Uutiset
08.09.2018

Amnesty aloittaa kirjoituskampanjan neljän iranilaisen kristityn vapauttamiseksi

Amnesty International (AI) on ryhtynyt kiireesti toimeen saadakseen neljä kristinuskon harjoittamisesta vankilaan suljettua iranilaista vapaaksi.

AI:n raportti vaatii Iranin hallitusta perumaan Victor Bet-Tamrazin, Shamiram Isavin, Amin Afshar-Naderin ja Hadi Asgarin syytökset ja tuomiot. Heitä on syytetty  kristillisen uskonnon ja uskon ilmaisemisesta, mikä kuitenkin on heidän oikeuksiensa mukaista. Heidät on tuomittu yhteensä 45 vuodeksi vankilaan.

Kaikki neljä ovat takuita vastaan vapaina odottamassa tuomioidensa täytäntöönpanoa.

Amnesty kehottaa kannattajiaan kirjoittamaan hallitukselle, jotta tämä “lopettaisi Iranissa kristittyjen sekä käännynnäisten häirinnän ja mielivaltaiset pidätykset”.

Kehotuksessa vedotaan myös “omantunnon-, ajattelun- ja uskonnonvapauden kunnioittamiseen, mikä pitää sisällään vapauden vaihtaa uskontoa tai uskoa sekä harjoittaa sitä yksin tai muiden kanssa, vapauden ilmaista uskoa jumalanpalveluksissa, käytännössä ja opetuksessa. Näin sanotaan kansalaisoikeuksia ja poliittisia oikeuksia koskevassa kansainvälisessä yleissopimuksessa, jossa Iran on mukana.”

Assyrialainen pastori Victor Bet-Tamraz sekä tämän vaimo Shamiram Isavi vangittiin juuri tällaisissa olosuhteissa.

Shamiram Isavi Khabizeh, Victor Bet-Tamrazin vaimo.

Joulunvietosta vankilaan

Pastori Bet-Tamraz pidätettiin 2014 kahden seurakuntalaisen kanssa, kun he olivat viettämässä joulua. Hallitus oli jo 2009 sulkenut hänen johtamansa Teheranin assyrialaisen helluntaikirkon. Hän sai 10 vuoden vankeustuomion muun muassa “evankelioinnista” ja “laittomasta kotiseurakuntatoiminnasta”. Hän valitti tuomiosta kesäkuussa.

Hänen vaimonsa valitti omasta 5-vuotisesta tuomiostaan, jonka oli saanut “kansallisen turvallisuuden vaarantamisesta ja toimimisesta hallitusta vastaan kokoamalla pienryhmiä, osallistumalla ulkomaiseen seminaariin ja opettamalla kirkon johtajia ja pastoreita toimimaan vakoojina”.

Heidän poikansa Ramil sai myös neljän kuukauden tuomion viime kuussa “kansallisen turvallisuuden vaarantamisesta”, tosiasiassa kotiseurakuntatoiminnasta.

Kaksi muuta käännynnäistä kristittyä, Amin Afshar-Naderi ja Hadi Asgari, tuomittiin yhdessä Bet-Tamrazin kanssa 10 vuodeksi vankeuteen. Afshar-Naderilla tosin tuomio on vielä viisi vuotta pidempi väitetyn jumalanpilkan vuoksi. Amnestyn mukaan hän oli jakanut jonkun muun Facebook-päivityksen, “joka Koraanin kiihkeän tyylin tapaan käsitteli kanan hinnan voimakasta nousua Iranissa”.

Asgari ja Afshar-Naderi kuuluivat Alborzin vuoristossa elokuussa 2016 pidätettyihin retkeilijöihin. Alkujaan viidestä poliittisesta vangista ovat jäljellä vain Asgari ja Afshar-Naderi.

Vuonna 2017 miehet ryhtyivät nälkälakkoon protestina sille, etteivät huonosta terveydestään huolimatta saaneet lääketieteellistä hoitoa. Middle East Concern -lehti raportoi, että Asgaria oli painostettu kuulusteluissa “erityisen lujasti”.

Tämän kirjoituksen julkaisi alun perin World Watch Monitor.

Lähde