Algerian viranomaiset ovat sulkeneet jälleen kaksi protestanttista kirkkoa kristittyihin kohdistuvan kasvavan painostuksen keskellä.
Poliisi sulki vastikään kaksi kirkkoa koillisessa Kabylien provinssissa, jossa seurakunnat kasvavat eniten.
Toinen kirkoista on Ait-Mellikechessä, Tazmaltin alueella Bejaiassa 200 km itään Algerista, maan pääkaupungista. Kirkko perustettiin vuonna 2005 ja siellä kävi viikoittain yli 200 ihmistä. Se liitettiin maan protestanttisten kirkkojen pääorganisaatioon (Eglises Protestantes d´Algerie, EPA) vuonna 2007.
Tieto kirkon sulkemisesta tuli yllättäen, kuten eräs nimettömänä pysyttelevä kirkon johtaja kertoi World Watch Monitorille: ” Poliisit tulivat perjantaiaamuna kirkkoon ja sulkivat pääsisäänkäynnin ilman etukäteisilmoitusta. Näin kävi aiemmin toisillekin EPA:an kuuluville kirkoille.” Mitään ilmoitusta sulkemisen syistä ei annettu.
28. toukokuuta muutamat kirkon johtajista kävivät poliisin luona Bejaiassa ja yrittivät selvittää viranomaisten motiiveja sekä saada sulkemiset kumottua. ”Meidät lähetettiin tyhjin käsin pois”, eräs heistä kertoi WWM:lle. ”Poliisi kehotti meitä lähettämään pyynnön Bejaian alueen valvojalle. Hän on ainut, joka voi tehdä jotain, koska hän määräsi sulkemisen.”
Toinen vastikään suljetuista kirkoista sijaitsee Maatkasin kaupungissa, 20 km Tizi-Ouzoun kaupungista ja 100 km itään Algerista. Sulkemismääräys tuli jälleen alueen valvojalta. Maatkasin kirkko on nuori, kehittyvä yhteisö, johon kokoontuu viikoittain 60 jäsentä. Se ei ole vielä liittynyt EPA:an. Yksi sen johtajista, joka myös haluaa pysyä nimettömänä, kertoi WWM:lle, että kirkon sulkeminen ei ole oikeutettua. Hän kertoi saaneensa puhelun poiliisilta, joka sanoi: ” Soitan ilmoittaakseni sinulle, että olemme saaneet käskyn sulkea kirkkonne.” Lauantaiaamuna ryhmä poliiseja sulki rakennuksen pääsisäänkäynnin. Poliisit myös määräsivät, että johtajat eivät saa avata sisäänkäyntiä ilman lupaa.
Algerian hallitusta on kritisoitu maan kristityn vähemmistön syrjinnästä. Kirkot ja yksittäiset kristityt ovat kohdanneet viime kuukausina rajoituksia yhä enenevästi. Tämä on herättänyt huolta siitä, että kyseessä on signaali ”viranomaisten tehostetusta kampanjasta kirkkoja vastaan”, kristittyjen puolustusryhmä Middle East Concern kommentoi.
Kirkkojen sulkemisen lisäksi yksittäiset kristityt ovat viime kuukausina kokeneet häirintää lain sallimissa puitteissa, WWM raportoi. 18. toukokuuta EPA pyysi Algerian hallitusta kumoamaan kirkkojen sulkemiset ja kohtelemaan kristittyä vähemmistöä samanarvoisesti muiden kanssa, kuten perustuslaissa on määrätty: ”Kansalaisina pyydämme maan korkeimpia auktoriteetteja varmistamaan, että kansalaisten perusoikeudet on turvattu riippumatta siitä, mitä uskontoa he edustavat.”
EPA on ollut hallituksen virallisesti tunnustama vuodesta 1974, mutta vuonna 2012 uudet lait pakottivat sen rekisteröitymään uudelleen. Se täyttää kaikki lailliset vaatimukset ja haki uudelleenrekisteröitymistä vuonna 2013. EPA:lta puuttuu kuitenkin vielä virallinen hallituksen vastaus. Tämä tarkoittaa sitä, että siltä puuttuu virallinen laillinen status.
Viime kuussa kolme pastoria Algeriasta vieraili USA:ssa, Isossa-Britanniassa ja Ranskassa ja pyysi niiden johtajia vaikuttamaan Algerian hallitukseen nykyisten iskujen lopettamiseksi. EPA:a edustavat Mustafa Krim, Ali Khidri ja Youssef Ourahmane halusivat varmistaa, että Algerian laki suojelee kristittyjä ja että lakeja kunnioitetaan ja noudatetaan. Algerian tulee heidän mukaansa noudattaa uskonnonvapaussitoumusta, kuten Ihmisoikeuksien yleismaailmallinen julistus säätää artiklassa 18. He yrittivät vaikuttaa siihen, että jumalanpalvelukset sallittaisiin jälleen, EPA tunnustettaisiin virallisesti ja kääntymisten vastaiset lait poistettaisiin sekä kristillistä materiaalia saisi jakaa vapaasti.