Lehdet
01.03.2023

Islamistinen väkivalta kärjistyy ja leviää Saharan eteläpuolisessa Afrikassa

World Watch List 2023: Islamistista terroria lietsovat ihmiskauppa, ilmastonmuutos ja Venäjän johdon tukemien Wagner-palkkasotilaiden läsnäolo Afrikassa. Samalla autoritaariset valtiot järjestäytyvät Kiinan ajaman uuden ihmisoikeustulkinnan taakse.

Vuonna 1993 julkaistun ensimmäisen WWL-vainoraportin mukaan kristityt kärsivät vakavasta, erittäin vakavasta tai äärimmäisestä vainosta 40 maassa. Nyt, 30 vuotta myöhemmin, tällaisia maita on 76, eli luku on lähes kaksinkertaistunut. Tällä hetkellä maailmanlaajuisesti noin 360 miljoonaa kristittyä – yksi seitsemästä – kärsii vähintään vakavasta vainosta tai syrjinnästä uskonsa vuoksi.

Väkivalta johtamassa katastrofiin

Jihadistinen väkivalta ja siitä johtuva pakolaisuus ovat muodostuneet pysyväksi ilmiöksi Saharan eteläpuolisessa Afrikassa. Vainon taso on erittäin korkea peräti 26 maassa. Iskut ovat rajuimmillaan Nigeriassa (6), jossa fulaniheimojen, Boko Haramin ja Länsi-Afrikan Isisin taistelijat tuhoavat kristittyjen yhteisöjä. Iskuissa kuoli viime vuonna 5 014 kristittyä, mikä on maailmanlaajuisesti noin 90 prosenttia raportointikauden kaikista kristittyjen murhista. 

Kiina edistää ihmisoikeusnäkemystään

Kiina (16) pyrkii edistämään kansainvälisesti omia näkemyksiään ihmisoikeuksista ja kampanjoi uskonnonvapauden ja muiden universaalien ihmisoikeuksien uudelleenmäärittelyn puolesta. Hanketta vastustavia tahoja, kuten kristittyjä, vainotaan ja pidetään häirikköinä tai jopa terroristeina. Vainoon liittyy Kiinassa digitaalista valvontateknologiaa, joka leviää myös muihin autoritaarisiin maihin.

Lakimuutos nosti Pohjois-Korean kärkeen

Pohjois-Korea (1) on palannut WWL-raportin kärkeen, jossa se on ollut vuodesta 2002 lukuun ottamatta edellistä raportointikautta. Maan vainon tasoa mittaavat pisteet ovat ennätyskorkeat. Nousun taustalla on ”taantumuksellisen ajattelun” vastainen laki, joka teki kaikista ulkomaisista julkaisuista, kuten Raamatusta, laittomia. Laki lisäsi kristittyjen pidätyksiä ja johti entistä useamman salaisen kotiseurakunnan sulkemiseen. 

Taleban ajoi kristityt näkymättömiin

Afganistanin (9) sijoitus on pudonnut listalla viime vuoden kärkisijalta yhdeksänneksi. Vuoden 2021 vallankaappauksen jälkeen monet kristityt teloitettiin Talebanin kotietsinnöissä. Jäljelle jääneet piiloutuivat tai pakenivat ulkomaille. Vuonna 2022 Taleban keskittyi etsimään aiemman hallinnon kanssa työskennelleitä eikä enää kohdennetusti kristittyjä.