Kulttuurivallankumouksen aikana (1966–1976) Kiinassa poltettiin tuhansia Raamattuja ja pidätettiin useita pastoreita. Yleensä vain seurakuntien pastoreilla oli oma Raamattu.
Niinpä seurakuntalaisilla oli tapana joka sunnuntai kopioida jakeita vihkoihinsa voidakseen lukea Sanaa seuraavalla viikolla. Kun Raamattuja oli joskus tarjolla useampia, ne jaettiin osiin ja niitä luettiin vuorotellen.
Kiinan kristittyjen kaipaus ja tarve saada suuria raamattutoimituksia oli valtava. Tähän pyyntöön Open Doors vastasi Operaatio Helmellä.
Hallinnolle oli häpeä, että laiva onnistui pääsemään sataman turvallisuusvalvonnan läpi.
Kuuntele Podcast
Operaatio Helmi
18. kesäkuuta 1981
1 yö
2 laivaa
20 salakuljettajaa
1 000 000 Raamattua
Valmistelut sammutetuin lyhdyin
Kaikki alkoi rukouksesta – ja hiljaisuudesta. Hankkeeseen tarvittavat lahjoitusvarat kerättiin paljastamatta, mitä oikeastaan oli tekeillä. Matkalle valmistautui perheidensä sitä tietämättä parinkymmenen hengen rohkea miehistö.
Kyseessä ei ollut mikä tahansa salakuljetus, vaan ennennäkemätön ja historiallisen suuri hanke. Koko miehistö otti riskin kuolla, tulla vangituiksi tai eksyä merellä.
“Vahvin usko oli varmaankin kapteeni Bill Tinsleyllä. Hän oli ainoa, joka todella tiesi, mitä oli tekemässä. Ja hän suoriutui tehtävästä yhdeksäntoista muun ihmisen kanssa, jotka tulivat eri puolilta maailmaa mitä erilaisimmista tehtävistä”, miehistön kokki Terry Madison toteaa.
Miljoona ihmettä käy toteen
Operaation toteuttaminen alkoi 18. kesäkuuta 1981 noin yhdeksältä illalla. Erikoisvalmisteisella proomulla matkanneen miehistön käytössä oli kolme ilmatäytteistä Zodiac-kumivenettä. Niissä oli vain pieni moottori, joka silti riitti hinaamaan tonnin painoisia pakkauksia.
“Koskettavin muistoni tuolta matkalta liittyy yölliseen Raamattujen jakamiseen”,Terry Madison muistelee. “Sain mahdollisuuden ojentaa niitä oikeille ihmisille. Olisimme kovasti halunneet päästä rannalle halaamaan heitä tai puhumaan heidän kanssaan.”
Rannalta salainen lasti päätyi kiinalaisten kristittyjen verkostolle, joka varastoi Raamatut eri paikkoihin ympäri maata. Eri seurakuntien jäsenet kävivät sitten hakemassa Raamattuja varastoista tarpeen mukaan. Raamatut olivat parikymmentä kiloa painavissa laatikoissa ja edelleen alkuperäisissä vedenpitävissä pakkauksissaan.
Kuuliaisuuden hinta
”Kaikki riittävän hyväkuntoiset seurakuntalaiset kokoontuivat rannalle ottamaan Raamattuja talteen. Tämä oli Jumalan ihmeellinen tapa pelastaa Raamatut. Työskentelimme aamuneljään asti”, eräs pidätetyksi joutunut kristitty muistelee.
Vaikka yöllinen operaatio oli menestys, sillä oli kuitenkin hintansa. Tapausta tutkittiin kahdeksan vuoden ajan, ja useita kuulusteltiin, valvottiin ja pidätettiin. Kaksi paikallista kristittyä kärsi kahden vuoden vankeustuomion.
Maalitauluiksi joutuivat erityisesti ne, joiden tiedettiin olleen mukana projektissa. Kolme meistä joutui tutkintaan. Minut pidätettiin kahdeksi viikoksi, eikä perheeni saanut tietää siitä”, pidätetyksi tullut jatkaa. “Kahdeksantoista kuulustelun jälkeen paikalliset ja alueelliset turvallisuusviranomaiset tiesivät Raamattujen laivamatkasta enemmän yksityiskohtia kuin minä.”
Sisar Cindy asui samassa kaupungissa kuin Operaatio Helmen järjestäneet kiinalaiset kristityt. “Kärsimyksestä huolimatta hanke oli tuloksekas. Se vaikutti suuren herätyksen syntymiseen Kiinassa”, hän kertoo. ”Uusia kirkkoja syntyi, tuhannet ihmiset ottivat Jeesuksen vastaan, ja moni uusi johtaja aloitti tehtävässään saatuaan vihdoin oman Raamatun.”
Jumalan aikataulu ei petä
Matkan ajankohta oli monella tapaa erityinen, sillä Kiinassa oli juuri alkamassa sosiaalisten ja poliittisten muutosten aika.
“Nykyisin Kiinan armeija, sen partioveneet ja koko valvontajärjestelmä ovat paljon tehokkaampia kuin tuolloin, ja kansaa valvotaan huomattavasti tiukemmin”, Madison sanoo. “Me onnistuimme yllättämään, ja se oli mahdollista vain silloin.
Hankkeen vaikutukset seuraavina vuosikymmeninä eivät kenties täysin ehtineet kirkastua Operaatio Helmeen osallistuneille. Heprealaiskirjeen (11:13) sanoin “he olivat vain etäältä nähneet sen ja tervehtineet sitä iloiten”.
”Osa heistä ei päässyt näkemään Kiinan nykyistä suurta herätystä. He elivät kuitenkin merkityksellisen elämän, joka oli heidän Jumalalta saamansa kutsun arvoinen”, Luoteis-Kiinan herätystä todistanut veli Charlie toteaa.