JEESUKSEN SYNTYMÄPÄIVÄJUHLAT

Vainotut lapset viettävät joulua

Joulu on vuoden parasta aikaa monille kristityille lapsille, jotka kuuluvat vainottuun kirkkoon. Jotkut heistä ovat tuolloin uskonsa tähden tavallistakin hankalammassa asemassa, mutta Jeesuksen syntymän juhliminen ei jää keneltäkään väliin.

Esittelemme muutamia tapoja, joilla vainottuun kirkkoon kuuluvat lapset ympäri maailman juhlivat Vapahtajan tuloa maailmaan.

Beetlehemissä Maria ja Sophie rukoilevat rauhaa

Mistä olisikaan parempi aloittaa kuin sieltä, mistä kaikki alkoi? 10-vuotias Maria ja 7-vuotias Sophie ovat ylpeitä asuinpaikastaan lähellä Beetlehemiä, kaupungissa nimeltä Beit Sahour. ”Teidän kaikkien pitäisi käydä Jeesuksen syntymäkirkossa ainakin kerran”, he sanovat.

Nykyisin kristityt ovat vähemmistö alueella, jossa Jeesus syntyi. Lisäksi he kärsivät kahden ryhmän välisistä ristiriidoista maassaan. ”Rukoilemme rauhaa”, siskokset sanovat.

Viime jouluna koronapandemia piti perheen kotona, mutta tilanne myös auttoi heitä keskittymään enemmän Jumalaan. ”Rukoilimme Jeesukselta, että hän syntyisi meidän sydämiimme”, Maria sanoo. Sophie lisää: ”Jeesus on voimallinen. Kaikkien pitäisi saada tietää hänestä!”

Keniassa Maryn seurakunnassa syödään jouluateria yhdessä

”Yhdessä” on sana, joka kuvaa Kenian kristittyjä. Tämän opimme 13-vuotiaalta Marylta. Hän kertoo: ”Joulun juhliminen alkaa tavallisella jumalanpalveluksella, johon kuuluu saarna ja ylistystä. Jumalanpalveluksen jälkeen syömme ja juomme yhdessä, koska joillakin seurakuntalaisilla ei ole rahaa ostaa juhlaruokia kotiinsa. Niinpä kokoonnumme yhteen ja jaamme omastamme, niin että kaikilla on tarpeeksi. Kaikki voivat juhlia, eikä ketään jätetä ulkopuolelle tai syrjitä.”

Jakaminen ei rajoitu vain kirkkoon. Kenian kristityt jakavat evankeliumin sanomaa myös muille joulun aikaan. ”Kaikki kristityt kulkevat kertomassa evankeliumia”, Mary sanoo. ”Silloin meitä saatetaan myös häiritä tai syyttää jostakin, mitä emme ole tehneet. Kaupustelijat saattavat joskus esimerkiksi solvata meitä tai väittää, että olemme astuneet heidän tavaroidensa päälle. He kaatavat päällemme vettä, kun kuljemme todistamassa.”

Vaikeuksista huolimatta Mary ei epäröi lähteä kertomaan evankeliumia. ”Rukoukseni on, että kirkkomme tulisi niin täyteen, ettemme enää kaikki mahdu sisään.”

Mary Keniasta

Irakissa Lydia ja Youssif opiskelevat pyhäkoulussa Jeesuksen syntymäkertomusta

Qaraqoshin kristityssä kaupungissa Irakissa kirkko on täynnä jouluaattona. Kaikkialla kaupungissa näkyy valoin varustettuja joulukuusia ja muita koristeita. 11-vuotiaan Lydian ja hänen perheensä kotitalo on koristeltu sisältä ja ulkoa. ”Olemme onnellisia ja valmiita jouluun”, hän sanoo.

Vain muutama vuosi sitten tämä nyt joulutunnelman täyttämä kaupunki oli synkkä. Lähes kahden vuoden ajan niin kutsutun Islamilaisen valtion taistelijat pitivät kaupunkia vallassaan. Suurin osa asukkaista pakeni. Monet jääneistä tapettiin tai siepattiin.

Lydia aloitti jouluun valmistautumisen aikaisin. ”Aloimme marraskuun alussa opiskella Jeesuksen syntymäkertomusta pyhäkoulussa. Luemme joka viikko katkelman Raamatusta ja vastaamme opettajan kysymyksiin.”

Muutaman vuoden takaisten tapahtumien muisto on vielä tuoreena 12-vuotiaan Yousifin mielessä. Vaikeina aikoina häntä auttaa pyhäkoulussa opittu rukous: ”Herra sanoi: ’Älkää pelätkö!’”

Rukoilen Häntä ja sanon:

Tarvitsemme sinua tänään ja joka päivä.
Auta meitä ja varjele meitä pahalta.
Me pyydämme ja luotamme,
että siunaat tulevan vuoden.
Aamen.

Etiopiassa Hawi sytyttää jouluna kynttilän

Etiopialainen 9-vuotias Hawi haluaa pitää liekkinsä palamassa: ”Juhlimme joulua sytyttämällä kynttilän ja tuomalla sen kirkkoon. Kirkossa laulamme lauluja.”

Hawi asuu perheineen alueella, jossa on paljon muslimeita. Muslimitaustaisille kristityille joulu voi olla erityisen vaikeaa aikaa. Joulun aikaan uskovat käyvät kirkossa tavallista useammin, minkä takia entisten muslimien kääntyminen kristinuskoon tulee tavallista helpommin heidän perheidensä tietoon. Jos muslimiperhe saa tietää jonkun perheenjäsenistä kääntyneen kristityksi, hänet ajetaan pois kotoaan, joskus jopa piestään ja karkotetaan koko kylästä. Hawin isä on omistautunut erityisesti muslimitaustaisten uskovien palvelemiseen, joten hänen perheensä joutuu usein kestämään tavanomaista enemmän uhkaa ja painetta muslimiyhteisön taholta joulun aikaan.

”Jouluna juhlimme Jeesuksen Kristuksen syntymää”, Hawi sanoo. ”Sinä päivänä pimeydessä vaeltavat ihmiset saivat nähdä valon. Sinä päivänä Jumala näytti rakkautensa kansalleen.”

Iranissa Alyan perheen on juhlittava joulua salaa

”Olen pahoillani”, sanoo Alya, 10.”En voi näyttää kasvojani. Se olisi vaarallista minulle ja vanhemmilleni.” Alya asuu Iranissa, jossa on rikollista olla muslimitaustainen kristitty. He juhlivat joulua, mutta salaa. ”Koulussa en todellakaan voi kertoa muille lapsille, että juhlimme joulua. Jos he saisivat tietää minun olevan kristitty, joutuisin paljastamaan heille uskovani, ettei Jeesus ole vain profeetta vaan Jumalan poika. Sitten he kertoisivat koulun henkilökunnalle, ja meitä voitaisiin rangaista.”

Alyan syntymäpäivä on tammikuussa, ja perhe onkin keksinyt ovelan tavan juhlia turvallisesti. ”Emme juhli joulua joulukuussa, koska meidän pitää olla hyvin huolellisia naapurustossamme. Emme edes koristele joulukuusta. Odotamme minun syntymäpäivääni tammikuussa, ja juhlimme silloin myös joulua ja Jeesuksen syntymää. Näin emme herätä epäilyksiä, eivätkä naapurimme ihmettele juhlimisen ääniä.”

Alya jatkaa: ”Minua harmittaa, ettemme voi juhlia joulua avoimesti. Meillä on monia kansallisia juhlapäiviä, jolloin juhlistetaan asioita, jotka eivät ole edes totta. Jeesuksen tulo maailmaan on totta, mutta me emme voi juhlia sitä. Suurin rukoukseni on, että eräänä päivänä saamme juhlia Jeesuksen syntymäpäivää niin, että hän on ruumiillisesti läsnä. Tahtoisin tavata hänet kasvoista kasvoihin.”

Hazrat Masoumehin moskeija, Iran

Syyriassa Ahmad ja Lian juhlivat joulua sisällissodasta huolimatta

Syyriassa 14-vuotias Ahmad ja 10-vuotias Lian koristelevat joulukuusta. Maa on ollut sisällissodan kourissa yli kymmenen vuotta, mutta se, että Jeesus eli ihmisten keskuudessa, antaa toivoa.

”Juhlin joulua menemällä isoisäni luokse, missä syömme makeisia ja muuta sellaista”, Lian sanoo. ”Koristelemme joulukuusen ja syömme herkullisia ruokia”, lisää Ahmad. ”Lähden ulos ystävieni kanssa ja kävelemme pitkin kristittyjen asuttamaa katua, jonka varrella näkyy paljon joulukoristeita. Sitten syömme lounasta ravintolassa.”

Islamilaiset ääriryhmät vaikeuttavat Syyrian kristittyjen elämää. Kristittyihin kohdistuu paljon väkivaltaa. Monet ovat paenneet maasta. Lian ja Ahmad huomaavat myös pienissä asioissa, etteivät muut aina kunnioita heidän uskoaan. ”Jotkut musliminaapureistamme eivät kunnioita juhlaamme”, Lian sanoo. ”He pitävät kovaa ääntä juhlan aikana, ja joskus lapset hakkaavat oveamme.”

Laosissa Souk ja Deng juhlivat joulua tanssimalla

Laosissa 12-vuotias Deng ystävineen sytyttää joulukynttilöitä. Heidän kotimaassaan hallitus valvoo kirkkoa tarkkaan, ja vaino on yleistä. Tytöt eivät kuitenkaan ajattele sitä jouluvalmistelujensa keskellä. ”Jouluna Jeesus tuli maan päälle antaakseen anteeksi syntimme. Se on hänen syntymäpäivänsä”, Deng sanoo.

Joulujumalanpalvelus on tyttöjen suosikki. ”Haluan antaa ruumiini ja sydämeni uhriksi Jumalalle, ja janoan hänen siunaustaan”, Deng sanoo. Hänen ystävänsä 10-vuotias Souk sanoo: ”Rukoilen, että saisin pysyä kaukana vaikeuksista.”

Tytöt harjoittelevat tanssia, jonka he aikovat esittää jouluna. ”Juhlimme joulua tanssimalla”, Deng sanoo. ”Haluamme antaa Jumalalle kunnian, laulaa lauluja ja ylistää Jumalaa yhdessä aikuisten kanssa.”

Tanssi luomisesta kertovaan lauluun.

Tänä jouluna Open Doors tukee lapsia vainotussa kirkossa ympäri maailman joululahjoilla, joulujuhlilla ja joulusta kertovilla pyhäkoulutunneilla.

Sinun tuellasi voimme jatkaa vainottujen lasten uskon vahvistamista raamattukoulutuksella, hengellisen materiaalin jakamisella ja sielunhoidolla ympäri vuoden.

Voisiko tämä olla joululahjasi näille lapsille?

Hyvää joulua!