Uutiset
16.03.2021

Kongon demokraattisessa tasavallassa ääri-islamistinen ryhmä tappanut yli sata ihmistä

Open Doors nostaa esiin ääri-islamistisen ryhmän tekemät massamurhat Kongon demokraattisen tasavallan itäosassa. Vuoden 2021 alusta ainakin kolmessa iskussa on tapettu yli sata siviiliä.

Tammikuun 14. päivä noin 46 etniseen pygmiryhmään kuuluvaa sai surmansa epäillyn Allied Democratic Forces (ADF) -militanttiryhmän iskussa Iturin provinssissa (TV5Monde). Tammikuun alussa (4.1.) arvioidaan puolestaan 22 siviilin kuolleen yön yli kestäneessä hyökkäyksessä Mwendan kylässä Benin alueella Pohjois-Kivun provinssissa. ”Hyökkääjät käyttivät ampuma-aseita ja viidakkoveitsiä”, kertoi Jeremi Mbweki, uutistoimisto Reutersin tavoittama paikallisen yhteisön johtaja. Hänen mukaansa näiden iskujen lisäksi ainakin 17 naapurikylän asukasta oli hakattu hengiltä viikkoa aikaisemmin.

Vuodenvaihteessa ADF oli tappanut 25 ihmistä hyökkäyksessään toiseen Benin alueella sijaitsevaan kylään (Al Jazeera). ”Kongon demokraattinen tasavalta on sotatilassa”, provinssin kuvernööri Carly Nzanzu Kasvita kertoi Ranskan kansainväliselle radiolle (RFI) raportoituaan toisesta 30. joulukuuta tapahtuneesta hyökkäyksestä, jossa tapettiin seitsemän siviiliä. ”Näiden vihollisuuksien pysäyttämiseen tarvitaan niin kansallisia kuin kansainvälisiä toimia”, hän sanoo.

Tarkkailijoiden mukaan ADF:n hyökkäykset ovat lisääntyneet ja raaistuneet sen jälkeen, kun armeija aloitti vastaiskut ryhmää vastaan lokakuussa 2019. Paikallinen kansalaisjärjestö Lucha arvioi militanttien islamistiryhmien tappaneen sen jälkeen yli 1200 siviiliä (RFI). ADF tunnetaan myös nimellä Muslim Defence International (MDI), ja se on jo vuosikymmeniä hyökännyt kyläyhteisöihin, tappanut kristittyjä ja ottanut heitä panttivangeiksi sekä kouluttanut jihadisteja ja lähettänyt heitä muihin Afrikan maihin.

Kongon demokraattinen tasavalta päätyi vuonna 2021 ensimmäistä kertaa Open Doorsin World Watch -listalle ja on sijalla 40. WWL-raportti listaa vuosittain 50 maata, joissa kristityt kokevat vakaumuksensa vuoksi eniten vainoa.

Jihadistiverkosto

Viime vuonna julkaistussa YK:n raportissa esitetään, että ”ADF:n laajaa, systemaattista ja äärimmäisen julmaa terroria” voidaan pitää ”tekojen luonteen ja laajuuden perusteella rikoksina ihmisyyttä vastaan ja sotarikoksina.”

YK:n pääsihteerin Antonio Guterresin mukaan ADF on linkittynyt muihin Afrikan mantereen jihadistisiin ryhmiin. ”Mielestäni ADF on tällä hetkellä osa Libyasta Sahelin kautta Tšadjärven alueelle levinnyttä verkostoa, joka on läsnä myös Mosambikissa”, Guterres kertoi Ranskan kansainväliselle radiolle. ADF ei ole muodollisesti liittänyt itseään islamistivaltioon, mutta ISIS on alkanut ottaa vastuuta joistakin ADF:n tekemistä iskuista ja kutsunut Kongoa kalifaatin Keski-Afrikan provinssiksi.

”Nämä itäisessä Kongon demokraattisessa tasavallassa tapahtuneet lähes päivittäiset syyttömien siviilien tappamiset ovat jääneet aivan liian vähälle huomiolle”, sanoo Illia Djadi, Open Doorsin uskonnon- ja vakaumuksenvapauden vanhempi analyytikko, jonka toimialueena on Saharan eteläpuolinen Afrikka. ”Koska Kongon demokraattisen tasavallan väestöstä 95 prosenttia on kristittyjä, suurin osa tapetuista on kristittyjä. Ääri-islamistiryhmillä on selvä tavoite islamin laajentamiseksi, kun ne hyökkäävät pääväestöltään kristittyihin yhteisöihin”, sanoo Djadi.

”Tämä on muistutus siitä, mitä tapahtuu muuallakin Keski-Sahelin alueella”, hän sanoo. ”Ajatellaan vaikkapa Boko Haramin tapaisten ryhmien toimintaa Koillis-Nigeriassa. Ideologia kalifaattien perustamisesta ja toimitapapa ovat samat. Me näemme, millaista hirvittävää kärsimystä ne aiheuttavat viattomille ihmisille.”

”Open Doors toimii. Haluamme nostaa tapahtumat otsikoihin. Hälytämme kansalliset hallitukset ja kansainvälisen yhteisön tekemään kaikkensa suojellakseen viattomien elämää ja palauttaakseen rauhan tälle ongelma-alueelle”, Djadi sanoo.

Katso video