Uutiset
24.10.2018

Lähetystyöntekijäpariskunta Kolumbiassa: ”Jatkamme eteenpäin, kunnes Jumala käskee pysähtyä”

Kolumbia on nimellisesti kristitty maa. Kuitenkin monet sen alkuperäisheimoista suhtautuvat vihamielisesti kristinuskoon. Lähetystyöntekijät, kuten Omar Prieto ja hänen vaimonsa Cecilia, ovat saaneet tappouhkauksia ja haasteita oikeuteen sekä kärsineet karkoituksista.

Kolumbiassa on vahvoja uskonnollisia jännitteitä alkuperäisasukkaiden shamanistis-animististen uskomusten ja kristittyjen julistajien välillä, jotka jakavat sanomaa Kristuksesta perinteisten johtajien hallitsemissa yhteisöissä. Heimojohtajat ajattelevat, että kristinusko tuhoaa alkuperäiskansojen kulttuurin ja lopulta koko heidän elämäntapansa, kuten kävi espanjalaisten valloittajien saapuessa – Espanjalaiset surmasivat miljoonia alkuperäisasukkaita. Nyt nämä kansat pelkäävät menettävänsä identiteettinsä ottaessaan vastaan Kristuksen.

Kolumbiassa yli kymmenen vuoden ajan lähetystyötä tehneet Omar ja Cecilia Prieto sanovat: ”Jatkamme evankeliumin julistamista ja alkuperäisheimoyhteisöjen palvelemista siihen asti kunnes Jumala käskee meidän pysähtyä. Toistaiseksi hän on käskenyt meidän mennä eteenpäin.”

Omarin ja Cecilian työhön kuuluu Wounanin Kolumbian Tyynenmeren alueella sijaitsevan reservaatin alkuperäisten etnisten ryhmien terveysohjelmien, lasten koulutuksen ja humanitaarisen avun kehittämistä. Lähetystyöntekijöiltä on evätty pääsy reservaattiin evankeliointitarkoituksessa. Heidän tekemänsä sosiaalinen ja humanitaarinen työ mahdollistaa kuitenkin sen, että he voivat samalla jakaa evankeliumia alkuperäisheimoille. Viime vuoden aikana pariskunta on opetuslapseuttanut lapsia yli 27 yhteisöstä.

”On mahdotonta kertoa Jeesuksesta sellaisessa yhteisössä, joka kärsii vakavasta aliravitsemuksesta. Haluamme jakaa Kristuksen rakkautta auttamalla alkuperäisasukkaita”, Omar kertoo.

Heimojohtajien lisäksi myös useat laittomat, aseistetut ryhmät ovat hyökänneet Omarin ja Cecilian työtä vastaan. Nämä ryhmät  värväävät  lapsia ja nuoria tehdäkseen heistä sotakoneita. Aloittaessaan työtään vuonna 2004 lähetyssaarnaajapariskunta joutui todistamaan sissiryhmien käyttämiä värväyskeinoja:

”Me näimme, kuinka sissit antoivat tyhjiä lupauksia käännyttääkseen lapsia. Emme voineet vain istua aloillamme seuraamassa tilanteen kehittymistä”, Omar sanoo.

Pariskunta otti yhteyttä Open Doorsin Kolumbian Lastenkeskukseen ja pyysi sieltä apua alkuperäisasukkaisiin kuuluville kristityille lapsille, jotka oli jo valittu astumaan sissiryhmän riveihin. Pelastettuaan lapset sissien käsistä lähetyssaarnaajat saivat uhkauksia ja häirintäviestejä, joiden tarkoituksena oli saada heidät lopettamaan Jumalan sanan julistaminen.

Alkuperäisheimojen johtajat koittavat estää hinnalla millä hyvänsä waonamin kansan kääntymisen kristityiksi. Nämä etniset ryhmät eivät epäröi karkottaa väkivaltaisesti lähetyssaarnaajia mailtaan ja jopa esittää oikeudellisia vaatimuksia häätääkseen heidät yhteisöstä. ” On opittava elämään rohkeasti; Kristuksesta ei voi kertoa pelokkaassa hengessä tai täynnä epäilyksiä”, Cecilia sanoo.