Uutiset
01.06.2018

Egyptin kirkkouudistus johtaa uusiin iskuihin

Egyptin pääministeri Sherif Ismail vaatii luvattomien kirkkojen laillistamisen nopeuttamista.  Hän myönsi tällä viikolla virallisen statuksen joukolle kirkkorakennuksia. Hallitus on laillistanut tänä vuonna 219 kirkkoa ja kirkollista rakennusta, mutta edelleen 3 511 kirkkoa odottaa vuoroaan. Kirkot on rakennettu luvatta, sillä niiden rakentaminen tai korjaaminen on ollut lähes mahdotonta aina syyskuulle 2016 asti. Silloin hyväksyttiin laki kirkkojen rakentamiseksi ja korjaamiseksi. Kasvavat seurakunnat ja rappeutuvat vanhemmat kirkot tarvitsevat virallisia kirkkorakennuksia, kertoo koptien uutissivusto Watani.

”Me emme tahdo kirkkoa kyläämme!”

Kristittyjen määrän kasvu ei ole ollut kaikille mieluista. Monet virallista lupaa hakevista kirkoista ovat joutuneet äärimuslimien hyökkäysten kohteeksi. Viimeksi 14. huhtikuuta hyökättiin Neitsyt Marian ja Paavi Kyrillos VI:n kirkkoon Beni Meininissä, Beni Suaf Kuvernoraatissa. Samana päivänä rakennusvalvontakomitea oli käynyt tarkastamassa rakennuksen valmistautuen laillistamaan sen kirkollisen statuksen. Kirkon 700 koptijäsentä, jotka olivat käyttäneet rakennusta kirkkonaan kymmenen vuoden ajan, olivat hakeneet lupaa laajentaa rakennusta.

Paikalliset lähteet kertoivat WW-Monitorille, että kylän muslimit olivat kuulleet aamuisesta tarkastuksesta ja hyökänneet sitten noin klo 7 kirkkoon ja joihinkin lähellä sijaitseviin koptikoteihin.

”Monet kylämme ja naapurikylien nuoret muslimimiehet kokoontuivat kirkon eteen ja alkoivat heitellä sitä kivillä ja tiiliskivillä, huutaen ’Allahu akbar’ (Allah on suuri) ja ’Me emme tahdo kirkkoa meidän kyläämme’, kertoi kylän asukas Medhat Halim.

”Ikkunoita ja yksi ovi murskaantui ja jonkin verran myös kirkon sisäosasta tuhoutui. He kivittivät myös rakennuksen läheisyydessä olevia koptien omistamia taloja. Viisi koptia sai lieviä vammoja.”

Turvallisuusjoukot saapuivat kylään tunnin kuluttua ja pidättivät 20 muslimia ja 12 kristittyä. Jotkut heistä vapautettiin seuraavana aamuna, mutta 11 muslimia ja 9 kristittyä sai myöhemmin syytteen laittomasta kokoontumisesta (yli 10 henkilön kokoontuminen laitonta v. 2016 mielenosoituslakien mukaan) ja luvattomien aseiden hallussapidosta. Rangaistus oli neljä päivää vankeutta, joka myöhemmin pidennettiin viiteentoista päivään.

Huolimatta siitä, että kylässä oli turvallisuusjoukkoja, kaksi päivää myöhemmin useita koptikoteja joutui uusien hyökkäysten kohteeksi. ”Kylän muutamilla muslimiasukkailla oli kokous eräässä moskeijassa. He yllyttivät ihmisiä kimppuumme. Kokoontumisen jälkeen he sytyttivät veljeni puuvaraston tuleen ja myös neljä muuta taloa,” kristitty asukas Magdy Nady kertoi.

Poliisi pidätti viisi kristittyä heidän yrittäessään sammuttaa tulipaloja. ”Poliisit ovat samassa juonessa kylän muslimien kanssa. Meidän kimppuumme hyökättiin, kotimme tuhottiin, jotkut meistä pidätettiin – onko meillä mitään oikeuksia? Kylän muslimit painostavat meitä tekemään sovintoa sillä ehdolla, että suljemme kirkon. Siitä me kieltäydymme,” Nady totesi. ”Me kristityt pelkäämme ja olemme paniikin vallassa, mutta meitä ei suojella.”

Koptien koteihin hyökkäämiseen mennessä poliisi oli pidättänyt 16 koptia levottomuuksista syytettyinä. Monet nuoret koptit pakenivat kylästä peläten pidättämistä. Nady totesi poliisin tehneen pidätykset pakottaakseen koptit sovintotapaamiseen (muodolliseen kyläkokoukseen), jossa koptien olisi tullut luopua luvallisen kirkon suunnitelmista vapautuakseen mellakoinnista.

Huhut hyökkäyksen syynä

Heinäkuussa 2016 hyökättiin kahdeksaan kristittyyn kotiin siksi, että liikkui huhuja ’kotikirkon’ rakentamisesta Beni Meininin kylän lähistöllä sijaitsevaan Saft el-Khirsaan. Paikallinen kopti Mahrous Ishak totesi tuolloin silminnäkijätodistajana johtoasemassa olevan muslimin johtaneen hyökkäystä.

”Torstaina 21. heinäkuuta meitä uhkailtiin seuraavana päivänä tapahtuvalla hyökkäyksellä. Kerroimme uhkauksesta poliisille ja kansalliselle turvatoimelle, mutta he eivät olleet lainkaan kiinnostuneita – he totesivat vain: ’Jos hyökkäys toteutuu, ottakaa silloin meihin yhteyttä ja me saavumme paikalle pian.’”

”Perjantaina muslimien rukousten aikaan kaiuttimet vaikenivat pahaa enteillen. Myöhemmin joukot marssivat jonossa ulos moskeijoista. Erään uskonnollisen johtajan nähtiin selvästi johtavan ihmisjoukkoja eri teitä kohti kristittyjen koteja,” Ishak sanoi.

Asuntoministeriön pääsy estetty

El Toudin kylässä, Qenan Kuvernoraatissa islamilainen väkijoukko esti viime kuussa paikallista asuntoministeriön laillistamiskomiteaa tarkastamasta toimiluvatonta kirkkoa. Eräs suunnitteluosaston työntekijöistä paljasti käynnin tiedot nähtyään paikallisten koptien tekemän suunnitelman uudeksi kirkoksi. Kylän muslimit kokoontuivat väliaikaisena kirkkona pidetyn koptien kodin ympärille huutaen ’Allahu akbar’ ja kivittäen rakennusta. Väkijoukko esti tarkastajien pääsyn rakennukselle.

El Toudissa asuva Sami Farid kertoi WW-Monitorille tuolloin, että poliisit kutsuttiin paikalle, mutta he eivät pidättäneet ketään protestien hillitsemiseen liittyvän lain takia. ”On aivan selvää, että kyseinen laki ei koske kristittyjen kimppuun hyökkääviä ääriliikkeitä,” hän totesi.

Kyläkokouksessa seuraavana päivänä joukko muslimeita uhkasi polttaa koptien koteja maan tasalle elleivät nämä hyväksyisi heidän vaatimuksiaan – muun muassa sitä, että El Toudiin saisi rakentaa vain moskeijoita. Koptit hyväksyivät ehdot.

Samaan aikaan hallitus on säästänyt yhden 115 vuotta vanhan kirkon, joka oli tarkoitus hävittää arkeologisten kaivausten takia. Pyhän Neitsyen kirkko sijaitsee muinaisen kävelyreitin varrella. Kyseinen reitti yhdistää Luxorin temppelin Karnakin Mutin temppeliin. Kävelyreitti tunnetaan Ramsin Avenuen nimellä, sillä sitä reunustaa 1350 oinaan ja ihmisen päin rakennettua sfinksiä. Reitin arvellaan olevan peräisin antiikin Theban ajoilta, n. 1570-1069 ennen ajanlaskumme alkua. Valtio ja koptikirkon virkamiehet sopivat kokouksessaan 16. huhtikuuta, että kirkkoon ei kajota, vaikka tähän liittyviä hallinnollisia rakennuksia purettaisiin, Watani tiedottaa.

Kiinnostava fakta

Kristillisen Operation World -sivuston julkaisemien uusimpien lukujen mukaan kristittyjen määrä kasvaa erityisesti evankelisessa kirkossa. Vuosittainen kasvu on noin 4,6 %.

Lähde