HYÖKKÄYKSET SIGISSÄ

USKONNOLLISET ÄÄRIAJATTELIJAT MURHASIVAT NELJÄ KRISTITTYÄ TERRORI-ISKUSSA SIGISSÄ, INDONESIASSA. MITÄ TAPAHTUI TUONA KOHTALOKKAANA PÄIVÄNÄ?
Marraskuun 27. päivä vuonna 2020
Se oli tavanomainen päivä Lewunon kylässä*. Aurinko paistoi itäisellä taivaalla, ja kyläläiset olivat aamutoimissaan.
Kandi, koko ikänsä kylässä asunut nuori nainen, oli sinä aamuna vanhempiensa kotona aviomiehensä ja pienten lastensa kanssa. Hän oli auttamassa äitiään keittiössä aamiaisen valmistamisessa, ja hänen miehensä lähti joelle pesemään vihanneksia.

Lewuno, kylä Lembantongossa. Kylä on etäällä ja sinne matka kestää kaksi ja puoli tuntia Palusta, Keski-Sulawesin pääkaupungista.

Ulkona Kandin lapset itkivät, joten hän lähti katsomaan heitä. Hänen tuodessaan lapsia sisälle, missä vanhempansa olivat jo aamiaisella, eräs mies tuli sisälle taloon. Hän kysyi: ”Missä isäntä on?”. He luulivat hänen olevan poliisi. Kandin isä meni puhumaan hänen kanssaan.
Samaan aikaan Kandin mies palasi joelta, laski vihannekset käsistään ja liittyi miesten seuraan.

Kandi muistutti häntä: ”Ole varovainen puhuessasi poliisin kanssa! ”Sen teen”, mies sanoi.

Ne olivat viimeiset sanat, jotka Kandi koskaan kuuli häneltä.
Tuo kaunis päivä muuttui yhtäkkiä painajaiseksi. Mies ei ollut Kandia ja hänen perhettään suojeleva poliisi. Hän oli islamistisen ääriryhmän jäsen, joka oli tullut tuhoamaan hänen elämänsä.
Keittiöstä Kandi saattoi nähdä miehen käskevän hänen aviomiestään ja isäänsä istuutumaan. Sen jälkeen mies alkoi lyödä heitä. ”Mitä te teette?”, Kandi huusi. Sitten, hänen silmiensä edessä, mies viilsi hänen isäänsä kaulaan.

Srikandi (Kandi) on yksi uhreista Sigissä. Hän menetti miehensä ja isänsä tragediassa.

”Ollessani keittiössä näin, kuinka mies piteli isääni. Sitten mies sysäsi hänet alas, ja minä huusin: ’Mitä te teette isälleni?’. Mies teloitti hänet heti yhdellä iskulla ja alkoi puukottaa hänen ruumistaan. Tämä on kaikki, mitä tiedän. Sillä hetkellä lähdin juoksemaan lasteni kanssa. Näin äitini juoksevan taloon. Yritin pysäyttää hänet, mutta miehet ehtivät ottaa hänet kiinni. Sanoin lapsilleni: ’Se siitä, nyt on meidän vuoromme, mennään!’ Ja niin me juoksimme.”

Kandi kertoo lisää tapahtuneesta oheisessa videohaastattelussa.
Kandi ei voinut uskoa näkemäänsä todeksi. Hänen vaistonsa käski juosta henkensä edestä. Hän tarttui lapsiinsa ja sisareensa ja pakeni metsään. Kandi halusi ainoastaan juosta niin kauas pois kuin pystyisi, jotta terroristit eivät tappaisi heitä. Hän toivoi myös kohtaavansa jonkun, joka voisi auttaa.

Tämä on paikka, jossa Kandin isä, Yasa, teloitettiin.

_______________________________________________

”Varas tulee vain varastamaan, tappamaan ja tuhoamaan.”

_______________________________________________

Joh. 10:10

MAAILMANLAAJUINEN JÄRKYTYS
Seuraavana päivänä, marraskuun 28. päivänä 2020, maailmaa järkytti uutinen tästä pienestä kristitystä kylästä, Sigin alueelta Keski-Sulawesista, Indonesiasta.
Neljä miestä oli murhattu raa’asti. Samaan aikaan kun Kandin isä ja aviomies teloitettiin, kaksi muuta – Naka ja Pedi – poltettiin kuoliaiksi. Iskun toteuttajana oli eräs islamilaiseen valtioon yhteydessä oleva ääriryhmä. He polttivat myös puoli tusinaa taloa ja yhden kirkon. Sen paikallinen Pelastusarmeija oli perustanut vain vuotta aiemmin.

Valokuvia uhrien hautajaisista Beritasatu.com -sivustolta.

Kyläläisistä oli ollut mahdotonta uskoa tällaista voivan tapahtua heille. Ääriryhmä vei heidän ruokavaransa, surmasi heidän rakkaitaan ja tuhosi heidän kirkkonsa.

Tämä jäi jäljelle Nakan ja Pedin talosta. Terroristit polttivat heidät elävältä.

Nei, Kandin äiti, oli ollut sidottuna. Hänet oli pakotettu katsomaan, kun parrakas mies teloitti hänen miehensä ja vävynsä.
Pelon ja surun lamaannuttamana hän huusi: ”Tappakaa vain minut! Tappakaa minut!” Mutta he eivät tehneet sitä.
Jostain syystä he antoivat hänen mennä.

Tämä on Nei (Kandin äiti), joka todisti miehensä teloitusta terroristien toimesta.

Mutta kuinka hän voisi koskaan unohtaa näkemäänsä kauheutta?
Mitä tulevaisuudella on tarjottavana hänelle ja tyttärelleen Kandille nyt, kun heistä on tullut leskiä ? Erityisesti Kandille, joka on jäänyt yksin kolmen pienen lapsensa kanssa?

Sigissä tapahtunut tragedia kosketti perheitä syvästi. Hyökkäyksen takia 13 perhettä pakeni kylästä.

TOIVO EI SAMMU
Kandin kylään johtava tie on vaikeakulkuinen. Matka Palusta, Keski-Sulawesin pääkaupungista, tuohon kylään kestää kaksi ja puoli tuntia. Tie on syrjäinen ja mutkitteleva. Vain harjaantuneet kuljettajat tai ratsastajat kykenevät selviytymään tästä vaativasta reitistä, varsinkin sateella. Myöskään puhelinyhteyttä ei ole.

4×4 ajoneuvo ajamassa joen poikki, koska silta sen yli ei ole luotettava.

Jumalan työtä ei kuitenkaan voi mikään pysäyttää.

Rukouksenne ja tukenne mahdollistivat Open Doorsin paikallisten yhteistyökumppanien pääsyn näiden uskovien luokse hyökkäystä seuranneina päivinä. Työntekijät toivat heille lohdutusta ja osoittivat, ettei maailmanlaajuinen seurakuntayhteisö ollut unohtanut heitä.

Puinen silta matkalla Lembantongolle. Koska silta ei kykene kantamaa autoa, yhteistyökumppanit päättivät kulkea joen yli sillan ali.

Saavuttuaan perille yksi kumppaneistamme kertoi meille: ”Näen surua kyläläisten silmissä. Meidät nähdessään he kuitenkin hymyilivät.” Toinen kumppani jatkoi: ”Olemme ainoat Sigin ulkopuolelta heidän luokseen tulleet. Meidän läsnäolossamme on siksi jotain erityistä.”

Seuraavassa lyhyt video OD:n kumppanien vierailusta Sigissä pian iskujen jälkeen.

Vierailusta lähtien Open Doorsin kumppanit ovat tehneet yhteistyötä paikallisen Pelastusarmeijan kanssa näiden uskovien tukemiseksi.

Veli Sam, Open Doorsin Indonesian tiimiä johtava kumppani, sanoo: ”Useimmat kyläläiset eivät halua palata. He pelkäävät. Toivomme hallituksen antavan eloonjääneille uuden maa-alueen. Se olisi lähempänä seudulla olevaa suurempaa kylää. Lisäksi he tarvitsevat taloudellista apua rakentaakseen taloja ja uuden kirkon.”

Open Doorsin yhteistyökumppani Kandin kanssa.

KIITOS RUKOUKSISTANNE JA TUESTANNE; OPEN DOORS AUTTAA RAHOITTAMAAN NÄITÄ RAKENNUSPROJEKTEJA PAIKALLISTEN KUMPPANIENSA KAUTTA. SAM JA HÄNEN TIIMINSÄ OVAT MYÖS ANTANEET RAHALLISTA APUA KRISTITYILLE PERHEILLE RUOAN, VAATTEIDEN JA MUIDEN TARPEIDEN HANKINTAAN.
Sam on eniten huolissaan lapsista, jotka ovat joutuneet näkemään kauheita asioita. ”Hallitus on tarjonnut tukea Pelastusarmeijalle traumaterapian järjestämiseksi lapsille. Odotamme vastausta. Jos paikalliset tarvitsevat apuamme traumaterapiaa varten, olemme valmiit antamaan sitä.”

Yhteistyökumppanimme tarjosivat traumaterapiaa tällä alueella myös viime vuonna maanjäristyksen jälkeen. ”Paikallinen verkostomme on yhä siellä. Haluamme mennä ja auttaa jälleen. Tärkeintä on, että eloonjääneitä autetaan ja että he kykenevät saamaan elämänsä jälleen raiteilleen. Se tulee olemaan pitkä ja vaikea prosessi.”

Seurakunnan kokoontuminen Sigissä koeteltujen perheiden kanssa, missä heille kerrotaan Open Doorsin mahdollisuuksista auttaa heitä.

_______________________________________________

”’Minä hoidan haavasi terveiksi, parannan sinun vammasi’, sanoo Herra.”

_______________________________________________

Jer. 30:17a

Majuri Erik A. Kape, Pelastusarmeijan Itä-Palun alueen päällikkö, sanoo: ”Tämän alueen päällikkönä haluan kiittää Open Doorsia avustanne. Aluksi en tiennyt, mikä Open Doors on. Olin hämmästynyt hätää lievittävän avun määrästä, jonka Open Doors uhreille antoi. Mielestäni se oli suurenmoista, ja kuinka tarpeen se onkaan heille! Open Doors on osoittanut myötätuntoa uhreja kohtaan, ei säälistä, vaan koska me olemme yksi ruumis, ja koska he tarvitsevat apua tällä hetkellä.”

Majuri Erik A. Kape, Pelastusarmeijan Itä-Palun alueen päällikkö

Maailmanlaajuinen kirkko kokoontuu yhteen auttamaan, tukemaan ja lohduttamaan veljiään ja sisariaan. Kuten 1.Kor 12:26:ssa sanotaan: ”Jos yksi jäsen kärsii, kärsivät kaikki muutkin jäsenet.” Ei ole olemassa mitään kirkkokuntia; on vain yksi yhdessä kokoontuva kirkko valmiina toimimaan Jumalan käsinä ja jalkoina ja vahvistamaan loukattuja.
Teidän avullanne Open Doors on järjestänyt taloudellista tukea. Sen kohteena ovat olleet 13 vainottua tai väkivaltaa kokenutta perhettä, kuusi poltettujen kotien perhettä ja neljä perhettä, jotka menettivät rakkaitaan iskuissa. Olemme myös tukeneet poltettujen kotien ja kirkon uudelleenrakentamista. Haluamme olla mukana näiden perheiden hengellisen kasvun matkalla tästä eteenpäinkin.

Tämä on Pelastusarmeijan kirkko Lembantongossa. Lapsia leikkimässä kirkon terasilla.

Pyydämme rukoilemaan uhrien puolesta, kaikkien 13 vainoja tai väkivaltaa kokeneen perheen puolesta. Rukoilkaa Kandin ja hänen äitinsä Nein puolesta. Heidän traumansa on meidän traumamme ja heidän tuskansa on meidän tuskamme. He tarvitsevat rukouksiamme. He tarvitsevat tukeamme. Jumalan armosta heidän elämänsä tulee palautumaan ennalleen.

Lapsia Lembantongossa, Keski-Sulawesi

ALAVIITE

* Lewuno on kylän nimi. Joissakin teksteissä on käytetty nimeä Lembantongoa. Tämä on alue, jossa Lewuno sijaitsee ja nimeä käytetään usein raporteissa, koska paikalliset käyttävät sitä.