Uutiset
14.01.2021

Ei koskaan yksin Kolumbiassa: tukenne pelasti pastori Alberton perheen ja vahvisti kristillistä seurakuntaa

Vaikka Kolumbia on viime vuosina edistynyt järjestäytyneen rikollisuuden torjunnassa, laittomat aseistautuneet ryhmät jatkavat taistelua saadakseen valvontaansa yhä laajempia alueita. Vaarassa ovat erityisesti nuoret, joita rikollisjengit pyrkivät värväämään riveihinsä.

Kun kristityt estävät nuoria liittymästä jengeihin tai jopa taivuttelevat niiden jäseniä luopumaan rikollisesta elämäntavastaan, he joutuvat jengien maalitauluiksi. Tämän tietää liiankin hyvin pastori Alberto Solá*, joka johti seurakuntaa Tarazán kaupungissa Luoteis-Kolumbiassa. Eräänä torstaina hän työskenteli kirkkonsa toimistossa, kun sinne ryntäsi mies, joka kuului yhteen alueen monista aseellisista jengeistä. Mies oli tullut varoittamaan pastoria siitä, että tämän poika aiotaan värvätä jengiin. Pastori Alberto kertoo: ”Jumala on todella hyvä. Hänen armostaan tämä mies tuli kertomaan minulle, että tiesi suunnitelmista pakottaa poikani liittymään jengiin ja että minulla olisi vain kaksikymmentä minuuttia aikaa viedä hänet pois Tarazásta.”

Pastori juoksi ympäri kaupunkia etsien poikaansa ja onnistui tavoittamaan hänet ennen rikollisia. Hän vei poikansa kristityn perheen luo Medelliniin, maan toiseksi suurimpaan kaupunkiin. Mutta poika ei ollut sielläkään täysin turvassa. Hänestä tuntui, että häntä tarkkailtiin kaiken aikaa. Myös Medellinissä on jengejä, jotka kuljeksivat kaupungilla yötä päivää etsien riveihinsä erityisesti teini-ikäisiä. Ensiksi heille tarjotaan rahaa ja valtaa, ja jos se ei johda haluttuun tulokseen, väkivallalla uhkaaminen yleensä johtaa.

Jengit kuljeksivat kaupungilla yötä päivää etsien riveihinsä erityisesti teini-ikäisiä.

Väkivaltaa kodin lähellä

Ennen poikaansa liittyvää tapausta pastori Alberto oli ollut mukana tarjoamassa hengellistä tukea rikollisten uhreiksi joutuneille perheille. Myös Tarazán kirkko oli ollut väkivaltaisen painostuksen kohteena jo hänen aloittaessaan työnsä siellä. Pastori alkoi eheyttää ja vahvistaa seurakuntaa, ja pian sen jäsenet tulivatkin toisilleen läheisemmiksi ja kirkko sai yhteisössä näkyvyyttä. Kirkko tuli tunnetuksi myös nuorten parissa tehtävästä työstä. Tarazán nuorille osoitettiin vaihtoehto elämälle huumeiden ja väkivallan keskellä. He löysivät rakkautta ja hyväksyntää seurakunnassa.

Kuten oli odotettavissa, tämä ei miellyttänyt rikollisjärjestöjä vaan johti ensimmäisiin uhkauksiin pastori Alberton kirkkoa vastaan. Hän, hänen perheensä ja koko seurakunta olivat nyt rikollisten kohteena. Joe*, Open Doorsin yhteistyökumppani, kertoo: ”Nämä kristityt perheet olivat tietoisia rikollisjärjestöjen heidän kirkolleen antamista varoituksista, mutta he jatkoivat työtään, erityisesti nuorisotyötä. He olivat onnellisia nähdessään nuorten rukoilevan Herraa avoimesti, mutta murheissaan he olivat niiden puolesta, jotka valitsivat toisin ja liittyivät jengeihin.”

Eräänä päivänä pastori Alberton läheisen pastoriystävän poika surmattiin, koska hän oli vastustanut rikollisryhmän värväysyritystä. Hänen kuolemansa liikutti seurakuntayhteisöä syvästi. Pastori Alberto ymmärsi, mitä väistämättä oli edessä: hän ja hänen perheensä olivat todellisessa vaarassa. Huolimatta lisääntyneestä väkivallasta ja pelosta Tarazássa pastori Alberto jatkoi tehtävässään, kestäen väkivaltaiset uhkaukset. Hänen vaimonsa ja kaksi tytärtään eivät voineet lähteä lainkaan kodin ulkopuolelle jengeiltä tulleiden lukuisten uhkausten vuoksi.

Pastori Alberto kertoo: ”Eräänä päivänä sain viestin yhdeltä jengiltä. Siinä sanottiin, että jos en tekisi yhteistyötä heidän ”asiansa” puolesta, en saisi jäädä tähän kaupunkiin. He sanoivat myös, että kaikkien nuorten täytyy kuulua heidän ryhmiinsä.” Pastori oli jo vienyt poikansa Medelliniin, mutta nyt hänestä tuntui, että koko perheen oli muutettava. He lähtivät Tarazásta ja muuttivat lähellä sijaitsevaan Caucasiaan.

Järjestäytynyt rikollisuus odotti heitä kuitenkin myös uudella paikkakunnalla. Eräs nuori kirkonjohtaja tuli pastorin tyttärien turvaksi aina heidän poistuessaan kotoa. Mutta tuskin kuukauttakaan oli kulunut heidän saapumisestaan uuteen yhteisöön, kun nuori pastori ammuttiin kuoliaaksi hänen tuotuaan tytöt kotiin. Tapaus sai pastori Alberton ja hänen perheensä etsimään uutta asuinyhteisöä. He yrittivät asettua ainakin kolmelle eri paikkakunnalle, mutta rikollisryhmät löysivät heidät aina.

Huolimatta lisääntyneestä väkivallasta ja pelosta Tarazássa pastori Alberto jatkoi tehtävässään.

Turvallinen paikka ja uusi elämä

Lopulta Open Doors Kolumbian johtajan tapaaminen muutti pastori Alberton perheen elämän. Teidän tukenne ja rukoustenne avulla Open Doors kykeni auttamaan heitä uuden elämänsä rakentamisessa. Ensin perhe sai rahallista apua ruokaan sekä asuntoon uudella paikkakunnalla maan lounaisosassa ja sen jälkeen valmennusta oman liiketoiminnan aloittamiseksi. Pastori Alberton poika Lauro* pystyi palaamaan takaisin perheensä luo. ”Me pyöritämme filmiyritystä”, hän kertoo. Tytär Joana* sanoo: ”Kiitos Open Doorsille, että olen voinut jatkaa opintojani haluamallani alalla, ja kiitos Herralle Jeesukselle Kristukselle!”

Pastori Alberto ja hänen perheensä jatkavat elämäänsä Herraa palvellen uudessa yhteisössään, jossa he ovat eläneet nyt vuoden. Rukouksenne ja tukenne ovat paitsi mahdollistaneet Open Doorsin kautta perheelle tarjottavan käytännön tuen myös muistuttaneet heitä siitä, että he ovat osa maailmanlaajuista kristillistä kirkkoa ja että he eivät ole yksin tai unohdettuja.

* Nimi muutettu turvallisuussyistä

Pyydämme teitä rukoilemaan

– Jumalan siunausta ja varjelusta pastori Alberton perheelle ja heidän työlleen
– siunausta ja suojelusta kaikille Kolumbian uskoville, joita saatetaan uhkailla, jos he kieltäytyvät tukemasta rikollisryhmiä
– että Jumala lähettäisi nuorten elämään kristittyjä, jotka voivat johtaa heitä oikealle tielle
– että rikollisryhmissä olevat löytäisivät Jeesuksen pastori Alberton ja hänen perheensä kaltaisten rohkeiden todistajien kautta
– Kolumbiassa toimivan Open Doorsin tiimin puolesta ja että Jumala toimisi edelleen heidän kauttaan tuoden rakkautta ja tukea vainotuille veljillemme ja sisarillemme.

Open Doors kykeni auttamaan heitä uuden elämänsä rakentamisessa.