Uutiset
31.05.2018

Algerialaiskristityn sakko krusifiksi-avaimenperän maahantuonnista naurettava, sanoo lakimies

Algerialaistuomioistuin on hylännyt vankilatuomion, mutta pitänyt voimassa sakon kristitylle miehelle, joka oli tuomittu raamatun ja muiden kristillisten esineiden hallussapidosta.

Idr Hamdad, 29, oli tuomittu poissaolevana 28.9. 2017 kuuden kuukauden enimmäisrangaistukseen vankilaan, sekä 20 000 dinaarin (n. 175$) sakkoihin. Hän itse sai tietää asiasta vasta viisi kuukautta myöhemmin.

3. toukokuuta 2018 Dar-el-Beidan oikeusistuin  (pääkaupunki Algerin itäisessä kaupunginosassa), hylkäsi vankilatuomion, mutta säilytti sakon rangaistuksena ”laittomien esineiden maahantuonnista”.

Hamdadin lakimies, Nadjib Sadek, odotti kaikkien syytteiden raukeamista. Hän kutsui tuomiota ”naurettavaksi”, ja sanoi vetoavansa korkeampaan oikeusasteeseen.

”Kristityn tuomitseminen tällaisten esineiden hallussapidosta, kuten: 20 avaimenperää, joista neljässä tai viidessä oli krusifiksi, sekä kuusi huivia, on tullilain 365 artikla huomioon ottaen väärä tuomio”, Sadek kertoi World Watch Monitorille. ”Nämä esineet eivät ole tullisäännösten alaisia eivätkä kalliita.”

Kirkot ja yksityiset kristityt Algeriassa ovat kohdanneet lisääntyvää häirintää viime kuukausina. On olemassa huoli, että nämä ovat merkki ”viranomaisten suunnitelmallisesta kampanjasta kiihdyttää toimia kirkkoja vastaan”, arvioi kristittyjä puolustava Middle East Concern-ryhmä.

Useita vastaavia tapauksia viime vuosina on jäädytetty. Nyt pelätään, että tapaukset otetaan uudelleen käsittelyyn.

Kuka on Idr Hamdad?

Idr Hamdadin tapaus juontaa juurensa huhtikuulle 2016, jolloin hänet pidätettiin lentokentällä tullin tekemän valituksen seurauksena.

Hamdad tulee vaatimattomasta muslimiperheestä. Hänen isänsä kuoli v.1996. Vuonna 2002 hän kääntyi kristinuskoon, kuten myös hänen sisarensa ja äitinsä. Heidän kääntymistään ei kuitenkaan katsottu hyvällä naapurustossa. Algeriassa, jossa islam on valtionuskonto, toiseen uskontoon kääntyminen on kuolemalla rangaistava teko.

Kääntymisensä seurauksena Hamdad ja hänen perheensä kärsi paljon vainoa ja torjuntaa naapurustossa, kunnes paikallinen seurakunta otti heidät vastaan. Ajan myötä Hamdadin usko vahvistui ja hän meni mukaan lapsityöhön.

Tämän palvelutyön vuoksi Hamdad osallistui ulkomaiseen koulutukseen huhtikuussa 2016. Palatessaan 29.4.2016 hänet pidätettiin Algerin lentokentän tullissa. Matkatavaroista löytyi raamattu, krusifiksin muotoisia avaimenperiä ja  kristillisiä kirjoja.

”Kun he avasivat matkalaukkuni, yhtäkkiä ympärilläni oli joukko poliiseja ja tullivirkailijoita”, Hamdad kertoi World Watch Monitorille. ”Yksi heistä alkoi viittoilla joka suuntaan, ikään kuin huomiota herättääkseen.”

”Olin hämmentynyt enkä ymmärtänyt mistä oikeastaan oli kysymys. Yksi toisensa jälkeen, ja välillä yhtä aikaa, virkailijat alkoivat esittää kysymyksiä, ja ne valuivat ylleni kuin sade. ”Oletko kristitty?”, ”Mistä tulet?”, ”Kuka antoi sinulle nämä?”, ”Keneltä sait nämä kristilliset kirjat?”, ”Ketä varten tämä on?”

Kaksi poliisia tarttui Hamdadiin, yksi molemmilta puolilta, ja he marssittivat hänet poliisiasemalle.

”He loukkasivat ja nimittelivät minua”, jatkoi Hamdad. ”He yrittivät monta kertaa saada minut kieltämään uskoni ja palaamaan islamiin.” ”Jos kiellät kristinuskon ja sanot shadadan (islamin uskontunnustuksen), pääset heti vapaaksi etkä joudu syytteeseen”, he sanoivat.

Kahdeksan tuntia kestäneen pidätyksen lopuksi Hamdad vapautettiin aikaisin illalla ja jätettiin yksin 100 km päässä kotoaan. Hän ei ollut saanut vettä tai ruokaa koko aikana. Raamattu ja muut matkalaukusta löytyneet tarvikkeet takavarikoitiin.

Hamdad palasi kotiin ja jatkoi päivittäisiä toimiaan kaikessa rauhassa. Mutta vajaa kaksi vuotta myöhemmin hän huomasi, että syytteet häntä vastaan oli nostettu uudelleen.

Maaliskuun neljäntenä 2018 oikeusavustajana toiminut meni Dar-El-Beidan yleisen syyttäjän pyynnöstä Hamdadin kotiin ja antoi tämän äidille kopion tuomiosta, joka oli päivätty 28.9.2017.

Hamdad huomasi hämmästyksekseen, että tuomio oli annettu hänen poissa ollessaan, viisi kuukautta aiemmin. Kuukautta myöhemmin, 12. huhtikuuta, hän tuli Dar-El-Beidan oikeuteen lakimiehensä kanssa, valittamaan päätöksestä.

Hamdadin ja muutamien kuulemisessa mukana olleiden todistajien mukaan tuomari, tyylikäs nainen, joka ei ollut pukeutunut hijabiin, vaikutti kovin yllättyneeltä syytöksistä. Tapaus siirrettiin kuukaudella, viime viikkoon asti, jolloin vankilatuomio kumottiin mutta sakko jäi voimaan.

Taustaa

Maaliskuussa kaksi veljestä sai isot sakot 50 raamatun kuljettamisesta autossaan. Syyttäjät väittivät, että ne oli tuotu käännytystarkoituksessa. Veljet sanoivat, että raamatut oli tarkoitettu vain kirkon sisäiseen käyttöön. Nämä kaksi miestä saivat kumpikin 100 000 dinaarin (900 US$) sakon 8.3.2018 Tiaretissa, Algerista 300 km lounaaseen.

Aiemmin, 19.12 2017, kolme kristittyä oli pidätetty Chlefissä, 200 km lounaaseen Algerista, syytettyinä kristillisen kirjallisuuden hallussapidosta. Heidät oli viety poliiisilaitokselle, jossa heitä oli  pitkään kuulusteltu.

Marraskuun 2017 jälkeen neljä kirkkoa on suljettu: kolme Oranissa ja yksi Akboussa, World Watch Monitorin raportin mukaan. Monet muut kirkot ovat saaneet vaatimuksia sulkea ovensa välittömästi.

Viranomaiset ovat syyttäneet kirkkoja luvattomasta toiminnasta, huolimatta niiden jäsenyydestä laillisesti tunnustetussa EPA:ssa (Eglise Protestante d’Algérie), joka on Algerian protestanttisten kirkkojen tärkein yhteenliittymä.

Lähde