Lehdet
15.05.2018

Apua oikeaan aikaan Syyriaan ja Irakiin

”Pysymme hengissä Open Doorsilta saamamme ruoka-avun turvin – apu on tullut juuri oikeaan aikaan.”

Avuntarve on suuri

Sota on kuin pyörremyrsky, joka raivoaa läpi maan jättäen niin rakennukset kuin ihmisetkin raunioiksi. Tällaisia raunioita näemme jatkuvasti mm. Syyriassa ja Irakissa. Oikeanlainen apu oikeaan aikaan on todella tarpeen. Joillain alueilla on hätätila, ja ihmiset yrittävät ainoastaan selvitä hengissä. Toisilla alueilla taas kaupankäyntiä voidaan elvyttää lainojen avulla ja luoda elämisen arvoista tulevaisuutta.

Open Doors auttaa vainottuja kristittyjä monissa maissa ennen sotaa, sodan aikana ja sen jälkeen. Apuna tarjotaan kaikkea eloonjäämisen kannalta välttämätöntä sekä sellaista, mikä tuo kärsiville valoa ja toivoa.

Sota on repinyt Syyriaa jo lähes seitsemän vuoden ajan. Sodasta huolimatta ihmisiä palaa vähitellen takaisin kotiseuduilleen. Paluu ei tapahdu Syyrian kaupunkien hyvän turvallisuustilanteen vuoksi, vaan siksi, että vaihtoehdot muualla ovat usein vielä huonompia kuin kotimaassa. Ihmisiä palaa sortuneisiin taloihin inflaation ja rajoitettujen työmahdollisuuksien keskelle. Open Doorsin yhteistyö paikallisten kirkkojen kanssa on syyrialaisten kotiinpaluun onnistumisen sekä maan kristittyjen eloonjäämisen kannalta äärimmäisen tärkeää.

Elämää Aleppossa nykypäivänä

Ennen sotaa Samer* asui maaseudulla Aleppon ja Idlibin välissä sijaitsevassa kylässä. Hän työskenteli huoltoasemalla. Hän kertoo tuosta ajasta näin: “Sotilaat ympäröivät kylämme; emme tunteneet olevamme turvassa. Minulla on kaksi tytärtä, jotka pelkäsivät sotilaita. Kuulimme, että sotilaat olivat tunkeutuneet kyliin raiskaamaan ja tappamaan.”

He pakenivat Aleppoon, koska siellä ei vielä sodittu. Lyhyen rauhallisen ajan jälkeen sota saavutti myös Aleppon.

“Elämä oli kovaa. Asemiehet piirittivät ensin naapuruston ja sitten koko Aleppon.”

Nyt kun kaupunki on täysin Syyrian hallituksen kontrollissa, turvallisuustilanne on parantunut paljon. “Työskentelen taas huoltoasemalla. Palkka ei ole iso ja puolet siitä menee asuinpaikan vuokraan”, Samer kertoo.

“Teen parhaani, mutta elintarvikkeiden hinnat nousevat jatkuvasti. On kuin käteni olisi leikattu pois – niin voimattomilta ne tuntuvat tässä tilanteessa. Voin kertoa, että yksikään perhe Aleppossa ei pysty elämään sekä ruokkimaan ja kasvattamaan lapsiaan ilman apua. Saamani ruoka-apu auttaa meitä jatkamaan asumista täällä. Tahdon kiittää teitä henkilökohtaisesti: kiitos! Tiedän, että jatkuva apunne antaa meille toivoa jatkaa elämää rakkaassa maassamme.”

Kafa* on riippuvainen Open Doorsin yhteistyökirkon antamasta ruoka-avusta. Myös hän asuu Aleppossa. Kolme vuotta sitten hänen aviomiehensä kidnapattiin tämän matkatessa Syyriassa ystävänsä kanssa. Miesten vapauttamiseksi vaaditut lunnaat, 4000 USA:n dollaria, maksettiin, mutta kumpaakaan miehistä ei vapautettu. Siitä saakka miehet ovat olleet kadoksissa. Heidän olinpaikastaan ja tilanteestaan ei ole mitään tietoa. Kafa asuu nyt lapsineen appensa kanssa.

“Aviomiehen menetys ja se, että lapseni kasvavat kuin orvot, on minulle hyvin vaikeaa. Kiitän Jumalaa, että voin asua 70-vuotiaan appeni kanssa. Pysymme hengissä Open Doorsilta saamamme ruoka-avun turvin; saamamme apu on tullut juuri oikeaan aikaan. Kiitän teitä ja kiitän Jumalaa, että joka puolella maailmaa on vielä Jumalan ihmisiä, jotka seisovat rinnallamme.”

Samer ja Kafa ovat esimerkkejä noin 17 000 syyrialaisesta perheestä, joita Open Doors kuukausittain auttaa paikallisten kirkkojen tai muiden yhteistyötahojen kautta. Apu vaihtelee perheen ja sijainnin mukaan. Joillekin annetaan vain ruokaa ja hygieniapakkauksia, kun taas toiset saavat vuokra-avustusta ja lääkkeitä.

*Nimet artikkelissa on muutettu turvallisuussyistä

Open Doors avustaa Syyriassa näillä alueilla:

 • Aleppo
 • Al Qamishli
 • Al Hasakah
 • Malikiyah
 • Afrin
 • Latakia
 • Tartus
 • Wadi Al Nasara (nk. kristittyjen laakso)
 • Mashta Al Helou Homs
 • Hama
 • Bloudan
 • Maaloula
 • Damaskos
 • As Suwayda
 • Daraa