Uutiset
07.10.2018

Kongon demokraattisessa tasavallassa islamistit surmasivat kymmeniä, erityiskohteena kristityt

Tuoreen uutisen mukaan Kongon demokraattisessa tasavallassa, Pohjois-Kivun provinssissa islamistit hyökkäsivät illansuussa suurella joukolla edeten Benin kaupungin keskustaan aseistettuina veitsin ja raskain asein. Armeijan edustajan mukaan hyökkäys kesti useita tunteja ja uhreja oli ainakin 18, joista 14 oli siviilejä. Joidenkin lähteiden mukaan surmattuja oli jopa 40. Paikallisen pastorin mukaan iskun uhreista 27 on tunnistettu paikallisten kirkkokuntien jäseniksi. Uhrit olivat moottoripyörätakseja asiakkaineen ja maanviljelijöitä.

Hyökkäyksestä selvinneen mukaan hyökkääjät olivat pukeutuneet sotilasasuihin ja ihmiset luulivat heitä hallituksen joukoiksi, jotka olivat tulleet suojelemaan kaupungin asukkaita. He olivat pysäyttäneet ohikulkijoita odottamaan tien sivuun, kunnes myöhemmin illalla alkoivatkin surmata heitä sekä myös ohikulkijoita. Kun tilanne selvisi paikallisille, syntyi paniikki. Hyökkääjäthän olivat keskellä kaupunkia. Aikaisemmin iskut olivat pysähtyneet esikaupunkialueille.

Viikkoa aikaisemmin, syyskuun puolivälissä keski-ikäinen kristitty nainen oli surmattu Kokolan kylässä lähellä Benin kaupunkia. Hänellä oli seurassaan lastenlapsia, joista neljä sai iskussa vammoja ja neljä ovat kadoksissa. Hän oli palannut kyläänsä vain pari kuukautta aikaisemmin, koska uskoi alueen olevan taas rauhallinen ja aikoi aloittaa maanviljelyn. Häntä ja hänen kaltaisiaan varten kylään on pystytetty väliaikais-asunnoiksi armeijan parakkeja.

Pohjois-Kivun alueella toimii monia aseellisia ryhmiä ja ne iskevät usein. Nyt tapahtuneiden iskujen tekijäksi epäillään ADF-ryhmittymää, Allied Democratic Forces, yhdistyneet demokraattiset voimat. ADF on toiminut Ugandassa vuodesta1995. Ryhmää epäillään useiden satojen siviilien surmista viimeisen neljän vuoden aikana. Sitä syytetään myös pyrkimyksestä karkottaa kristityt Koillis-Ugandasta. Aseellisten iskujen lisäksi ryhmä on syyllistynyt ryöstelyyn, raiskauksiin, kidnappauksiin ja murhiin.

Ugandassa työskentelevä avustustyöntekijä kuvasi tilannetta kristityille traumaattiseksi. Hän kertoo ADF:n hyökänneen siellä lähelle keskusta, jossa hän auttaa orpolapsia. Pommitusten ja tulitusten lähestyessä lapset evakuoitiin, mutta he palasivat takaisin seuraavana päivänä.

Benin alueella kuten lähes kaikkialla Kongossa suurin osa väestöstä on kristittyjä, mutta muslimien osuus Itä-Kongossa on kasvanut yhdestä kymmeneen prosenttiin muutaman vuoden aikana. Paikalliset piispat ja monet siviiliyhteiskunnan edustajat tuomitsevat ADF:n nimissä tapahtuvaa väkivaltaa.

Vastareaktiona Benin kaupunkiin kohdistuneeseen iskuun siellä järjestettiin päivän yleislakko. Kaupat ja koulut olivat kiinni eikä kukaan liikkunut autolla. Samana päivänä kymmenet ihmiset, joista monet olivat opiskelijoita, osoittivat mieltään Benin kaduilla ja vaativat hallitukselta lisää suojelua asukkaille. He arvostelivat myös alueella olevia YK:n joukkoja kyvyttömyydestä estää iskuja, jotka ovat vaatineet yli 2500 ihmisen kuoleman kolmen viimeisen vuoden aikana.

Lähde