Selaa World Watch -listan maita

27. sijalla World Watch -listalla

Kiina

WWL 2019: Sijalla 27, pisteitä 65/100

WWL 2018: Sija 43
WWL 2017: Sija 39

WWL 2017: Sija 33

 

Asukasluku: 1,4 mrd. (97,2 milj. kristittyä)
Pääuskonto: Ateismi
Vainoamisen syy: Kommunistinen ja jälkikommunistinen sorto

2019: Kiina nousi sijalle 27 sijalta 43. Noin sadan miljoonan jäsenen kristillinen kirkko on suurin sosiaalinen voima, joka ei ole kommunistipuolueen (89 miljoonaa jäsentä) suoran vaikutusvallan alla.

 

Virallisten tietojen mukaan 10 % joidenkin alueiden asukkaista on kristittyjä. Noin puolet heistä kärsii jonkinlaista vainoa (viime vuonna viideosa). Uudet säädökset astuivat voimaan 1. helmikuuta 2018, kun presidentti Xi Jinping kiristi uskonnollisen toiminnan valvontaa. Niissä määritellään uskonnollisen toiminnan hallinnointi kansalaisten uskonnonvapauden turvaamiseksi.

 

Säännöt ovat kuitenkin tiukimmat 13 vuoteen – elleivät suorastaan vuonna 1976 päättyneen kulttuurivallankumouksen jälkeen. Uutta on se, että säännöt rajoittavat uskonnon ilmaisemista ja uskoon kutsumista verkossa. Uuden lain soveltamista valvoo puolue eikä hallitus, joten etenkin nuorison ja lasten osalta rajoitukset ovat tiukentuneet huomattavasti.

 Vainoavat tahot

Kiinassa ankarimmasta vainosta kärsii pieni joukko muslimi- ja buddhalaistaustaisia kristittyjä. Heitä vainoavat ei-kristityt uskonnolliset johtajat, joilla on vahva asema Xinjiangissa ja Tiibetissä, sekä heidän taustayhteisönsä. Kristittyjä voivat vainota jopa heidän omat vanhempansa. Kääntymiseen ei suhtauduta uskonnon vaihtamisena vaan yhteisön pettämisenä.

Myös kommunistijohtajat lietsovat vainoa omalta osaltaan, sillä he ovat vastuussa oikeuksien rajoittamisesta mainituilla alueilla ja muualla. Pyrkiessään säilyttämään valtansa he ajavat ahtaalle myös kristittyjä. Heitä huolettaa erityisesti se, että maan suurin sosiaalinen voima ei ole heidän hallinnassaan. Ote tiukkeni WWL 2018 -seurantajakson aikana, kun joitain kotiseurakuntia painostettiin rekisteröitymään. Myös uusi uskontoja koskeva laki tuli voimaan helmikuussa 2018.

Vainojen ilmeneminen

Jos perhe tai muu yhteisö huomaa jonkun kääntyneen kristinuskoon, häntä yleensä uhkaillaan, pahoinpidellään ja hänet ilmiannetaan viranomaisille – tämä kaikki siis vain, jotta hän luopuisi uskostaan. Aviopuolisoja voidaan pakottaa eroamaan, ja kristityiltä vanhemmilta voidaan ottaa lapsia pois. Julkiset kasteet eivät tule kysymykseenkään. Imaamit ja lamat kieltäytyvät järjestämästä perhejuhlia, kuten häitä ja hautajaisia, jos tietävät jonkun käännynnäisen osallistuvan niihin.

Vainon suhteen kirkkojen jako rekisteröityihin ja rekisteröimättömiin, ns. kotikirkkoihin, on vanhentunut. Hallituksen hyväksymiä kirkkoja vastaan voidaan hyökätä yhtä lailla, jos ne koetaan uhaksi – esimerkiksi liian suuriksi, liian poliittisiksi, tai ne kutsuvat ulkomaisia vieraita tai muuten häiritsevät paikallisia viranomaisia.

Kirkkojen “kiinalaistaminen” on yhä voimakkaampaa, mikä viittaa kommunistisen puolueen yleisempään politiikkaan pönkittää valtaansa kansallisen kulttuuri-identiteetin avulla. Niinpä uudet internetin ja sosiaalisen median rajoitukset sekä kansalaisjärjestö- ja uskontolait rajoittavat ankarasti toiminnan vapautta.

Selaa World Watch -listan maita

Liity postituslistalle!

Sähköposteissa rukousaiheita, uutisia ja tiedotteita.

Kiitos, olet liittynyt rukoussähköpostin saajaksi.