Uutiset
28.09.2021

Korona-aika Syyriassa – ”Seurakunta antoi minulle happipulloja”

Lähes yhdeksän sotavuoden jälkeen myös koronavirus saapui Syyriaan. Vuotta myöhemmin virus on yhä läsnä. Moni on nähnyt sukulaisten ja ystävien sairastuvan tai kuolevan koronaan.

Syyrian hallituksen julkaisemien virallisten tilastojen perusteella Syyria on selvinnyt suhteellisen vähällä koronasta. Huhtikuun 2021 loppuun mennessä koronaan kuolleita oli 1572. Syyrian kristityiltä saadun tiedon perusteella koronan vaikutus maassa on paljon suurempi kuin mitä viralliset tilastot antavat ymmärtää.

Kuuntele

Korona on vaikuttanut maahan ja seurakuntiin paljon. Ihmisistä on tullut haavoittuvaisempia. Köyhyyden ja matalan vastustuskyvyn seurauksena moni menetti henkensä koronan vuoksi. Perheet, seurakunnat ja sairaalat ovat olleet usein kyvyttömiä pelastamaan henkiä, sillä avun tarve on ollut suunnaton ja resurssit rajalliset.

”Seurakunta antoi minulle happipulloja”

”Anoppini kuoli virukseen”, kertoo Latakiasta kotoisin oleva 62-vuotias Samer Tohme. Hän oli sairastunut virukseen samanaikaisesti. ”Se oli kamalaa aikaa. Minun oli matkustettava sairaana osallistuakseni hautajaisiin ja tehtävä koronatesti, sillä en tiennyt, että minulla oli korona. Se vaikutti keuhkoihini niin, että 30 prosenttia lopetti toimintansa.”

”Jouduin käymään läpi tiukan hoito-ohjelman selvitäkseni. Kaupungissa oli puutetta hapesta koronatapausten suuresta määrästä johtuen. Tauti tuli kaupunkiimme aallon lailla. Henkeni oli erittäin suuressa vaarassa keuhko-ongelmieni tähden”, Samer kertoo.

Syyrian seurakunta ja Open Doors auttoivat Sameria. ”Seurakunta antoi minulle happipulloja. Tarvitsin lisähappea viiden päivän ajan, olisin kuollut ilman. Seurakunta rukoili puolestani ja auttoi lääkkeiden ostossa. Vietin perheeni kanssa ehtoollista päivittäin, ja uskon sen olleen lääke, joka minut paransi.”

Latakiasta kotoisin olevan 24-vuotiaan Judy Georgen äiti sairastui kaupungin toisessa aallossa. ”Pelkäsimme todella paljon. Moni ihminen ympärillämme kuoli virukseen samoihin aikoihin. Kiitos Herralle, että äitiäni hoidettiin lääkkeillä ja hän toipui kahden viikon jälkeen.” Seurakunta rukoili äidin ja hänen perheensä puolesta sekä auttoi lääkkeiden ostossa.

Isälle ei ollut tilaa sairaalassa

27-vuotiaan latakilaisen Nancy Samran isä kuoli koronaan. Nainen kertoo: ”Lääkäri antoi hänelle lääkettä ja sanoi hänen tulevan kuntoon. Eräänä yönä hän heräsi hengitystiet tukossa, hän ei pystynyt hengittämään. Veimme hänet sairaalaan, mutta siellä ei ollut tilaa hänelle, koronapotilaita oli niin paljon. Hän ei selvinnyt. Raskaimmalta tuntuu ehkä se, että sairaalassa ei ollut hänelle tilaa.”

Aleppossa 75-vuotias Rosien Abolatian sairastui vakavasti. ”Tauti alkoi helppona ja paheni myöhemmin. Minulla oli päänsärkyä, kuumetta ja vakavia keuhkotulehduksia sekä paljon särkyjä. Meidän täytyi odottaa sairaalahuonetta pitkään.” 12 päivää myöhemmin hän pääsi pois sairaalasta.

Isä Alexi Nassour, 49, Tartuksen kaupungista kertoo: ”Sain tartunnan ollessani nuorisotapahtumassa tammikuussa 2021. Tartuksen ja Safitan seurakunnat pitivät koulutuksen pyhäkoulunopettajille. Tapahtuma oli kolmipäiväinen ja järjestettiin hotellissa, osallistujia oli 65. Minun kohdallani virus ei ollut kovin vaikea, mutta monilla ystävilläni ja seurakuntalaisillani oli.”

”Herra pelasti minut ja toi takaisin elämään”

Isä Rasouk Hanoush voi kiittää paranemisestaan ainoastaan Jumalaa. Alepposta oleva 62-vuotias pappi kertoo: ”Kehoni taisteli elämästä ja kuolemasta. Sain viruksen tehdessäni Jumalan työtä. Virus vaurioitti keuhkojani, mutta Herra pelasti minut ja toi takaisin elämään noin neljän kuukauden lääkityksen ja toipumisen jälkeen.”

”Hengästyn edelleen helposti, mutta Jumala auttaa minua ja hengittää Henkeään minuun. Hengitän Hänen kauttaan ja elän Hänelle.”

Isä Hanoush lisää: ”Minun oli luotettava Jumalaan elämän antajana. Jos minulla vielä olisi tehtävää maan päällä, Hän parantaisi minut. Jumala antoi minulle toisen mahdollisuuden.” Sairausaikanaan hän tunsi Jeesuksen lähellään.

Boushra al Akati kertoo: ”Palasin mieheni kanssa Damaskoksesta Tartukseen ja oireet alkoivat.” Molemmat saivat koronadiagnoosin ja lääkityksen. ”Tilanteemme paheni. Sitten mieheni happitaso laski.” Hänen oli päästävä sairaalaan, mutta paikkaa oli vaikeaa löytää.

”Happipulloista oli pulaa. Luulin hänen kuolevan, mutta kiitos Jumalan, hän alkoi toipua yhdeksän sairaalapäivän jälkeen. Jumalan avulla, täysin Häneen luottaen, selvisimme tästä.” Pariskunta ei pystynyt maksamaan hoitoja: ”Seurakunta auttoi maksamaan osan, mutta läheinen sukulaisemme maksoi suurimman osan sairaala- ja lääkekuluista.”

”Joka päivä veljet soittivat ja rukoilivat”

”Äitini oli kuolla silmiemme eteen”, kertoo Tartuksesta kotoisin oleva 28-vuotias Mais Samaan. ”Äitini tarvitsi lisähappea 28 päivän ajan. Hän ei saanut hengitettyä kunnolla, emmekä me voineet tehdä mitään. Hän oli kriittisessä tilassa kymmenen päivää. Monien uskovien rukousten ansiosta hän elää.” Paikallinen seurakunta oli myös heidän kanssaan: ”Saimme heidän avullaan happipulloja sekä lääkettä. Joka päivä veljet soittivat ja rukoilivat puolestamme.”

Vuonna 2019 Open Doors suunnitteli vähentävänsä hätäavun määrää Syyriassa. Open Doorsin Syyrian koordinaattori kertoo: ”Tarkoituksemme oli investoida kestäviin elinkeinoihin. Olisimme halunneet antaa ihmisille mahdollisuuksia hankkia elantonsa täällä, jotta he eivät lähtisi Syyriasta. Sen lisäksi olisimme halunneet keskittyä hengelliseen tukeen ja johtajuuskoulutukseen. Valitettavasti vuonna 2020 koronavirus toi mukanaan uuden haasteen. Syyrian kaltaisten köyhien maiden talous kärsi pahasti koronasta ja kansainvälisistä pakotteista. Sen seurauksena päätimme jatkaa hätäapua ja ruoka-apua sitä eniten tarvitseville”.

Katso video