Uutiset
29.11.2023

Sota Israelissa: miten tukea konfliktin varjossa eläviä kristittyjä?

Kun maailma valitsee puolensa konfliktissa, voi olla vaikea kuulla alueen kristittyjen ääniä. Kutsumme maailmanlaajuista kirkkoa kuuntelemaan Israelin ja Gazan sodan keskellä eläviä kristittyjä, rukoilemaan heidän puolestaan ja pyrkimään yksimielisyyteen.

Lue OD:n tiedote vainottujen kristittyjen tilanteesta Israelissa

Open Doors on tehnyt työtä Pyhässä maassa vuosikymmeniä auttaen yhteistyökumppaneita ja paikallisia seurakuntia kestämään paineita ja vainoa.

Kuten muutkin kristityt ympäri maailmaa, Open Doors on järkyttynyt ja kauhistunut Hamasin julmista, Israeliin kohdistuvista hyökkäyksistä. Tuomitsemme voimakkaasti silmittömän väkivallan.

Jokainen menetetty elämä, kummalta puolelta tahansa, murtaa Isän sydämen, sillä Hän rakastaa molempia osapuolia saman verran.

Egyptiläinen pastori Gazan rajalta

Tässä artikkelissa esittelemme kolme tapaa, joiden avulla voimme osoittaa tukea israelilais- ja palestiinalaiskristityille sodan jaloissa.

1. Kuuntele paikallisia kristittyjä

Open Doors kutsuu kristillistä kirkkoa kaikkialla maailmassa kuuntelemaan israelilaisten ja palestiinalaisten kristillisten yhteisöjen ääntä ja kokemuksia. Heidän tilanteensa on erityisen huolestuttava, koska he kokevat syrjintää uskonsa takia ja nykyinen kriisi pahentaa sitä.

Kun maailma valitsee puolensa konfliktissa, voi olla vaikea kuulla alueen kristittyjen ääniä. Uskomme kehottaa meitä kuitenkin kuuntelemiseen, koska meitä kehotetaan rakastamaan sisariamme ja veljiämme (1. Joh. 4:21).

Olemme huolestuneita siitä, että palestiinalaisiin kohdistuva jatkuva paine uhkaa kristittyjen olemassaoloa Pyhässä maassa.

Olemme tiiviissä yhteydessä ja yksimielisiä arabikristittyjen yhteisöjen kanssa, rukoilemme säännöllisesti yhdessä ja rohkaisemme toisiamme yhteisessä murheessa.

Pastori Evan Thomas

”Olemme järkyttyneitä nähtyämme kaiken televisiosta ja sosiaalisesta mediasta”, kertoo eräs palestiinalainen kristitty*, joka asuu Länsirannalla.

”Olen jatkuvasti ja päivittäin yhteydessä sisariimme ja veljiimme, jotka ovat löytäneet suojan kahdesta kirkosta [Gazan kaupungissa]. He ovat hyvin kauhuissaan ja eräs heistä kertoi minulle eilen illalla heidän voivan aistia kuoleman.”

”Kaikki Israelissa tietävät jonkun, joka tietää ihmisiä tai perheenjäseniä, jotka on tapettu, siepattu tai ovat loukkaantuneet vakavasti”, kertoo pastori Evan Thomas, messiaaninen juutalainen, joka toimii Israelin keskiosassa.

”Olemme kansakunta, joka on järkytyksen ja surun vallassa, ja hyvin huolestuneita siitä, että hallituksemme ja armeijamme eivät pystyneet estämään tätä tapahtumasta. Olemme tiiviissä yhteydessä ja yksimielisiä arabikristittyjen yhteisöjen kanssa, rukoilemme säännöllisesti yhdessä ja välitämme toisillemme rohkaisua yhteisessä murheessamme.”

Sanon siksi: rakastakaa Israelia ja sen naapureita, palestiinalaiset mukaan lukien.

Pastori Jack Sara

”Meistä tuntuu täällä, että jopa maailman kristityt ovat hylänneet meidät”, sanoo pastori Jack Sara, Betlehemin raamattuopiston johtaja, hollantilaislehden haastattelussa.

”Hyvin harvat rukoilevat sekä palestiinalaisten että israelilaisten puolesta. Meistä tuntuu, että palestiinalaiskristityillä ei ole merkitystä. Tuntuu [kuin meitä pidettäisiin] riesana. Täällä näemme yhden Kirkon, emme kahdenlaisia Jumalan lapsia. Mutta meitä pidetään Israelin vastaisina tai jopa juutalaisvastaisina.”

”Tarvitsemme muun maailman kristittyjen rohkaisua. Olemme hyvin lannistuneita tilanteesta. Olemme silti täällä. Pysymme täällä, koska uskomme, että Jumala kutsuu meitä kansamme, palestiinalaisten, vuoksi. Sanon siksi: rakastakaa Israelia ja sen naapureita, palestiinalaiset mukaan lukien”, Sara vetoaa.

Tämä yhtenäisyyden asenne ohjaa Open Doorsin toimintaa. Sen on myös ohjattava meidät rukoilemaan.

Näkymä Jerusalemin matalakattoisen kaupunkikuvan yli
Rukoilkaamme yhdessä rauhaa Jerusalemiin, Israeliin, Länsirannan ja Gazan ihmisille sekä rauhaa kristityille Libanonissa, Syyriassa ja Irakissa Jeesuksen nimessä. Kuvassa Jerusalem.

2. Rukoile kaikkien kanssa ja puolesta

Yksi Open Doorsin keskeinen arvo on se, että olemme rukouksen ihmisiä. Sen vuoksi seisomme Lähi-idän kristittyjen rinnalla ja kutsumme kristittyjä kaikkialla maailmassa rukoilemaan rauhaa alueelle.

Eräs kristitty*, joka kuuluu alueen muslimitaustaisiin kristittyihin, kertoo seuraavaa:

”Näemme, että alueemme on palamassa tuhkaksi [ja tuli on] kytenyt jo monta vuotta. Sodassa ei ole voittajia. Kaikki osapuolet häviävät. Jeesus Kristus kehotti meitä rukoilemaan rauhaa [shalom] Jerusalemiin. Raamatun mukaan shalom ei ole vain sodan ja ongelmien poissaoloa, vaan shalom tarkoittaa myös turvaa, jonka Jumala antaa elämäämme.”

”Rukoilemme, että Jumala tuo rauhansa alueelle. Tunnemme myötätuntoa niitä monia juutalaisperheitä kohtaan, jotka menettivät läheisiään tai surevat lapsia tai puolisoja [jotka ovat panttivankeina], ja niitä kohtaan, jotka tämä kauhea hyökkäys on traumatisoinut.”

”Mutta tunnemme myös myötätuntoa Gazassa asuvia viattomia ihmisiä kohtaan, naisia, miehiä ja lapsia, jotka eivät osallistu tähän taisteluun. Rukoilemme, että Herra olisi armollinen heille”, muslimitaustainen kristitty kertoo.

Totuus on, että uusi todellisuus, uusi maailmanjärjestys alkoi ristiltä. Se on sitä todellisuutta, kun oma elämä uhrataan rakkaudesta toisiin.

Kardinaali Pizzaballa

Open Doors vastaa tämän kristityn kutsuun rukoilla. Sielunvihollinen yrittää erottaa ihmisiä ja yllyttää väkivaltaan. Vastustamme jokaista ideologiaa, jonka tarkoituksena on tuhota elämää, siviilien asuttamia yhteisöjä tai kansoja. Vastustamme jokaista juonta, jonka tarkoituksena on estää rauhanomainen elämä ihmisten välillä.

Rukoile yhdessä Pyhän Maan uskovien kanssa, että ihmiset löytäisivät Jeesuksen vastaukseksi tähän konfliktiin.

“Jeesus sai voiton ristin tähden, ei asein, poliittisin voimin, voimakeinoin tai määräilemällä”, kardinaali Pizzaballa, Jerusalemin latinalainen patriarkka, kirjoittaa kirjeessään.

“Rauhalla, josta Jeesus puhuu, ei ole mitään tekemistä muiden nujertamisen ja voittamisen kanssa. Hän voitti maailman rakastamalla sitä. Totuus on, että uusi todellisuus, uusi maailmanjärjestys alkoi ristiltä. Se on sitä todellisuutta, kun oma elämä uhrataan rakkaudesta toisiin.

Ylösnousemuksen ja Pyhän Hengen lahjan myötä tämä todellisuus kuuluu Hänen seuraajilleen. Meille. Jumalan vastaus vanhurskaan kärsimykseen ei ole selitys, vaan läsnäolo. Kristus ristillä. Tämän varassa uskomme lepää tänään”, kardinaali vakuuttaa.

Näemme, että alueemme on palamassa tuhkaksi [ja tuli on] kytenyt jo monta vuotta. Sodassa ei ole voittajia. Kaikki osapuolet häviävät.

Muslimitaustainen kristitty

Rukoile kanssamme viisautta kansainvälisille johtajille – Israelissa, Gazassa ja Länsirannalla. Pyydä Jumalaa pehmittämään kovat sydämet ja tuomaan oman rauhansa. Rukoile myös tulitauon puolesta. Rukoile, että niiden ihmisten aikeet, jotka etsivät tuhoa, voitaisiin estää ja heidän sydämensä kääntymisen puolesta.

Kun rukoilemme rohkeita rukouksia, teemme paljon enemmän kuin toimimalla poliittisesti tai protestoimalla. Alamme nähdä, että Jeesuksessa olemme yhtä veljiemme ja siskojemme kanssa. Me kaikki olemme osa Kristuksen ruumista.

3. Edistä seurakunnan yhteyttä

Open Doors tukee Lähi-idän kristittyjen yhteyttä, jotta meillä olisi yksi seurakunta murtuneen ruumiin sijaan. Eräs pastori Egyptistä (Gazan rajalla) piti lokakuun lopulla saarnan, jossa hän vetosi kiihkeästi yhteyden puolesta:

“Naapurimaamme ovat vakavan kriisin keskellä. Uudessa Testamentissa opimme, että Jumala rakastaa kaikki kansoja tasapuolisesti. Juutalaisia ja pakanoita, orjia ja isäntiä, köyhiä ja rikkaita – Kristuksessa ei ole miestä eikä naista, juutalaista eikä kreikkalaista. Hän rakastaa kaikki samanarvoisesti.

Jumala katsoo suuren surun vallassa, miten veri tahraa maan.

Egyptiläinen pastori Gazan rajalta

”Hän rakastaa niitä, jotka uskovat Häneen, ovat Hänen lapsiaan, yhtä paljon kuin niitä, jotka eivät usko Häneen. Hän rakastaa heitä ja Hän kuoli heidän puolestaan.

Rajoillamme on käynnissä sotatila kahden kansan, kahden eri uskonnon välillä. Toisella niistä on takanaan valtaisa tuki ja toinen on heikko ja sinnittelee omillaan. Osapuolet käyttävät veren, luotien, pommien ja tuhon kieltä. Jumala katsoo suuren surun vallassa, miten veri tahraa maan.

”Jokainen menetetty elämä, kummalta puolelta tahansa, murtaa Isän sydämen, sillä Hän rakastaa molempia osapuolia saman verran.”

Open Doors uskoo, että seurakunta on yksi ruumis (Room. 12:5). Jos yksi jäsen kärsii, kärsivät kaikki muutkin jäsenet (1. Kor. 12:26). Siksi rukoilemme yhdessä Open Doorsin paikallisten yhteistyökumppaneiden kanssa, jotka yrittävät sinnikkäästi auttaa alueen uskovia. Tiedämme, että rukouksemme vahvistavat ja rohkaisevat heitä.

Oliko kukaan valmistautunut kohtaamaan terroristeja ja antamaan heidän elämälleen syyn, joka oli suurempi kuin heidän motivaationsa kuolla?

Veli Andreas

Veli Andreas ei koskaan pelännyt taistella epäoikeudenmukaisuutta vastaan, edes monimutkaisissa tilanteissa. Kirjassa Veljiä vahvistamassa hän kertoo reaktiostaan itsemurhapommituksiin Lähi-idässä:

“Kuka oli halukas menemään terroristien luokse? Oliko kukaan valmistautunut kohtaamaan heitä ja antamaan heille syyn elää, joka oli suurempi kuin heidän motivaationsa kuolla? Kuinka he voivat oppia tuntemaan Rauhanruhtinaan, jos kukaan ei mene kertomaan heille?”

Haluamme jäljitellä tätä vahvaa, radikaalia uskoa.

Me Open Doors-järjestössä rakastamme Jeesuksen seuraajia kaikkialla ja kaikista taustoista. Rakastamme ihmisiä Jumalan kuviksi luotuina, kansallisuudesta, uskonnosta tai etnisestä identiteetistä riippumatta. Jeesus kuoli morsiamensa puolesta, joka on yksi seurakunta, yksi ruumis.

Seurakunta osoittaa muslimeille ja juutalaisille Jeesuksen toivoa ja rakkautta ja tarjoaa Hänen anteeksiantoaan, sovitustaan ja oikeudenmukaisuuttaan.

Kutsumme maailmanlaajuista seurakuntaa heräämään ja kuuntelemaan, rukoilemaan ja edistämään yhteyttä.

*Henkilöiden nimiä ei mainita turvallisuussyistä.