Uutiset
07.05.2018

Kuuban uusi johtaja ei ole uudistaja

Raul Castro, josta tuli Kuuban presidentti vuonna 2006 Fidel-veljensä jälkeen, väistyi huhtikuussa 2018, ja näin päättyi perheen vuosikymmeniä kestänyt valtakausi. Castron seuraaja Miguel Diaz-Canel, joka on tähän asti toiminut maan ensimmäisenä varapresidenttinä, tekee historiaa, koska hän on ensimmäinen Castron klaanin ulkopuolelta tuleva hallituksen johtaja.

Tämä vallansiirto synnyttää odotuksia, mutta tutkijat epäilevät, ettei maan johtamisessa tapahdu merkittäviä muutoksia ainakaan niin kauan kuin Raul Castro jatkaa kommunistisen puolueen ja Kuuban armeijan johdossa, mikä takaa hänelle suuren taloudellisen vallan.

Uskonnolliset johtajat, toisinajattelijat ja ihmisoikeusaktivistit, joita Observatory of Religious Freedom in Latin America (Latinalaisen Amerikan uskonnonvapautta tarkkaileva laitos) haastatteli, arvioivat, että uskonnonvapaudessa ei odoteta tapahtuvan muutoksia, ja on epävarmaa, mitä uusi johtajuus merkitsee maan tulevaisuudelle.

’Diaz-Canelia pidetään vallankumouksen jatkajana … vastoin kaikkia odotuksia Diaz-Canel on ilmoittanut, ettei hän ole uudistaja, vaan hän puolustaa vallankumouksen ihanteita’, sanotaan Dennis Petrin ja Jose Antonio Pastorin raportissa.

Raportti lainaa poliittista tutkijaa, Kuuban asiantuntija Arturo Lopez Levyä, jonka mukaan maan johtajan vaihdos ei tuo suurempaa poliittista vapautta. ’Poliittinen nykyjohto ei aio tehdä poliittista itsemurhaa’, hän sanoo, ’varsinkaan kun USA:n hallitus suhtautuu Kuubaan vihamielisesti.’

Vainoa ja alistamista

Castron perheen 60-vuotisen valtakauden aikana kirkko on kokenut paljon vainoa ja ahdistusta. Hallitus valvoo kaikkea seurakuntien toimintaa, ja julkiset evankelioimiskokoukset on kielletty. Pastoreita ahdistellaan ja vangitaan, heitä pahoinpidellään sekä fyysisesti että henkisesti ja heidän koteihinsa hyökätään.

V.2017 Observatory of Religious Freedom in Latin America kertoi väkivallasta Kuuban kristittyjä kohtaan. Yhteensä  1322 oli pidätetty, 873 oli kokenut henkistä tai fyysistä väkivaltaa, neljä oli tuomittu oikeudessa, seitsemän kertaa on hyökätty pappien koteihin.

’Tilanne vaikuttaa seurakuntiin kaikkialla Kuubassa. Ihmisoikeusaktivistit, joilla on yhteyksiä kirkkoihin tai muihin uskonnollisiin järjestöihin, ovat kärsineet hallituksen painostuksesta. Heidät eristetään sekä kuubalaisesta yhteiskunnasta että heidän omista uskonnollisista yhteisöistään’, sanotaan raportissa.

Sunnuntain messuun tai jumalanpalvelukseen osallistuminen voi olla vaarallista Kuubassa. ’Useita naisia, joilla on yhteyksiä ’Ladies in White ’ –liikkeeseen ja monia muita aktivisteja on pidätetty joka vikko matkalla messuun tai muihin uskonnollisiin tapahtumiin’, raportissa kerrrotaan. (Ladies in White on liike, joka perustivat vuonna 2003 vangittujen vaimot ja muut naispuoliset sukulaiset).

Laillisen tunnustuksen odottajat

Yksi Kuuban seurakuntien ja muiden uskonnollisten ryhmien suurimmista ongelmista on saada seurakunta laillisesti tunnustetuksi. Hallitus vaikuttaa joustavalta suhteessa muslimiryhmiin ja afro-kuubalaisten uskontojen harjoittajiin, mutta virallisia ohjeita noudatetaan tarkimmin katolisten ja evankelikaalisten seurakuntien osalta. Tämä rajoittaa niiden uskonnonvapautta.

Vuotuinen ”Christian Solidarity Worldwide’ (Maailmanlaaja kristillinen solidaarisuus) –raportti osoittaa, että monet Kuuban seurakunnista ovat odottaneet yli 20 vuotta asemansa laillistamista. Tämä pakottaa monet kokoontumaan laittomasti. Se taas altistaa heidät kokoontumispaikkojen takavarikoinnille ja hajottamiselle.

Vaikka uskonnollisen toiminnan avoimuus näyttäisi lisääntyneen Kuubassa, kaikki eivät usko sitä todeksi. ’Joissakin asioissa suvaitsevaisuus on kasvanut’, kertoo eräs nimettömänä esiintyvä pastori raportissa. ’Aiemmin meidän piti toimittaa oikeusministeriöön ajoittain lista seurakuntamme jäsenistä. Listaa ei enää pyydetä, mutta kaikkien eri tilaisuuksiimme osallistujien tiedot kerätään.’

Pastorien mukaan näistä vaatimuksista huolimatta ei koskaan ole varmaa, sallitaanko toiminnan jatkuminen.  ’Viranomaiset päättävät viime hetkellä lupien myöntämisestä. Voitte kuvitella, miten hankalaa se on! Kaikkien uskonnollisten ryhmien toimintaa seuraavat myös joukkoomme soluttautuneet tarkkailija-agentit.’

Pastorit ovat hyvin varovaisia sen suhteen, mitä muutoksia Diaz-Canelin hallitukselta voi odottaa. ’Hän saattaa poistua poliittiselta kartalta hyvin nopeasti, jos hän joutuu epäsuosioon. Niin on käynyt muillekin. Lisäksi hänellä ei ole valtaa tehdä muutoksia. Puolue on edelleen Raul Castron vallassa, joten mikään ei ole muuttunut.’

Pastorin mukaan erityisen kiinnostavaa on se, keitä mahdollisesti nimetään uskontopolitiikasta päättäviin tehtäviin kuten Uskonnollisten asioiden virastoon ja Kuuban kirkkojen neuvostoon.

Artikkeli ’Kuuban uusi johtaja ei ole uudistaja’ ilmestyi ensimmäiseksi World Watch Monitorissa. Kirjoittaja on ollut BBC:n toimittaja yli 20 vuotta, osan ajasta Latinalaisen Amerikan alueelta raportoivana ulkomaankirjeenvaihtajana. Hän on asunut Kuubassa ja matkustanut laajalti Latinalaisessa Amerikassa.

Lähde