Kongon demokraattinen tasavalta

41

Miksi maassa vainotaan kristittyjä?

Kongon demokraattisen tasavallan itäosissa kristityt ovat äärimmäisessä vaarassa. Alueella toimii yli sata aseistettua ryhmää, joista osa vainoaa erityisesti Jeesuksen seuraajia. Tähtäimessä ovat sekä kirkot että kristityt, joita murhataan, siepataan ja raiskataan.

Maalitauluksi joutuvat erityisesti väkivaltaa vastustavat seurakuntajohtajat, minkä vuoksi on vaarallista ottaa kantaa hirmutekoja vastaan. Väkivalta on johtanut pakolaiskriisiin, ja pakolaisten joukossa on paljon kristittyjä.

Siellä missä vallitseva uskonto on jokin muu kuin kristinusko, sekä islamista että etnisistä uskonnoista kääntyneitä voidaan painostaa osallistumaan ei-kristilliseen uskonnonharjoitukseen. Tämä lisää kristittyjen haasteita. Jotkut korruptiota ja väkivaltaa vastaan nousseet seurakuntajohtajat ovat raportoineet pelottelusta ja häirinnästä.

Kongon demokraattisen tasavallan tilanne on kristityille erittäin epävakaa ja väkivaltainen. Heidän kertomuksensa ovat sydäntä särkeviä, ja kirkko kärsii. Kristityt ovat kestäviä, mutta väkivalta voi olla musertavaa.

Miten tilanne on muuttunut edellisestä vuodesta?

Kongon demokraattisen tasavallan kirkot ja kristityt ovat edelleen vaarassa joutua väkivaltaiskujen kohteeksi – varsinkin jos he vastustavat väkivaltaa. Islamistiset aseryhmät pitävät kristittyjä kohteinaan terrorikampanjoissaan. Yli viisi miljoonaa ihmistä on joutunut pakolaisiksi, eikä humanitaarinen apu tavoita kaikkia sitä tarvitsevia uhkausten ja väkivallan takia. Kirkko on pysynyt sitkeänä, mikä on osoitus Pyhän Hengen ihmeitä tekevästä voimasta kristittyjen elämässä.

Millaista maassa on elää kristittynä?

Maan itäosassa ja erityisesti Pohjois-Kivun maakunnassa asuvat kristityt ovat suurimmassa vaarassa joutua väkivaltaisten hyökkäysten kohteiksi.

Millaista maassa on elää miehenä?

Kristittyihin miehiin kohdistuva vaino on äärimmäisen raakaa. Erityisen alttiita iskuille ovat seurakuntien johtajat, jotka tuomitsevat väkivallan. Miehiä uhkaa muun muassa silpominen, sieppaukset, pakkovärväys asejoukkoihin, pakkotyö, sukuelinten silpominen, sisäelimien repiminen irti ja kuolema. Myös seksuaalisesta väkivallasta miehiä ja poikia kohtaan on raportoitu, joskin tällaiset tapaukset ovat harvinaisempia miesten kuin naisten kohdalla.

Väkivaltaan liittyy myös taloudellinen aspekti. Miehiä voidaan pakottaa maksamaan isot lunnasrahat, ettei heitä siepattaisi. Summat ovat niin valtavia, että ne vievät perikatoon perheitä, jotka muutenkin tulevat hädin tuskin toimeen. Myös konfliktialueiden ulkopuolelta raportoidaan kristittyjen miesten syrjintää työpaikoilla. Joskus he eivät saa lainkaan työtä.

Millaista maassa on elää naisena?

Naisilla saattaa olla merkittäviä vaikeuksia riippuen siitä, missä he asuvat. Ääri-islamilaisilla alueilla naisia ja tyttöjä pidetään miehiä ja poikia alempiarvoisina. Jos nainen kääntyy islamista kristinuskoon, hän saattaa menettää lapsensa tai perintönsä.

Sotilaallisten islamistiryhmien kuten ADF-järjestön hallitsemilla alueilla kristityt naiset ja tytöt voivat joutua erittäin väkivaltaisen vainon kohteiksi. Heitä uhkaavat sieppaukset, raiskaukset, ihmiskauppa, seksiorjuus ja pakkoavioliitot muslimitaistelijoiden kanssa. Seksuaalisen väkivallan kohteeksi joutumista pidetään Kongon demokraattisessa tasavallassa erityisen häpeällisenä, ja se voi tuhota yksittäisen henkilön, perheen tai yhteisön. ADF:n sieppaamia naisia ja tyttöjä on myös käytetty ihmiskilpinä, kun ADF on taistellut hallituksen joukkoja vastaan.

Miten Open Doors auttaa suoraan tai yhteistyökumppaniensa kautta maassa?

Open Doors toimii paikalliskumppaniensa kautta tukeakseen Kongon demokraattisen tasavallan kristittyjä. Heitä koulutetaan selviämään vainoista, ja heille järjestetään toimeentulohankkeita ja traumaterapiaa.

Rukoile:

Rukoile, että Jumala varjelee Kongon demokraattisen tasavallan itäosien kristittyjä ADF:n kaltaisten, Isisiin sidoksissa olevien aseryhmien väkivallalta.
Rukoile, että Jumala pitää huolta maan miljoonien, kaiken menettäneiden pakolaisten tarpeista.
Rukoile, että Hän järjestää heille mahdollisuuksia tavata toisia kristittyjä.
Rukoile, että ääri-islamistien sydämet kääntyvät kohti toivoa ja totuutta Jeesuksessa.