Uutiset
04.07.2018

Irakilainen kristitty Rita myytiin neljä kertaa ISISin seksiorjamarkkinoilla

Rita, eräs kristitty nainen Qaragoshin kaupungista Irakista, oli 26-vuotias, kun ISIS hyökkäsi kaupunkiin ja vangitsi hänet. Hänet myytiin peräti neljä kertaa seksiorjaksi ennen kuin hän vapautui vuonna 2017 ja pääsi takaisin isänsä luo tämän vuoden huhtikuussa. Vankeusaikaa kesti siis lähes neljä vuotta.

[embedyt] https://www.youtube.com/watch?v=Q7_64UeM75U[/embedyt]

 

Rita oli kuullut, että ISIS-taistelijat olivat vallanneet Mosuliin, mutta ei tiennyt heidän olevan tulossa kotikaupunkiinsa ja muihin alueen kyliin. Monista varoituksista huolimatta Rita päätti mennä isänsä luo kotiin. Tullessaan hän näki naapurien pakenevan ja kuuli ISIS-taistelijoiden lähestyvän.  Isä oli kuitenkin jo vanha mies, eikä Rita tahtonut jättää häntä yksin, joten he eivät päässeet pakoon.

Tuskien taival

Vähitellen kurdien Peshmerga-joukot menettivät alueen hallinnan, ja ISIS pääsi kaupunkiin. Järjestön taistelijat tunkeutuivat taloihin rikkoen ovia, ja moskeija kuulutti kaikkia tulemaan ulos piiloistaan. Arvoesineitä ja muuta omaisuutta vietiin, ja vanhuksia varten tuotiin kaksi linja-autoa.

Rita, toinen nainen ja pikkupoika ja -tyttö erotettiin muista. Rita vietiin Mosuliin. Hänelle annettiin uusi nimi, Maria, ja hänet myytiin seksiorjamarkkinoilla.

Ensimmäinen omistaja oli irakilainen ISIS-taistelija. Rita oli kauhuissaan eikä pystynyt ymmärtämään, mitä ympärillä tapahtui. Hän sanoi kulkeneensa kuin unessa. Omistaja suuttui ja pahoinpiteli hänet.

Talossa oli myös 14-vuotias jesidityttö Shatha, jonka sama mies oli ostanut. Mies raiskasi sekä Ritan että tytön. Hän pakotti heitä katsomaan videoita ihmisiä tappavista ISIS-sotilaista. Eräänä päivänä videolla näkyi, miten ISIS-taistelijat tappoivat Shathan veljen.

Rita sanoi kokeneensa jo niin paljon tuskaa, ettei pelko näkynyt hänen kasvoiltaan. Kun omistaja kysyi, pelkäsikö hän, hän vastasi siihen: ”En pelkää ketään muuta kuin Jumalaa.”

Kuuden kuukauden kuluttua hänet myytiin toiselle ISIS-taistelijalle, saudimiehelle Syyriaan. Miehen marokkolainen vaimo piinasi häntä monin tavoin. Hän saattoi muun muassa hakata Ritaa silmittömästi ja piti häntä myös nälässä.

Ehkäisypillereitä

Neljän kuukauden kuluttua Rita siirrettiin Abu Kamaliin, lähelle Irakin rajaa. Siellä kärsimys kesti 16 kuukautta. Sitten hänet myytiin syyrialaismiehelle ja vietiin 130 kilometrin päähän, Deir ez-Zoriin.

ISIS-taistelijat ostivat häntä seksiä varten sekä palvelemaan itseään ja muita. Naiset pakotettiin käyttämään ehkäisypillereitä ja raskaaksi tulleille tehtiin abortti. 9-vuotiaita tyttöjä raiskattiin ja myytiin 6000-15000 dollarilla.

Rita pakotettiin lukemaan Koraania, ja joskus hänet uhattiin tappaa, ellei hän kääntyisi muslimiksi. Ritan mukaan ISIS-taistelijat pitävät naisia kulutustavaroina, joita voi ostaa ja myydä ja sekä kiduttaa tottelemattomuudesta. Erästä naista rangaistiin poistamalla häneltä munasarjat.

Syyskuussa 2017 Syyrian armeija aloitti ISISiä vastaan sotilasoperaation Itä-Syyriasta. Kun he vapauttivat alueen suurimman kaupungin Deiz Ezzorin, Rita pääsi lopulta vapaaksi monien muiden vankien tavoin. Rita vietiin turvaan Qamishlin kaupunkiin Koillis-Syriaan, lähelle Turkin rajaa. Siellä hän on saanut hoitoa ja päässyt Syyrian Naisliiton tuella hitaan toipumisprosessin alkuun. Kesti kuukauden, ennen kuin hän uskalsi ottaa huivinsa pois pelkäämättä seurauksia. Isän jälleennäkeminen lähes neljän vankeusvuoden jälkeen oli Ritalle ”kuin unta”.

Artikkeli julkaistiin 19.6.kansainvälisenä YK:n päivänä konflikteihin liittyvän seksuaalisen väkivallan poistamiseksi

*Kooste paikallisille arabilehdille annetuista haastatteluista

Lähde