen kertoi miehensä ja 25-vuotiaan poikansa jääneen kiinni ja joutuneen teloitetuksi. “Molemmat osapuolet tykittävät meitä. Mutta toinen puoli tykittää ja toinen puoli tykittää ja mestaa, ja me emme halua tulla mestatuksi”, nainen kertoo.

Pastorin mukana ollut tohtori suree kaikkien osapuolten toteuttamaa väkivaltaa. Hän peräänkuuluttaa väliaikaisen hallituksen muodostamista, joka voisi järjestää kansainvälisen tarkkailun alla toteutettavat vaalit. Tohtori varoittaa, että islamistijoukkojen valtaanpääsy olisi tuhoisaa eri vähemmistöille, kuten kristityille. “Enemmistö syyrialaisista ei halua islamistista hallitusta”, tohtori toteaa ja jatkaa, että naapurimaa Irakin kohtalo olisi tragedia Syyrialle.

Uskonnonvapautta puolustavat järjestöt, kuten Open Doors International ja Middle East Concern, kampanjoivat Irakin ja Syyrian kristittyjen puolesta, jotta heille taattaisiin tasavertaiset kansalaisoikeudet, inhimilliset elinolosuhteet sekä merkittävä rooli yhteiskunnan jälleenrakennuksessa.

Lähde