Uutiset
06.02.2020

Elämää vainojen keskellä: tarinoita Länsi-Afrikan kristityiltä

Joka vuosi marraskuun ja maaliskuun välillä Länsi-Afrikka peittyy pölyyn, jonka kuiva Harmattan-tuuli lennättää Saharasta. Viikkojen ajan kuivuus, kylmä ilma ja ruoanpuute vaikeuttavat elämää alueen kylissä ja kodeissa. Länsi-Afrikkaa peittää pölyn lisäksi radikaali islamismi.

Muslimien otettua Pohjois-Afrikan haltuunsa 700-luvulla on islamin vaikutus levinnyt etelämmäksi kaupan, lähetystyön ja aseellisten konfliktien mukana. Viimeisen viiden vuosisadan aikana islamin militantit suuntaukset ovat vallanneet alaa Länsi-Afrikassa. Islamilaisten kansalaisjärjestöjen ja rikkaiden öljyvaltioiden tuella salafistiset ja wahhabistiset liikkeet ovat kasvussa. Muammar Gaddafin kuoleman jälkeen aseiden ja jihadistien määrä kasvoi räjähdysmäisesti ja heidän toimintansa levisi Libyasta etelämmäksi. Militanttien radikaalia ideologiaa on vaikea paeta, ja alueen kristityille tämä on tarkoittanut vihamielisyyksien kasvua.

”Kaikki alkoi yhdessä pienessä huoneessa.”

1 000 säkkiä maissia ja muita tarinoita

Kamerunissa asuvan Mamadoun unelmana on korjata 1 000 säkkiä maissia. Mamadou on Open Doorsin vuonna 2016 aloittaman pilottiprojektin maissinviljelyryhmän koordinaattori. Tavoitteena on vainottujen kristittyjen saaminen mukaan ansiotyöhön Kamerunin pohjoisosassa sekä toimimaan yli kirkkokuntien rajojen kohdaten vaikeudet yhdessä.

Farmi tuotti ensimmäisenä vuonna 50 säkkiä maissia. Toiveena on korjata 1 000 säkkiä maissia viidessä vuodessa. Mamadou kertoo, että alussa mukana olleista 20 ihmisestä on jäljellä 13. Mukaan jääneet ovat iloisia siitä, että jatkoivat. Ryhmä toivoo voivansa tulevaisuudessa helpottaa yhteisönsä köyhyyttä ja tuoda työllään Jumalan rakkautta kylään.

Nigerissä Daniel ja Fatima avasivat Open Doorsin avustuksella klinikan nähtyään, kuinka alueen asukkaat kärsivät sairaalan henkilökunnan huolimattomuuden tähden. ”Herran armosta vaimoni ja minä saimme avattua klinikan kyläämme. Kaikki alkoi yhdessä pienessä huoneessa”, Daniel kertoo. Kolme kuukautta myöhemmin heidän täytyi muuttaa suurempiin tiloihin. Klinikalle tulee ihmisiä naapurikylistä ja jopa Nigeriasta saakka. Daniel ja Fatima käyttävät klinikkaansa osoittaakseen Jeesuksen rakkautta käytännössä. Malaria-aikana he vievät lääkkeitä köyhien kylien asukkaille. Heidän toiveensa on jonain päivänä tehdä klinikasta sairaala.

Tsadissa asuva Damaris sai Open Doorsilta koulutusta siihen, miten katsoa työtä ja taloutta Raamatun näkökulmasta. Alueen kristityt pitävät yritystoimintaa syntisenä tapana hankkia elanto. Seurakunta rohkaisee maanviljelyyn, mutta yritystoimintaa paheksutaan. Open Doorsin koulutus avasi ihmisten silmät näkemään työn ja liiketoiminnan tapana ylistää Jumalaa. Damaris on mukana pienessä yrittäjien ryhmässä, josta saa tukea ja rohkaisua. Ryhmä tukee toisiaan vaikeina taloudellisina aikoina ja rukoilee toistensa puolesta. Damaris on kiitollinen saamastaan koulutuksesta, sillä nyt hän voi osallistua aktiivisesti perheensä elättämiseen: hän muun muassa auttoi perhettään ostamaan härkäparin helpottamaan maanviljelyä.

Raamatut kerättiin saarnatuolin viereen poltettaviksi.

Apua vainojen keskelle

Huhtikuun 28. päivä vuonna 2019 militantit islamistit saapuivat pienen Silgadjin kylän kirkkoon pohjoisessa Burkina Fasossa. Jumalanpalvelus oli lopuillaan, kun hyökkääjät kävelivät sisään. Kaikki Raamatut kerättiin saarnatuolin viereen poltettaviksi. Pastori Pierre Ouédraogo tiesi hyökkäysriskistä mutta oli päättänyt pysyä seurakuntansa kanssa. Pastori teloitettiin poikansa Wend-Kunin ja neljän muun seurakunnan miehen kanssa. Viides teloitettavaksi viedyistä miehistä selviytyi hengissä. Ennen teloitustaan pastori sanoi: ”Olemme täällä ylistämässä Jumalaa. Tapahtukoon Hänen tahtonsa.”

Rakiéta, pastori Pierren vaimo, jäi silmänräpäyksessä leskeksi. Hänelle jäi viisi lasta huolehdittavakseen. Hänen osansa on selviytyä yksin yhteisössä, joka pyrkii työntämään kristityt syrjään. Kristitty tuntee vallalla olevan ideologian elämänsä jokaisella osa-alueella. Heihin kohdistetaan väkivaltaa, joka johtaa traumoihin. Yhteiskunta hyljeksii heitä, ja he päätyvät elämään köyhyydessä. Luovuttaminen on houkuttava vaihtoehto, ja sen ajattelu johtaa epätoivoon.

Open Doors auttaa kristittyjä kohtaamaan nämä vaikeudet, joita on monenlaisia. Osa tuntee vihaa Jumalaa ja muita ihmisiä kohtaan. Osa lähtee seurakunnasta tai liittyy väkivaltaiseen vastaliikkeeseen. Jotkut jäävät vellomaan epätoivoon, sillä kärsimykselle ei näy loppua. Nämä ovat luonnollisia reaktioita.

On myös toisenlaisia reaktioita. Ihmiset vahvistuvat uskossaan nähtyään Jumalan auttavan heitä kaikkein epätoivoisimpina hetkinä. Tämä vaatii vankan opetuslapseuden ja paljon henkistä ja fyysistä tukea Kristuksen ruumiilta. Viime vuosina Open Doors on järjestänyt tällaisia mahdollisuuksia Länsi-Afrikan kristityille. Tavoitteena on ollut auttaa radikaalien islamistien läheisyydessä eläviä kristittyjä pysymään uskossaan vahvoina. Ohjelmaan kuuluu mm. vainoon valmistava koulutus, opetuslapseuskoulu sekä taloudellinen voimaantuminen.

Jumala käyttää sinun tukeasi ja rukouksiasi virkistämään ja parantamaan Länsi-Afrikan väkivaltaisten vainojen keskellä asuvia tuhansia kristittyjä.

Jotkut jäävät vellomaan epätoivoon, sillä kärsimykselle ei näy loppua.