Lehdet
31.05.2018

Ramadan – ahdasta aikaa monelle kristitylle

Toukokuun 15. päivänä alkaa ramadan. Muslimeille ympäri maailmaa se on erityistä ja pyhää aikaa, jolloin paastotaan ja juhlitaan. Muslimimaissa asuville kristityille paastokuukausi kuitenkin tarkoittaa lisääntynyttä painetta ja vainoa.

Muslimit viettävät ramadania kerran vuodessa 30 päivän ajan. He paastoavat päivällä pidättäytyen ruuasta, juomasta, tupakoinnista ja seksistä, juhlivat illalla ja yrittävät kaikkensa ollakseen hyviä muslimeja. Jokaisen ramadanin aikana tehdyn teon uskotaan olevan merkityksellinen sinä päivänä, kun Allah tulee tuomitsemaan ihmiset tekojensa mukaan.

Monille muslimimaissa ja -yhteisöissä asuville kristityille nämä päivät voivat olla taistelua, kertoo kristitty bloggaaja Egyptistä. ”Kerron teille, miltä egyptiläisen kristityn päivä ramadanin aikana näyttää. Käytän itseäni esimerkkinä.” Tällaiset kokemukset eivät valitettavasti ole ainutlaatuisia, eivätkä ne rajoitu vain Egyptiin.

”Älä kiroa pimeyttä, vaan sytytä kynttilä.”

 

– veli Andreas, Open Doors -järjestön perustaja kirjassaan Sanan salakuljettaja

Ramadanin aikana muslimit suhtautuvat uskonnon harjoittamiseen entistä tiukemmin, ja heidän sietokykynsä kristittyjä kohtaan alenee. Kristittyjen kohtaamat haasteet paastokuukauden aikana eivät ole uusi ilmiö, ja sen vaikutukset kristittyjen elämään vaihtelevat eri puolilla muslimimaailmaa. Ehdoton uskonnollinen omistautuminen ramadanin aikana on kuitenkin yhteistä kaikille muslimeille kaikkialla.

Kristityt tunnistavat ramadanin läsnäolon paitsi moskeijoiden kaiuttimista kajahtavasta rukouskutsusta myös paastoavien muslimien heihin kohdistamista ilkeistä katseista. Nuori nainen seurakunnastani kertoi eilen, että hän sai bussissa osakseen likaisia katseita ja tunsi olonsa erittäin epämukavaksi.

Työmatka aloittaa päivän ahdistukset

Tällainen on kristityn miehen bussimatka ramadanin aikana: toisin kuin tavallisina päivinä muslimimiehet – ja naiset – lukevat Koraania kovaan ääneen, erityisesti niitä kohtia, joissa puhutaan kristityistä ja juutalaisista. Uskonnollinen muslimi uskoo ansaitsevansa näin lisää pisteitä Allahin edessä. Kristitty mies kuuntelee alistuneesti, kunnes hänen tulee aika nousta bussista.

Samaisessa bussissa kristitty nainen on muiden matkustajien jatkuvan tarkkailun kohteena. Koska hän ei ole pukeutunut hijabiin, hän seisoo bussissa avuttomana halveksivien katseiden alla. Kohteliaisuussäännösten mukaan miehen tulee antaa bussissa istumapaikkansa naiselle, mutta kristitylle naiselle ei tällaista kohteliaisuutta suotu.

Molemmat saapuvat lopulta työpaikalleen valmiiksi uupuneina vaikeasti alkaneesta päivästä. Heitä painaa raskas tietoisuus siitä, että edessä on jälleen yksi päivä, jolloin muslimikollegat ovat nälkäisiä, janoisia, työhön haluttomia ja kiinnostuneita ainoastaan kritisoimaan heidän kristillistä uskoaan.

Kristittyjen provosointi ja pelottelu on muslimeille valitettavan yleinen tapa tappaa aikaa siihen asti, että he voivat lähteä kotiin valmistamaan aamiaista, joka nautitaan varhain ennen auringonnousua.

Viimeinen viikko on kristityille yleensä ramadanin neljästä viikosta vaikein. Tällä viikolla muslimit, jotka eivät tähän asti ole ottaneet paastoa ja rukouksia tosissaan, haluavat päästä edes hieman osallisiksi jäljellä olevista siunauksista. Tämä tarkoittaa useimpien muslimien kohdalla erityisen tiukkaa uskonnollisten rituaalien harjoittamista. Paaston viimeisinä päivinä kristinuskon vastainen ilmapiiri kasvaa, ja kristittyjä vähintäänkin muistutetaan heidän vääräuskoisuudestaan tai jopa rankaistaan siitä.
Kristityn on usein vaikea ymmärtää, kuinka toisen ihmisen loukkaaminen, pahoinpiteleminen tai surmaaminen voisi olla tie Jumalan miellyttämiseen. Valitettavasti moni tässä maailmassa kuitenkin elää siinä uskossa.

”Sydämeni lyö tavallista kiivaammin ramadanin viimeisellä viikolla – ei pelosta, vaan syvästä surusta. Sydämeni murtuu ajatellessani sitä, kuinka ihmiset eri puolilla maailmaa yrittävät epätoivoisesti olla Jumalalle mieliksi. Siksi pyydän teiltä, sisareni ja veljeni eri puolilla maailmaa, rukoilemaan kanssani rakkaiden muslimiystäviemme puolesta.”

 

Rukoile, että kun muslimit ympäri maailmaa vilpittömästi etsivät tosi Jumalaa, Hän tekee itsensä tunnetuksi unien, näkyjen, ilmestysten ja kristittyjen todistuksen avulla.

Rukoile, että muslimien silmät avautuisivat, heidän ymmärryksensä tulisi valaistuksi ja heidän sydämensä heltyisi Jumalan rakkaudelle ja että he kohtaavat Jeesuksen, joka on Tie, Totuus ja Elämä.