Uutiset
15.11.2020

Indonesia: Protestanttinen kirkko vetoaa ihmisoikeuskomissioon syrjinnän lopettamiseksi

Indonesian Länsi-Acehin provinssissa toimiva protestanttinen seurakunta on vedonnut kansalliseen ihmisoikeuskomissioon.Seurakunta väittää tulevansa syrjityksi ja haluaa syrjinnän loppuvan.
Tämä kirkko on nimeltään Gereja Kristen Protestan Pakpak Dairi. Se oli Acehin Singilin alueella yksi yhdestätoista kirkosta, jotka ääri-islamistit ja poliisi tuhosivat viisi vuotta sitten.

Alue on Indonesian ainoa maakunta, jossa lakina on islamilainen sharia. Lokakuussa 2015 kovan linjan islamistit hyökkäsivät joihinkin kirkkoihin. Samaan aikaan alueen muslimit painostivat poliisia purkamaan rekisteröimättömät, epäviralliset kirkot. Seurannut väkivalta sai tuhannet ihmiset pakenemaan naapurimaakuntaan Pohjois-Sumatralle. Sen jälkeen em. seurakunta on kokoontunut teltassa.Jo odottaessaan oikeuden päätöstä kirkkonsa polttamisesta, seurakunta keräsi rahaa ja alkoi rakentaa taloa sitä palveleville pastoreilleen.

Kirjeellään 3.syyskuuta viranomaiset kehottivat seurakuntaa lopettamaan kirkon rakennustyön, koska virallista rakennuslupaa ei ollut. Luvan saamiseksi tarvitaan mm. 140 seurakuntalaisen ja 110 toisen uskonnon edustajan allekirjoitus. ”Itse asiassa kirkko sai kerättyä jopa 110 allekirjoitusta muiden uskontojen edustajilta”, paikallinen lähde kertoi Open Doorsille. ”Mutta sitten moskeijassa käyville allekirjoittaneille kerrottiin, että elleivät he lakkaisi tukemasta kristittyjä, heitä pidettäisiin luopioina. Heille sanottiin myös, ettei heidän puolestaan rukoiltaisi heidän kuoltuaan eikä heidän ruumiitaan haudattaisi islamilaisin menoin. Niinpä he peruivat tukensa kristilliselle kirkolle.”

Rakennuslautakunnan johtaja Saudan Berasa kommentoi, että talo on tarkoitettu asumista varten ja ettei sen rakentamiseksi siksi tarvita kirkon rakentamislupaa. ”Viranomaisten mukaan rakennus rikkoisi uskontojen välisen rauhan. Olisi mahdollista, että syntyisi yhteiskunnallista levottomuutta”, kirjoitti Boas Tumangger, kristillisen Aceh Singlin uskon ja rakkauden foorumin puheenjohtaja, kirjeessään ihmisoikeuskomissiolle. Hän kertoi Open Doorsille seurakuntalaisten olevan pettyneitä, koska he ovat pitäneet jumalanpalveluksia teltassa viiden vuoden ajan. Maan hallitus ei näytä välittävän heidän tilanteestaan. Hän kertoo seurakuntalaisten olevan myös peloissaan ja huolissaan. ”Olemme tähän mennessä saaneet kaksi varoitusta, joissa kehotetaan lopettamaan rakennustyöt, ja kolmas kirje tulee pian”, hän sanoi. ”Sen jälkeen viranomaiset puuttuvat asiaan tuhoamalla talon. Jos joku vastustaa, häntä pidetään kapinoitsijana ja hän joutuu vankilaan.”