Lehdet
28.12.2020

Jänis, jolla on kolme koloa

Kirkkoihin kohdistuvien paineiden kasvaessa Kiinan kristityt ovat löytäneet uusia tapoja kokoontua. Johtavatko nämä muutokset herätykseen Kiinan kirkossa?

”Rekisteröitykää tai sulkekaa ovenne.” Tällaisen valinnan eteen joutui erään kiinalaisen seurakunnan vanhimmisto. He päättivät rekisteröityä, mutta se olikin ansa. Viranomaiset käyttivät rekisteröityjen listaa ottaakseen vanhempia uskovia tähtäimeensä ja uhkaillakseen heitä. Viranomaiset uhkasivat estää heidän lastensa ja lastenlastensa pääsyn koulutuksen pariin ja työelämään, mikäli uskovat palaisivat seurakuntaansa.

Yksi seurakunnan nuorista pastoreista osallistui myöhemmin Open Doorsin kurssille, jolla käsiteltiin vainoon valmistautumista. Pastori kertoi oppimastaan seurakunnan vanhimmille, jotka ymmärsivät itsekin kaivanneensa tällaista koulutusta. Jos he olisivat aikaisemmin olleet paremmin valmistautuneita, he eivät olisi luovuttaneet niin helposti ja rekisteröineet seurakuntaansa.

Totuus on, että useat Kiinan seurakunnat tarvitsevat apua valmistautuessaan tulevaan. Yhteiskunnan taholta tulevat rajoitukset, paine, varoitukset ja joskus jopa yllätysratsiat ovat osa Kiinan kristittyjen elämää vuonna 2020. Hallitus on ottanut erityisesti rekisteröimättömät kotiseurakunnat tähtäimeensä ja kutsuu niitä ”rekisteröitymään” – ilman rekisteröitymistä seurakunnat ovat laittomia ja jatkuvan ratsiauhan alla.

Pakosuunnitelmia

Välttääkseen paljastumisen ja seurakuntien sulkemisen Kiinan kristityt joutuvat muuttamaan rakennuksesta toiseen. Monet kotiseurakunnat ovat rajoittaneet osallistujien määrää ja siirtäneet tapaamiset uskovien koteihin. He elävät todeksi tunnettua kiinalaista sananlaskua: ”Viisaalla jäniksellä on kolme koloa.” Se tarkoittaa, että ”onnistuaksesi sinulla on oltava vaihtoehtoja” ja erityisesti, “kun sinun on paettava vaaraa”. Kuin jänis, jolla on kolme koloa, kiinalainen seurakunta on opetellut pienentämään kokoontumisiaan, tapaamaan salassa, mukautumaan erilaisiin tilanteisiin ja luomaan pakosuunnitelmia ratsian varalle.

Caleb*, Open Doorsin työntekijä, kertoo: ”Moni kotiseurakunta on kuin vesi joessa. Kun se kohtaa esteen, se lipuu ohi ja vaihtaa suuntaa. Kuitenkin se yhä jatkaa matkaansa kohti suurta merta, lähetyskäskyä. Lopullinen päämäärä ei koskaan muutu.”

Seurakunnan unelma

Monet seurakunnat kokevat Kiinan nykytilanteen vaikeaksi, sillä ne eivät ole osanneet varautua siihen. Open Doors tukee paikallisia seurakuntia monenlaisilla hankkeilla: järjestämme vainon kohtaamiseen valmistavaa koulutusta, pienryhmissä tapahtuvaa opetuslapseuskoulutusta sekä nuorten parissa tehtävää työtä.

”Haluamme nähdä eloisan, sinnikkään seurakunnan, joka ei kumarra vihollisen juonille.”

Caleb kertoo: ”Kutsumuksemme on auttaa seurakuntia löytämään arvokas hengellinen perintönsä uudelleen. Haluamme nähdä Kiinan kristittyjen seisovan vahvoina ja luottaen Jumalan armoon ja voimaan. Haluamme nähdä eloisan, sinnikkään seurakunnan, joka ei kumarra vihollisen juonille. Tämä on meidän unelmamme.”

Rukoile:

”Pyydän, että kristityt kaikkialla rukoilisivat Kiinan seurakunnan ja kristittyjen puolesta, jotta he olisivat kestäviä uskossaan, eivätkä vastaisi vainoon vihalla, vaan kohtaisivat vainoajansa Kristuksen rakkaudella.”
– Peony*, Open Doors Kiinan toiminnanjohtaja

* Nimet muutettu turvallisuussyistä