Uutiset
24.10.2018

Käännyttämisestä syytetty perhe oikeuteen

Viisi algerialaiskristittyä, joista kolme saman perheen jäseniä, ovat 8.11.2018 Bouirassa, koillis-Algeriassa oikeudessa syytettyinä käännyttämisestä. Kaikki syytetyt ovat kotoisin Bechloulista, sata kilometriä pääkaupunki Algerista.

Heitä syytetään muslimin yllyttämisestä uskonnon vaihtamiseen, joka on lain mukaan rikos, ja uskonnon harjoittamisesta luvattomassa paikassa. Syytteet nostettiin kristityksi kääntyneen miehen puolison tekemän ilmoituksen perusteella. Nainen syytti kristittyä perhettä yrityksestä painostaa häntä ryhtymään kristityksi.

Samaan aikaan itäisestä Tizi Ouzoun kaupungista Idr Hamdad, 29, sai syytteen kristillisen materiaalin luvattomasta maahantuonnista. Asia oli jo kerran oikeudessa, mutta yleinen syyttäjä valitti oikeuden vapauttavasta päätöksestä.

Algerialaiskristitty Idir Hamdad (Worl Watch Monitor)

Idr Hamdad tekee lapsityötä Église Protestant du Plein Évangile -seurakunnassa. Hänet pidätettiin Algerin lentokentällä vuonna 2016, kun hän palasi ulkomaiselta työmatkaltaan.
Hamdadia syytettiin kristillistä tekstiä sisältävien krusifiksien, avaimenperien ja  huivien kuljettamisesta laukussaan.

Kirkkojen ja yksittäisten kristittyjen toimintaa on Algeriassa rajoitettu viime kuukausina. Kristittyjen edunvalvontaryhmä Middle East Concern pelkää, että nämä ovat merkkejä suunnitelmallisesta toiminnasta kirkkoja vastaan.

Marraskuun 2017 jälkeen kuusi kirkkoa on pakotettu sulkemaan ovensa pohjois-Afrikan maissa. Kolme näistä sai myöhemmin avata ovensa. Samoin on suljettu kristillinen kirjakauppa ja päiväkoti. Kymmeniä muita kirkkoja on vaadittu sulkemaan ovensa.

YK:n ihmisoikeusneuvosto (UNHRC) on vaatinut Algerian hallitusta lopettamaan kristityn vähemmistön ahdistelun. Heinäkuun 26:n päivänä annetussa lausunnossa se ilmaisee huolensa viimeaikaisten kirkon sulkemisten vuoksi.UNHRC kehoitti Algeriaa huolehtimaan täyden ajattelun-, omatunnon- ja uskonnonvapauden toteutumisesta kaikille.Sen mukaan Algerian hallituksen tulisi pidättäytyä tuhoamasta tai sulkemasta niiden uskontokuntien kiinteistöjä, jota eivät edusta maan virallista uskontoa, tai estää heitä rekisteröitymästä uskonnollisiksi yhteisöiksi.

Tämän vuoden kesäkuussa Maailman Evankelinen Allianssi (WEA) raportoi UNHRC:tä siitä, kuinka kirkkojen sulkemiset oikeutettiin v. 2006 asetuksella, jonka mukaan vieraiden uskontojen harjoittaminen kiinteistössä on luvanvaraista, ja että näitä uskontoja voidaan harjoittaa vain siihen tarkoitukseen suunnitelluissa rakennuksissa. Käytännössä viranomaiset ovat kuitenkin hylänneet lähes kaikki kirkkojen tekemät lupahakemukset. Hallituksen toimista johtuen kirkot ovat ottaneet käytännöksi vuokrata tilat itselleen ja informoida paikallishallintoa tästä toimenpiteestä.

Algeria on sijalla 42 Open Doorsin World Watch –listalla, johon on lueteltu ne 50 maata, joissa on vaikeinta elää kristittynä.

Lähde