Uutiset
05.07.2018

Koptiäidin syvä murhe: pojat näkivät islamistien surmaavan isänsä

Vuosi sitten egyptiläinen Hanaa, neljän lapsen äiti, sai puhelinsoiton, joka muutti ainiaaksi hänen ja koko perheen elämän. Hänen poikansa soitti ja kertoi, että hän ja hänen veljensä olivat juuri nähneet islamistien ampuvan heidän isäänsä.

Toukokuun lopulla 2017 koptisaattue oli matkalla juhlimaan Kristuksen taivaaseenastumispäivää Minyassa sijaitsevaan St. Samuelin luostariin, 270 km Kairosta etelään. Ayad ja hänen poikansa Marco, 14v ja Mina, 10v olivat mukana saattueessa.

”Muistan, että silloin oli todella kuuma päivä, ja siksi mieheni ja kaksi poikaamme lähtivät hyvin varhain aamulla työhön luostariin. He olivat kunnostamassa kirkonkelloja,” muistelee lasten äiti Hanaa, 42v.
Kymmenkunta pyssymiestä pysähdytti saattueen aavikkotiellä. He vaativat koptimiehiä luovuttamaan kaikki arvokkaat tavaransa ja sitten ammuttiin kaikkia, jotka eivät tunnustaneet islaminuskoa. Pojat armahdettiin ”kertomaan tapahtuneesta”.

”Puhelimen soidessa olin aamiaisella tyttärieni kanssa, Hanaa jatkaa.”Poikani soitti isänsä puhelimesta. Hän itki ja kertoi, että heidän kimppuunsa oli käyty ja että isä oli kriittisessä tilassa.” ”Lähdin heti matkaan joidenkin sukulaisteni kanssa. Ambulanssi oli myöhässä, niinpä veljenpoikani Ehab laittoi Ayadin pakettiautonsa kyytiin. Mieheni oli yltä päältä veressä, se oli kauhea näky. Sitten sairaalamatkan aikana Ayad siirrettiin ambulanssiin, mutta kaikki oli liian myöhäistä, hän menehtyi matkalla.”

Hanaan suru oli pohjaton. Mutta hän totesi: ”Kaiken aikaa Jumala lohdutti minua lähettämällä luokseni pappeja ja ihmisiä, jotka tukivat minua.”

Tuo tuki teki hyvää myös hänen neljätoistavuotiaalle pojalleen Marcolle. Hanaa kertoo, että poika sai rohkeutta ja on ollutkin hyvin rohkea niin kuin hänen edesmennyt isänsäkin oli. Äiti kertoo pojan myös menestyvän koulussa. ”Hän on alkanut käydä luostarilla kunnostamassa kirkonkelloja niin kuin isä teki. Hän elää myös hyvin vahvassa suhteessa Jumalaan ja käy kirkossa, erityisesti isän kuoleman jälkeen.”
Mutta Minasta äiti on huolissaan. ”Olen erityisesti huolissani nuorimmasta pojastani Minasta. Tapahtuma on jättänyt hänen mieleensä ikäviä jälkiä. Hän on jatkuvasti peloissaan, varsinkin jos hänen pitää mennä jonnekin yksin, vaikkapa vain vessaan. Hän ei myöskään pysty nukahtamaan yksin, niinpä hän nukkuu vieressäni.”

Koptikristittyjen tilanne Egyptissä

Ylä-Egyptin koptien tilanne on käynyt yhä vaikeammaksi. Islamilainen valtio julkaisi viime vuoden helmikuussa propagandavideon, jossa uhataan tuhota Egyptin koptikristityt ja ”vapauttaa Kairo”.
Jo pitkään Egyptin kristityt ovat valittaneet, että hallitus ei ota vakavasti heidän huoltaan turvallisuudestaan. Viranomaiset puolestaan syyttävät näistä väkivaltaisista tapahtumista ulkomaalaistaustaisia äärijärjestöjä.

Mutta Hanaa totesi: ” Vaikka meitä vainotaan ankarasti täällä Ylä-Egyptissä, tunnemme rakkautta musliminaapureita kohtaan. Näin siksi, että uskontomme perustuu rakkauteen ja että Jumala on rakkauden Jumala. Se, että olen kokenut tätä julmaa vainoa ei ole muuttanut käsitystäni, rukoilen edelleen muslimien puolesta ja rakastan heitä. Meidän Jumalamme on väkevämpi kuin heidän vainonsa.”

Kaikesta huolimatta aviomiehen menettäminen on tosiasia. ”Ayad ei ollut vain aviomieheni, hän oli ystävä ja veli ja isä minulle. Hän oli minulle kaikki tässä elämässä, ystävällinen ja rehellinen, Jumalan mies. Olen ylpeä siitä, että hän piti uskonsa viimeiseen hengenvetoon asti. Jos hän pystyisi sanomaan jotakin kimppuunsa käyneille, hän varmaan sanoisi: ’Annan teille anteeksi ja rukoilen, että Jumala antaa teille anteeksi, koskettaa sydäntänne ja avaa sokeat silmänne näkemään Hänen tiensä.’ Ja minä olisin täysin samaa mieltä hänen kanssaan.”

Lähde