Uutiset
05.02.2018

Intialainen kristitty nosti syytteen saamistaan uhkauksista ennen kuin joutui hirtetyksi

Maknayeemin kirkon johtaja, 43-vuotias pastori Periyaswamy, löytyi hirtettynä kotoaan 20. päivä tammikuuta. Periyaswamyn kotitalo sijaitsee Adayacheryn kylässä, Tamil Nadun osavaltiossa Intian eteläosassa. Ruumiin löytäneet Maknayeemin seurakunnan jäsenet kuvailivat, että Periyaswamyn ruumis roikkui hirttoköydessä epänormaalilla tavalla ja polvet koukussa lattiaa vasten. Kun poliisit avasivat hirttosilmukan, he huomasivat uhrin kurkun alla verisen viillon.

Surmatyö tapahtui viikko sen jälkeen, kun Periyaswamy oli valittanut poliisille kiihkohinduilta saamistaan uhkauksista. Hän oli kuvaillut uhkailijoita “yksittäisiksi kyläyhteisön jäseniksi, jotka aiheuttivat hänelle päänvaivaa”. Seurakunnan jäsenten mukaan paikalliset hindut olivat viime kuukausien aikana häirinneet ja pilkanneet Periyaswamyä, koska nämä olivat tyytymättömiä alueen kristittyjen määrän kasvuun.

Periyaswamy oli itse kääntynyt hindusta kristityksi 25 vuotta sitten ja johtanut Adayacheryn kirkkoa viimeiset 12 vuotta. Häirinnästä huolimatta Periyaswamy oli kehottanut seurakuntansa jäseniä säilyttämään rauhan naapuriensa kanssa ja välttämään erimielisyyksiä.

Global Council of Indian Christians -järjestön presidentti Sajan K. George kertoi Asian News -uutismedialle, että Periyaswamyn kuoleman olosuhteet olivat “omituiset” ja ristiriitaiset. Hän vaati “täydellistä tutkimusta, etenkin aikaisemmin esitettyjen uhkausten vuoksi”.

Tapaus osuu samaan aikaan Human Rights Watchin World Report 2018 -julkaisun kanssa, jonka mukaan Intiassa uskonnollisten vähemmistöjen jäsenet joutuvat kohtaamaan useita ihmisoikeusrikkomuksia, mukaan lukien väkivaltaisia iskuja. Raportissa mainitaan, että iskujen takana ovat yleensä olleet vallassa olevan Bharatiya Janata -puolueen (BJP:n) kannattajat ja että Intian hallinnon puolesta iskuja ei ole tutkittu uskottavasti. Sen sijaan useat puolueen johtajat ovat julkisesti kannattaneet äärinationalismia, mikä myös lisää väkivaltaisuuksia.

Raportissa on mainittu myös ongelmat, jotka liittyvät sananvapauteen, naisten, tyttöjen, lasten ja vammaisten oikeuksiin, seksuaaliseen suuntautumiseen sekä kuolemanrangaistuksiin.

Vuonna 2017 uskonnollisia vähemmistöjä vastaan tehtiin vähintäänkin 38 iskua siitä syystä, että huhujen mukaan niiden jäsenet myivät, ostivat ja teurastivat lehmiä lihan vuoksi. Raportin mukaan poliisit eivät ryhtyneet laillisiin toimiin hyökkääjiä vastaan vaan sen sijaan kirjasivat syytteitä uhreja vastaan lehmien teurastamista kieltävän lain nojalla.

Kirkko poltettu

Toisessa viime aikoina tapahtuneessa onnettomuudessa, Jammu and Kashmir -osavaltiossa sijaitseva kirkko poltettiin ja syylliseksi epäillään paikallisia hinduja. Tuhopoltto tapahtui 16.1. sen jälkeen, kun eräs paikallinen hinduperhe väitti, että heidän tyttärensä oli tullut kristityn aviomiehensä surmaamaksi. Perheen mukaan aviomies oli aiemmin vaatinut vaimoaan kääntymään kristityksi.

Poliisi on kertonut tyttären olleen 25-vuotias hindu, nimeltään Seema Devi. Hän oli mennyt naimisiin paikallisen hindulaismiehen, Rinku Kumar:in, kanssa kaksi vuotta sitten. Rinku Kumar oli vienyt vaimonsa pohjoiseen Punjab-osavaltioon, missä Seema Devi oli vastikään kuollut.

Aviomies oli kuljettanut vaimonsa ruumiin takaisin tämän kotikylään Kashmiriin ja järjestänyt hänelle kristilliset hautajaiset. Devin perhe väitti, että Kumar oli kääntynyt kristityksi Punjabissa. Perhe vastusti hautajaisia ja tuhkasi Seema Devin ruumiin hindulaisten rituaalien mukaan.

Devin eno kommentoi: “Saimme asian tietoomme viime kuussa, kun hän (Devi) soitti meille ja ilmoitti, että mies oli vienyt hänet paikallisen kirkon joulunajan rukoustilaisuuteen Punjabissa. Hänen (Kumarin) on täytynyt pakottaa hänet kääntymään kristityksi.”

Devin kuolemasta koituneessa väkivaltaisessa iskussa haavoittui noin 12 ihmistä, mukaan lukien muutama poliisi. Väkivalta on epätavallista muslimienemmistöisessä osavaltiossa, jossa kristityt eivät ole aiemmin joutuneet kohtaamaan vihamielisyyttä hindujen taholta.

BJP:n valtaan nousu huonontanut kristittyjen oloja

Kristityt ja muut uskonnollisten vähemmistöjen jäsenet ovat syyttäneet kovan linjan hinduryhmiä huonontuneista elinolosuhteistaan. Syytteet ovat koskeneet muun muassa toistuvia hyökkäyksiä kirkkoihin sekä lakeja, jotka syrjivät muita uskontoja. Esimerkkejä kyseisistä laeista ovat muun muassa laki, joka kieltää omasta uskonnosta puhumisen julkisesti, ja naudanlihan kulutusta koskeva laki. Hindulaisen opin mukaan lehmät ovat pyhiä eläimiä.

Syytökset ovat lisääntyneet etenkin sen myötä, kun hinduaktivistinen Intian kansanpuolue (BJP, Bharatiya Janata Party) astui valtaan neljä vuotta sitten, toukokuussa 2014. Kristittyjen mukaan monet hinduyhteisöt olivat käsittäneet BJP-puolueen valtaan astumisen kutsumuksena siihen, että Intiasta tehtäisiin täysin hindulainen valtio.

BJP-puolueen lehdistötiedotteesta vastaava toimittaja kommentoi vastikään,  että Intia “ei ole maa kristittyjä (eikä muita uskontoja) varten”, sillä “heillä on oma maansa”.