Uutiset
06.07.2018

Intia: Poliisi viivytti tutkintaa tapauksessa, jossa äärihinduja epäillään kirkon polttamisesta

Puducherryn liittovaltioalueella Etelä-Intiassa poltettiin kirkko jokin aika sitten. Ylhäiseen kastiin kuuluvat hindunaapurit olivat ennen polttamista nousseet vastustamaan jumalanpalvelusten pitämistä alueella.

25. toukokuuta raamattupresbyteerisen seurakunnan pastori David Santosham ja seurakuntalaiset olivat lähteneet kirkosta rukoushetken jälkeen. Keskiyöllä puhelin soi ja tuntematon soittaja kertoi että kirkko paloi. ”Vuokra-asuntoni on viiden minuutin päässä ja ryntäsin välittömästi paikalle. Kirkko oli tulessa”, pastori kertoi World Watch Monitorille. ”Tyttäreni hälytti palokunnan ja ilmoitti asiasta myös seurakunnan jäsenille.” Kirkon katto paloi täysin, samoin kristilliset kirjat ja soittimet, arvoltaan noin 4500$.

”Joku valitti poliisille voimakkaista savukaasuista epäillen, että niillä olisi ollut tekemistä palon syttymisen kanssa, ja pyysi poliisia tutkimaan asiaa. Olin vaimoni kanssa huolellisesti sammuttanut valot ja katkaissut sähkön ennen poistumista, kuten yleensäkin.”

Pastori Santosham teki poliisille valituksen asiasta jo tapahtumapäivänä, mutta valitusta ei rekisteröity. ”Minulle sanottiin, että jos tapauksesta täytyy tehdä tutkinta, sellainen tehdään myös minun toiminnastani.” Pastori kävi paikallisen poliisin luona päivittäin yli viikon ajan, kunnes vihdoin suostuttiin kirjaamaan alustava tutkintapöytäkirja, jossa ”tuntemattomia roistoja epäiltiin kirkon polttamisesta.”

”Konkreettinen näyttö puuttuu”

Vastauksena kysymykseen poliisin viivyttelystä esitettiin, ettei palokunta pystynyt saamaan selville palon syytä. ”Odotimme aluksi heidän selvitystään. Alustavan tutkinnan mukaan ’tekijäksi epäillään tuntematonta henkilöä ja tässä tilanteessa ollaan edelleen. Pastori on nimennyt joitakin epäiltyjä, mutta konkreettinen näyttö puuttuu.'”

Parin viime viikon ajan seurakunta on kokoontunut ulkosalla suojakatoksen alla.

”Ylemmät viranomaiset ovat suullisesti luvanneet tukea meitä. Jätimme paloalueen koskemattomaksi toivoen, että se tutkitaan vielä, mutta kuinka voimme kokoontua ulkona monsuunikautena?” pastori kysyy.

Pastorin tytär Evangeline, 18, kertoi, että hänen isänsä kirkkoa vastaan oli hyökätty kaksi kertaa aiemminkin, vuosina 2012 ja 2016. Syyskuun 30. päivä vuonna 2012 80 hengen joukko hindunationalistisen RSS-ääriliikkeen aktivisteja oli piirittänyt kirkon pääsisäänkäynnin.

”Oli sunnuntai, avasimme kirkolle johtavan portin, mutta he eivät päästäneet meitä sisälle. Teimme valituksen vähemmistöoikeuksia puolustavaan komissioon ja luulimme ongelman ratkenneen, kunnes 2016 tuli uusi hyökkäys. Olimme silloin päättäneet korjata kirkon katon. Ostimme tarvikkeet ja aloitimme työn, mutta jotkut asettuivat vastarintaan ja meidät pakotettiin lopettamaan työ.” Kirkon katosta tuli siksi hyvin kevytrakenteinen.

”Tulipalon huomasi ensimmäisenä joukko poikia, jotka olivat matkalla moskeijaan rukoilemaan. He koputtivat naapurimme ovelle, mutta hän ei vastannut. Tulipalo oli levinnyt jo vähän siihen mennessä. Etupuolella asuvat naapurit sen sijaan tulivat ulos ja pojat kertoivat asian heille. Pojat saivat heiltä puhelinnumeromme ja soittivat isälleni. Kirkon viereisten naapurien pihalla olevat heinät olivat myös tulessa, mutta he eivät välittäneet siitä. He tulivat ulos talostaan vasta kun palokunta halusi puhutella heitä.”

”Teltan vuokraaminen joka viikko on tosi kallista, 5000 rupiaa päivältä (vähän alle 65 euroa). Nyt sadeaikana siitäkään ei ole apua. Ainoa toivomme on Jumala.”

Tilanne pahenee

Raamattupresbyteerinen seurakunta on perustettu vuonna 2008 liittoalueen viranomaisten luvalla. Myös tontti on rekisteröity kirkon nimellä ja jumalanpalveluksilla on viranomaisten lupa. Uskonnonvapautta ajavan ryhmittymän (ADF) Intian tiedostoista näkyy, että toukokuussa 2017 Puducherryn alueella äärihindut olivat pysäyttäneet erään toisen kirkon rakentamisen. Viranomaisten toimimattomuus saa ääriliikkeiden jäsenet hyökkäämään kristittyjen kimppuun.

Nehemiah Christie, joka vastaa helluntaiseurakuntien lakiasioista, sanoo: ”Puducherryn kirkon tuhopolttotapaus kutsuu kristittyjä tulemaan yhteen ja jättämään taakseen kirkkokuntien väliset eroavuudet. Tilannetta pahentaa hindunationalistisen osavaltion hallituksen hiljaisuus. On surullista nähdä hindutva-äärihinduajattelun leviäminen Puducherryyn Tamil Nadusta, missä väkivaltaisimmat hyökkäykset kristittyjä vastaan ovat tapahtuneet.”

”Viranomaiset Tamil Nadussa eivät ole ryhtyneet mihinkään toimenpiteisiin ekstremistejä vastaan, jotka ovat tänä vuonna riisuneet kristittyjä naisia, hyökänneet pastorien kimppuun ja polttaneet Raamattuja. Poliisi ainoastaan rekisteröi tapaukset ’tuntemattomien hyökkääjien’ tekemäksi, vaikka tapahtuneesta on videomateriaalia, jossa uhri mainitsee epäillyn nimen.”

”On surullista, että poliisiviranomaiset ovat tällä tavalla rikoksissa mukana myös Puducherryssä, missä valtaa pitää ei-uskonnollinen liittoaluehallitus. Tutkintapöytäkirjan tekeminen 10 päivää valituksen jättämisen jälkeen, ilman mainintaa epäillyn nimestä, osoittaa selvästi, että toimintaympäristö on kristittyjä vastaan.”

Lähde