Uutiset
07.04.2020

Intia ja Covid-19: ”Auttakaa meitä” pyytää hallitus vainotulta kirkolta

Intian kirkkoon kohdistuneet iskut ovat lisääntyneet viime vuosina. Nyt se taistelee eturintamassa Covid-19-virusta vastaan ja huolehtii heikoimmassa asemassa olevista.

Intian presidentti Ram Nath Kovind kehotti 27. maaliskuuta hallituksen edustajia pyytämään kristillisiltä järjestöiltä apua viruksen vastaiseen taisteluun.

Eri kristillisiä tunnustuskuntia edustava terveyspalveluiden tuottajien verkosto oli päivää aikaisemmin tarjonnut pääministeri Narendra Modin hallituksen käyttöön resurssejaan. Niihin kuuluu muun muassa noin tuhat sairaalaa eri puolilla maata.

26. maaliskuuta päivätyssä kirjeessään Intiassa toimiva Christian Coalition for Health- liitto kirjoitti työskentelevänsä ”parhaalla mahdollisella tavalla kansan terveyden ja hyvinvoinnin puolesta taistelussa pandemiaa vastaan”. Se ehdotti tapoja jatkaa yhteistyötä hallituksen kanssa.

Samanaikaisesti kristityt johtajat ovat kehottaneet kirkkoja ja niiden jäseniä tavoittamaan köyhiä ja syrjäytyneitä ihmisiä ja huolehtimaan heistä. Tämä on erityisen tärkeää kolmeviikkoisen poikkeustilan aikana. Hallitus on julistanut sen viruksen leviämisen estämiseksi.

Miljoonien siirtotyöläisten työpaikka on äkillisesti suljettu ja tulot loppuneet. He ovat alkaneet matkata takaisin kotikaupunkeihinsa ja -kyliinsä. Koska julkinen liikenne on pysähtynyt, monet heistä liikkuvat jalan. Tämä aiheuttaa oman kriisinsä.

Open Doorsin World Watch -tutkimusyksikön vainoanalyytikkona toimii Rolf Zeegers.Hän sanoi toivovansa, että kristittyjä vainoavat tahot panisivat merkille kirkon toiminnan ja muuttaisivat asennoitumistaan. ”On fantastinen tosiasia, että enimmäkseen katolisten ylläpitämät järjestöt, sairaalat ja hoitokodit ovat avoinna kaikille kriisistä kärsiville. Toivotaan, että äärihinduihin tekisivät vaikutuksen kristittyjen ponnistelut taistelussa koronavirusta vastaan.”

Viime vuonna Intia nousi ensimmäistä kertaa kymmenen kärkimaan joukkoon Open Doorsin World Watch-listalla. Lista luetteloi 50 maata, joissa on vaikeinta elää kristittynä. Intian tilanne on huonontunut vuodesta 2014, jolloin pääministeri Modin hindunationalistinen Bharatiya Janata-puolue nousi valtaan.

Open Doorsin yhteistyökumppanit eri puolilla Intiaa ovat joutuneet lopettamaan tai tilapäisesti keskeyttämään monia työmuotojaan. He viettivät viime viikon rukouksessa Covid-19:n vaivaamien maiden ja ihmisten puolesta. Yksi rukousviikon alullepanijoista, pastori Samuel, kertoo reaktion olleen ylitsevuotava. Tuhannet kristityt eri kirkoista liittyivät rukoukseen maailmanlaajuisen kristittyjen yhteisön puolesta.

”Puhuessaan kansalle pääministerimme Modi esitti kysymyksen: Mistä löydämme toivon säteen koronaviruksen aiheuttamassa vaikeassa tilanteessa? Mikä on ratkaisu?´Oivalsimme, että tämä on varmasti monien maiden johtajien kysymys. Rukousviikon aikana Herra kirkasti meille, että Toinen Mooseksen kirja kertoo koronaviruksesta vapautumisen ja parantumisen merkistä. Kirjan mukaan, kun Mooses erämaassa nosti pronssikäärmeen tangon päähän, kaikki käärmeen puremat jäivät eloon katsoessaan sitä. Herramme on antanut saman merkin työssään koko ihmiskunnan hyväksi: ”Niin kuin Mooses autiomaassa nosti käärmeen korkealle, niin on myös Ihmisen Poika korotettava, jotta jokainen, joka uskoo häneen, saisi iankaikkisen elämän.” (Joh.3: 14-15)

Tänään ainut merkki, joka voi pelastaa maailman, on risti. Meidän on kerrottava ihmisille ristin sanoma, jotta he voisivat uskoa ja pelastua. Vallitsevassa tilanteessa risti on ainut vapahduksen merkki, ja meidät on kutsuttu todistamaan siitä.”
– Pastori Samuel

Intia

– WWL 2020: sijalla 10
– Vainon pääsyyt: uskonnollinen nationalismi, yhteisöjen välinen ja etninen vihamielisyys, vainoharhainen itsehallinto
– Väkiluku: 1,4 miljardia
– Uskonnot: kristittyjä 4,8%, hinduja 72,5 %, muslimeja 14,4 %, etnisten uskontojen kannattajia 3,8 %

Lue lisää vainottujen kristittyjen tilanteesta.