Uutiset
14.02.2019

Kiinassa palava tarve Jumalan sanalle

Kiinan kristityt elävät viranomaisten valvonnan alla. Heistä vainotuimpia ovat muslimi- ja buddhalaistaustaiset, ja jälkimmäisestä ryhmästä erityisesti tiibetiläiskristityt. Open Doors on keskittynyt heidän tukemiseensa. Kiinan virallisten tilastojen mukaan maassa on noin 6,4 miljoonaa tiibetiläistä ja yli 20 miljoonaa muslimia.

Muslimeilla ja tiibetiläisillä on omat kielensä eikä monikaan heistä puhu maan yleisintä kieltä mandariinikiinaa. Muslimi- ja buddhalaistaustaiset kristityt tarvitsevat Raamattuja erityisesti  vähemmistökielillä, kuten uiguuriksi, kazakiksi ja tiibetiksi. Raamatun kääntäminen näille kielille vaatii paljon taloudellista ja hengellistä panosta. Koska monet ovat lukutaidottomia, myös hengelliselle ääni- ja videomateriaalille on tarvetta.

Kiinassa on tapahtunut nopeaa taloudellista kasvua ja kaupungistumista. Monet vainotuista kristityistä asuvat kuitenkin sisämaassa syrjäisillä alueilla, jonne Raamattujen kuljettaminen turvallisesti vaatii huolellista suunnittelua. Raamattuja ei ole siellä tarpeeksi saatavilla, joten monet veljet ja sisaret kaipaavat niitä palavasti.

Kun eräs paikallinen muslimitaustainen kristitty sai Raamattuja omalla kielellään, hänen silmänsä kirkastuivat ikään kuin hän olisi löytänyt aarteen. Hän painoi kirjat rintaansa vasten ja sanoi: ”Kiitos paljon, veli! Olen todella kauan unelmoinut saavani Raamatun!”

Sinkiangin alueella, jossa asuu uiguureita, tiukennettiin turvatoimia alkuvuodesta 2017. Turvatoimien tarkoituksena on hallita äärimuslimien mahdollista toimintaa sekä välttää muslimien ja kristittyjen välisiä konflikteja. Raskaasti aseistetut poliisit vartioivat jokaista katua yötä päivää. Julkisilla paikoilla ihmisten laukkujen ja jopa matkapuhelimien tarkastus on yleistä. Tämän vuoksi hengellisen materiaalin välittäminen havaittaisiin helposti.

Haasteista huolimatta Open Doors pyrkii välittämään Kiinan vainotuille kristityille kaivattua materiaalia heidän omilla kielillään. Open Doors toimii myös yhteistyössä kiinalaisten kumppanien kanssa, jotka tuottavat ja välittävät muslimitaustaisille kristityille suunnattua materiaalia. Open Doors on liittynyt kansainväliseen projektiin, jonka tavoitteena on kääntää Vanha testamentti tiibetin kielelle. Vanhan testamentin jumalakäsityksen ymmärtäminen on tiibetiläisille kristityille erityisen tärkeää, sillä heidän kulttuuriinsa kuuluu vahvasti polyteismi. Projekti on laaja ja vaatii pitkäaikaista sitoutumista. Tavoitteena on julkaista testimielessä muutama kirja parin vuoden sisällä. Projektin yhteydessä julkaistaan myös Uusi testamentti äänikirjana kolmella tiibetin päämurteella.

Lähde

Kiina on World Watch List 2019 sijalla 27. Lue lisää.