Uutiset
19.11.2020

Huumeista ja alkoholista uuteen alkuun: Kolumbian Lastenkeskus muutti Abnoberin elämän

Kun tapaa nyt 22-vuotiaan Abnoberin, on vaikea kuvitella hänen etsineen lohtua alkoholista ja huumeista jo 12 vuoden ikäisenä. Hän varttui rikkinäisessä kodissa Kolumbiassa, mutta koko perheen elämä sai uuden suunnan.

Abnoberin lapsuudenkotina oli puutalo joen rannalla. Hänen perheensä kalasti ja metsästi elannon saamiseksi. Elämää varjosti isän liiallinen alkoholinkäyttö. Äiti oli kristitty, mutta salasi uskonsa; perhe kuuluu heimoon, jossa kristittyjä vainotaan. Koska kristityt eivät osallistu heimon perinteisiin juhliin ja toimintaan, heitä pidetään pettureina, ja heidän pelätään aiheuttavan huonoa onnea. Saarnaaminen on kiellettyä, ja kirkkoja uhataan jatkuvasti sulkemisella tai polttamisella.

Lastaan katsoessaan isä ja äiti vakuuttuivat siitä, että Jumalan voima on todellinen.

Kuin toinen koti

Abnober alkoi jo varhain kulkea vääränlaisessa seurassa. Muun porukan mukana Abnober käytti alkoholia ja huumeita jo 12-vuotiaana. Meno jatkui siihen asti, kun vanhemmat päättivät lähettää 14-vuotiaan Abnoberin Lasten keskukseen, Open Doorsin ylläpitämään kouluun.

”Tämä paikka on minulle suuri siunaus”, Abnober kuvaa Lasten keskusta. Se tarjosi opetusta, jonka tasoista Abnober ei olisi voinut saada omassa yhteisössään. Oppimistaan uusista taidoista hän mainitsee erityisesti ryhmätyöskentelyn. Tärkeää pojalle oli myös ”tavata ihmisiä, jotka rakastavat Jumalaa”. Abnober sai kuulla evankeliumin, syventyä siihen ja kasvaa uskossa.

Lasten keskuksesta tuli Abnoberille kuin toinen koti, jonka antama turva ja hoiva myös kantoi hänessä hedelmää. Kun Abnober vuoden opiskeltuaan vietti lomaa perheensä luona, hänen vanhempansa ja koko yhteisönsä huomasivat pojassa tapahtuneen muutoksen. ”Minusta oli tullut ihan erilainen ihminen”, Abnober toteaa. Lastaan katsoessaan isä ja äiti vakuuttuivat siitä, että Jumalan voima on todellinen ja avasivat sydämensä Hänelle. Niin koko perhe muuttui: äiti alkoi elää todeksi salassa pitämäänsä uskoa, ja isäkin tuli Jeesuksen luo. ”Jumalan kiitos, perheeni on nyt kristitty”, Abnober iloitsee.

”Vanhempani yrittävät pitää lapsia erossa kokaiinikaupasta, ja sen vuoksi isäni saa tappouhkauksia.”

”Tiedän, että Jumala on kanssani”

Usko toi mukanaan myös vaikeuksia Abnoberin perheen elämään. ”Äidilläni oli työ lastenhoidon johtajana, mutta hänet erotettiin, koska hän uskoo Jumalaan. Hän alkoi kertoa pienille lapsille Jeesuksesta, eivätkä heimon johtajat hyväksyneet sitä”, Abnober kertoo.

Perheen koti on aivan yhden Etelä-Amerikan huumereitin tuntumassa.Tultuaan Jeesuksen seuraajiksi Abnoberin vanhemmat alkoivat vastustaa huumekauppaa, mikä osaltaan johti vainoon. ”Vanhempani alkoivat tehdä yhteistyötä alueen pastorin kanssa. He yrittävät pitää lapsia erossa kokaiinikaupasta ja sen vuoksi isäni saa nyt tappouhkauksia. Hän ei enää voi mennä yksin kalastamaan, koska voisi joutua tapetuksi, ja jos hän tahtoo lähteä heimon alueelta, jonkun on mentävä hänen mukaansa”, Abnober selittää.

Vaikeuksien keskelläkin Abnober tietää, että Jumala pitää huolta hänestä ja koko perheestä. ”Jumala on hyvä minulle ja tiedän, että hän on kanssani”, Abnober todistaa.

Nuorella miehellä on suunnitelmia tulevaisuutensa varalle. Hän on lukenut tietojenkäsittelytiedettä ja ”jos Jumala suo” päättää opintonsa ensi vuonna. Sen jälkeen Abnober haluaa paitsi työskennellä ammatissaan myös alkaa opiskella jotain toista alaa. Päämääränä on voida auttaa omaa perhettä ja palvella yhteiskuntaa mahdollisimman hyvin.

”Kuningas on tullut”

Joulu on Abnoberille uusi ja erityinen juhla, jota hänen heimonsa parissa ei tunneta. Vuoden vaihtumista sävyttää kylässä ihan toisenlainen traditio. ”Yhteisöni jäsenet tekevät topatun ja puetun mieshahmon, joka vuodenvaihteessa keskiyöllä sytytetään tuleen”, Abnober kuvailee.

”Me vietämme joulua perheenä”, Abnober kertoo. ”Kokoonnumme yhteen 24. joulukuuta, syömme ja kerromme tarinoita. Se on kuin perheen jälleenyhdistyminen. Joulu on aikaa, jolloin kiitän Jumalaa taas yhdestä vuodesta, jonka hän on suonut ja juhlin Jeesuksen syntymää. Minulle joulu tarkoittaa, että Kuningas on tullut, hän eli ihmisenä ja kuoli puolestamme. Sitä joulu on.”

Teidän rukouksenne ja tukenne avulla Abnoberin ja koko hänen perheensä elämä muuttui täysin. Aiemmin isä ja poika olivat liian juovuksissa ajatellakseen muita kuin itseään, ja äiti oli liian peloissaan puhuakseen uskostaan; nyt he ovat rakkauden täyttämä perhe, joka on ylpeä kertoessaan uskostaan Jeesukseen ja juhlii yhdessä Hänen syntymäänsä. Seistään edelleen heidän rinnallaan!

He ovat rakkauden täyttämä perhe, joka on ylpeä kertoessaan uskostaan Jeesukseen.

Rukousaiheita

Abnober pyytää esirukoustanne seuraavien aiheiden puolesta:

– ”Rukoile vanhempieni elämäntilanteen puolesta.” Tilanne on vaikea ilman työtä ja tuloja. Lisäksi samassa talossa asuvat Abnoberin isoäiti ja serkku aiheuttavat hankaluuksia: he eivät halua kuulla Jumalasta ja puhuvat pahaa Abnoberin vanhemmista. ”Rukoile, että isoäitini ja serkkuni oppisivat tuntemaan Jumalan.”

– ”Rukoile yhteisöni ja kyläni puolesta. Monet, erityisesti vanhemmat ihmiset, käyttävät alkoholia. Toivon, että he tulisivat tuntemaan Jumalan ja kokisivat elämänmuutoksen.”

– ”Rukoile isosiskoni puolesta, jolla on sairas lapsi. ”

– ”Rukoile minun puolestani, että saavuttaisin tavoitteeni ja tulevaisuuteni olisi hyvä.”

Muistetaan rukouksin myös Lasten keskuksen vetäjiä, jotka auttoivat Abnoberia elämänmuutokseen. Pyydetään viisautta ja voimaa heille, kun he pitävät huolta vainottujen perheitten lapsista. Rukoillaan myös niiden kymmenien lasten puolesta, jotka ovat parhaillaan Lasten keskuksessa. Anotaan, että Jumala tekisi heidän elämässään ihmeellisiä asioita, niin että he voisivat Abnoberin tavoin sanoa: ”Jumala on hyvä minulle ja tiedän, että hän on kanssani.”

Kolumbia

– WWL 2020: Sijalla 41, pisteitä 62/100
– WWL 2019: Sija 47
– Alue: Latinalainen Amerikka
– Vainon pääsyyt: järjestäytynyt rikollisuus ja korruptio, etninen vihamielisyys, maallistumisen aiheuttama suvaitsemattomuus
– Vainon taso: erittäin vakava
– Väkiluku: 49,9 miljoonaa
– Kristittyjen määrä: 47,2 miljoonaa
– Pääuskonto: kristinusko
– Hallitusmuoto: presidentti Ivan Duque Marquez
– Johtaja: presidentti Joko Widodo

Lue lisää vainottujen kristittyjen tilanteesta.

Kolumbia Podcast

 

YouTube video