Danielan Joulu

Tarina Kolumbiasta

Caucasia on keskikokoinen kolumbialainen kaupunki, jonka asukasluku on vähän yli 100 000. Siellä elämä tuntuu olevan hitaampaa, rauhallisempaa ja yksinkertaisempaa. Siellä on tomuisia hiekkateitä, asfaltoituja katuja, ja jotkut talot on rakennettu korkealle tulvien vuoksi. Kaduilla lapset leikkivät, autoja on jokunen, ja hedelmien myyjät työntelevät kärryjään. Tunnelma on hyvin rauhallinen.

Kuvia Caucasian jokapäiväisestä elämästä

Mutta ei kaukanakaan täältä kristitty voi joutua vainotuksi, vankilaan, hakatuksi, karkoitetuksi kotoaan tai jopa tapetuksi kotiinsa. Vain siksi, että hän on kristitty.

Kaksi laukausta

Kaksi laukausta riittivät ottamaan hengen pastori Pliniolta, joka istui keinutuolissaan kotonaan ja katseli uutisia televisiosta. Toisin kuin voisit kuvitella, hän ei suinkaan ollut yksin. Hänen lapsensa Daniela (12) ja Sebastian (5) olivat pihalla leikkimässä toisten lasten kanssa. Hänen vaimonsa Alba oli keittiössä muutaman muun ihmisen kanssa valmistelemassa kanoja myytäväksi sunnuntaina. Daniela kuuli laukaukset ja juoksi muiden kanssa olohuoneeseen. Siellä hän näki isänsä kuolleena.

Alba, Daniela  (12) ja sebastian (5) kävelemässä kotinsa lähellä.

Daniela

Daniela on ujo tyttö, joka piiloutuu äitinsä taakse, kun hän näkee vieraita kotonaan. Mutta hänellä on lämmin hymy kasvoillaan. Hän näyttää ihan tavalliselta 12-vuotiaalta tytöltä.

Piirtäminen tekee hänet onnelliseksi. Luonto inspiroi häntä. ”Joskus katselen taivasta ja metsää, ja sitten alan piirtää.”

Tämän herttaisen tytön tarina on surullinen. Hänen pitäisi olla huoleton kuin taivaan lintu, mutta hän tietää minkä hinnan Kristuksen seuraamisesta joutuu maksamaan. Hän menetti isänsä, ja hänen äitinsä mukaan tyttö ei ilmaise tunteitaan.

”Hän itkee hiukan, mutta ei ilmaise tunteitaan. Hän kyllä kertoo, miten hänellä on ikävä isää.

Alba on huolissaan, ettei hänen tyttärensä ole pystynyt käsittelemään isänsä kuolemaa

Poikani ilmaisee tunteitaan voimakkaasti. Hän on hyvin kiintynyt minuun ja siskoonsa. Hän itkee ja saattaa sanoa: ´En halua, että sinulle tapahtuu mitään, sillä silloin jäisin yksin´,” sanoo Alba.

Alba toivoisi, että Daniela voisi puhua ja käsitellä asiaa.

Kysyttäessä Danielalta, mikä saa hänet surulliseksi, hänen kasvonsa muuttuvat ja kyynelet alkavat valua. Hän aloittaa: ”Kun ajattelen…” ja pysähtyy hetkeksi.

”Cuando pienso en mi papa.”

”Kun ajattelen isääni.”

Sitten kutsumme Alban lohduttamaan häntä.

Surustaan huolimatta Daniela haluaa jatkaa. Häneltä kysytään, millaista tulevaisuutta hän arvelee isän suunnitelleen hänelle. Muitta mutkitta hän vastaa:

”No, olla suuri ihminen ja seurata Jumalan teitä.”

Joulu on tulossa, ja Daniela kertoo, nyt jo iloisempana, mitä tämä aika merkitsee hänelle.

”Jeesuksen syntymän viettäminen on suuri ilo. Laitamme ruokaa ja syömme perheen kesken. Joulu merkitsee minulle perheen kanssa olemista. Muistan myös erään joulun, jota vietimme yhdessä seurakuntalaisten kanssa jutellen ja nauttien toistemme seurasta.”

Daniela tietää, että olemme kutsuneet hänet perheineen viettämään aikaa Open Doorsin lastenkeskuksessa Kolumbiassa. Haluamme antaa heille mahdollisuuden levätä, irrottautua surun ja eristyksen keskeltä, saada traumaterapiaa ja …viettää joulua. Hän on innoissaan.

Lepopaikka

Ennen lähtöämme huomaamme aseistettuja poliiseja maastopuvuissaan läheisessä kadun kulmassa. Tämä on merkki siitä, että paikka ei ole turvallinen.

Paikallisia poliisipartioita

Lähdemme kiireesti. Kahden lennon ja yhden ajomatkan jälkeen olemme lastenkeskuksessa. Lastenkeskuksessa vainottujen kolumbialaiskristittyjen lapset saavat pysyvän suojan. Myös lyhytaikaiset vierailut ovat mahdollisia keskuksessa. Kello on 23 ja ilta on pimeä saapuessamme.

Saapumishetki lastenkeskuksella on kaunis, ja Daniela tuntee olevansa tervetullut.

Myöhäinen tervetulojuhla lastenkeskusella

Koko henkilökunta ja kaikki lapset ovat odottamassa portilla. He taputtavat ja laulavat. Isoon banderolliin on kirjoitettu ”Tervetuloa, Salcedo Molinan perhe!” Muutamat keskuksen työntekijät kävelevät Danielan, hänen veljensä ja äitinsä luokse kukittamaan ja halaamaan heitä. Voit nähdä, mitä Danielan päässä liikkuu.

”He eivät tunne minua. Tulivatko he kaikki meidän takiamme?”

”En odottanut niin montaa ihmistä,” Daniela sanoi myöhemmin.

”Olin niin yllättynyt nähdessäni heidät kaikki, laulamassa meille tervetuliaislaulua. Se tuntui niin hyvältä. Oli ihana olla niin monen rakastavan ihmisen ympäröimä.”

Muutamassa päivässä Danielassa ja hänen perheessään näkyi selvä muutos.

Daniela sanoo:

”On tärkeää tietää, että tänä jouluna ihmiset ympäri maailmaa rukoilevat minun ja perheeni puolesta. Olen kiitollinen siitä, sillä näen, miten Jumala tekee työtään näiden rukousten kautta.”

Kysyessämme häneltä, mitä hän vielä haluaisi sanoa niille, jotka huolehtivat hänestä ja muille vainotuille lapsille, hän hymyilee ja vastaa varman oloisesti. Hänen sanoissaan kaikuu hänen marttyyrikuoleman kokeneen isänsä henki.

”Sé valiente y fuerte, sigue confiando en el Sen̈or”.

“Ole rohkea ja vahva, luota Herraan.”

Minä ja Raamattuni: Jumalan sana leviää Irakissa

Rakastatko Raamattua? Sukellatko Sanaan joka aamu saadaksesi inspiraatiota uutta päivää varten? Vai kuulutko niihin, jotka mieluummin keskustelevat Raamatun jakeista seurakunnan raamattupiirissä? Et ole tässä suhteessa ainoa. Vainotuille kristityille Raamattu on...

HYÖKKÄYKSET SIGISSÄ – Indonesiassa

Marraskuun 27. päivä vuonna 2020 Se oli tavanomainen päivä Lewunon kylässä*. Aurinko paistoi itäisellä taivaalla, ja kyläläiset olivat aamutoimissaan. Kandi, koko ikänsä kylässä asunut nuori nainen, oli sinä aamuna vanhempiensa kotona aviomiehensä ja pienten lastensa...

BANGLADESH: COVID-19 JA SYKLONI

Kun pyörremyrsky Amphan iskiHirmumyrsky Amphan iski Bangladeshin lounaisosiin toukokuussa. Se riehui kaksi päivää tuhoten totaalisesti niin kevytrakenteisia majoja kuin kunnon talojakin, repien puita juurineen ja tuhoten sadon sekä karjaa. Useita ihmisiä kuoli. Samaan...

Hajaratun tarina

Chibobin kylätie on pölyinen ja poltetun siennan värinen. Siinä on paljon kuoppia, jotka ovat täynnä vettä äskeisen myrskyn jäljiltä. Talot ovat pienissä rykelmissä. Vuosien kuluessa kylään on syntynyt polkuja, jotka risteilevät talosta toiseen. Kylän ympärillä...

”RISTI MERKITSEE VOITTOA” Irakilaiset kristityt juhlivat pyhän ristin päivää

Risti: laulat siitä kirkossa, voit pitää sitä koruna kaulallasi tai jakaa sitä koskevia sitaatteja sosiaalisessa mediassa. Mitä risti merkitsee sinulle?Irakissa tätä kysymystä pohditaan joka vuosi ”ristin päiväksi” kutsutussa juhlassa. Jo vuosisatojen ajan kristityt...

Pahoinpitelyä, uhkailua ja karkotuksia: Elämää kristittynä kommunistisessa Vietnamissa.

VIETNAMIN KRISTITYT KOKEVAT HIRVEÄÄ VAINOA.Open Doorsin vuotuisessa 50 maata sisältävässä kristittyjä kohtaan kohdistuvaa syrjintää ja vainoa mittaavassa World Watch-listassa Vietnam on sijalla 21.Kun maa muuttui kommunistiseksi vuonna 1975, seurakuntaelämä on ollut...

Khalid: Perheensä hylkäämästä pojasta menestykekkääsi liikemieheksi

Itä-Afrikassa monet kristityt joutuvat maksamaan uskostaan kovan hinnan: heistä tulee yhteiskunnan väliinputoajia. Tottumaton katse ei heti näe tätä hintaa; se on piilevä. Open Doorsin taloudellista apua tuovat ohjelmat varustavat muusta yhteiskunnasta syrjään...

KIRTI

Sanotaan, että Intiassa on miljoonia jumalia, vaikka tarkkaa lukumäärää ei tiedetäkään. Näiden jumalien palvojat matkustavat usein vanhoihin temppeleihin antamaan uhrilahjoja ja merkitsemään otsansa talikalla – tuhkan, saven ja kurkuman tai santelipuun sekoituksella....

Keski-Aasia ja lapset

Kuvittele olevasi kristitty lapsi maassa missä uskovat kohtaavat vainoa. Ehkä toiset lapset luokallasi kiusaavat siitä, että olet ”petturi” – tai ehkä vanhempasi ovat kieltäneet sinua kertomasta uskostasi ja joudut salaamaan sen. Vanhempasi ja heidän ystävänsä...

TERVETULOA KESKI-AASIAN SALAISEEN KIRKKOON

Jos käväisisit lauantai-iltana Muratin ja Miran (nimet muutettu turvallisuussyistä) kotona Keski-Aasiassa, et huomaisi mitään epätavallista. Heillä on isot päivälliskutsut. Herkullisia ruokalajeja on pitkän pöydän joka sentillä ja pöydän ympärillä istuvat ihmiset...

YHDESSÄ KESTÄMME: LEIRIT VAHVISTAVAT NUORIA USKOVIA MALESIAN AINOALLA KRISTILLISENEMMISTÖISELLÄ ALUEELLA

Muistan ensimmäisen kerran kun osallistuin kristilliselle nuortenleirille. Olin 14-vuotias ja todella innoissani saadessani olla ikäisteni kristittyjen nuorten ympäröimä. Kotikirkossani oli vain kourallinen muita teinejä, ja jos kerroin koulussa avoimesti uskostani,...

BURKINA FASON KIRKKOHYÖKKÄYKSISSÄ KUOLLUT JO 23 IHMISTÄ

BURKINA FASON KIRKKOHYÖKKÄYKSISSÄ KUOLLUT JO 23 IHMISTÄ    Open Doorsin työntekijä vieraili järkyttyneen yhteisön luona ja palasi mukanaan kutsu kiireelliseen rukoukseen. Burkina Faso on muslimienemmistöinen maa, jonka väestöstä noin 35% on kristittyjä. Maa...

PÄÄSIÄISSAFARI: Muista tänä pääsiäisenä sisariasi ja veljiäsi eteläisessä Afrikassa

ETIOPIA Nämä etiopialaiset kasvatettiin kunnioittamaan alueen vanhoja perinteitä ‒ mutta sitten evankeliumin valo saavutti heidät. Nyt he kokoontuvat pitkänäperjantaina palvelemaan Jeesusta salaa.  Etiopialaiset kristityt kokoontuvat pääsiäisjumalanpalveluksen...

EMME VOI NUKKUA YÖTÄMME RAUHASSA. BOKO HARAMIN KRISTITTYJÄ VASTAAN TEKEMÄT HYÖKKÄYKSET KAMERUNISSA.

Kymmenen vuotta vanha Pohjois-Nigeriaa islamilaiseksi valtioksi muuttavan Boko Haramin kapina paikallisia vallanpitäjiä vastaan on aiheuttanut inhimillisen tragedian. Sen vaikutukset tuntuvat useiden vuosien ajan. Taistelijat ovat sittemmin laajentaneet iskujaan...

Miksi Pohjois-Korea on yhä World Watch -listan kärjessä? – Pohjois-Koreasta paenneen näkemys

Pohjois-Koreasta paennut Timothy Cho* kertoo, kuinka maan johtajiin liittyvä henkilökultti on saanut aikaan äärimmäistä kristittyjen vainoamista. Synnyin Pohjois-Koreassa 1980-luvun lopulla, jolloin maata hallitsi tiukalla otteella kansakunnan johtajien eli Kimin...

Sri Lanka Jumala on murheemme keskellä

Huhtikuun 21. päivänä 2019, pääsiäissunnuntaina, eri puolilla Sri Lankaa tehtiin kolme pommi-iskua kirkkoihin – St. Anthonyn kirkkoon Kochikadessa, St. Sebastianin kirkkoon Negombossa ja Zion-kirkkoon Batticaloassa. Myös kolme hotellia olivat iskun kohteina. On...

VAINOT OVAT OSA HEIDÄN ELÄMÄÄNSÄ – mutta nämä veljemme ja sisaremme päättävät seurata Jeesusta huolimatta hinnasta

Jeesus varoitti opetuslapsiaan vainoista, mikä tuntui heistä varmasti pelottavalta. Hän sanoi, että vainoista tulisi osa opetuslasten elämää. Mutta Jeesuksella oli heille myös lupaus: “Olen puhunut teille tämän, jotta teillä olisi minussa rauha. Maailmassa te olette...

KADOTETTU PARATIISI

Itä-Afrikan Swahilin rannikko on yksi maailman eksoottisimmista lomakohteista, mutta paikallisille kristityille, jotka muodostavat vähemmistön tässä "paratiisissa", ympäristö on melko vihamielinen. Open Doorsin työntekijä Eglan* vieraili äskettäin kohteessa. Palmujen...

Keski-Aasia

Nimeni on Alex* ja olen valokuvaaja. Minulla on usein etuoikeus matkustaa Open Doorsin projektityöntekijöiden mukana tapaamaan heidän tukemiaan ihmisiä eri puolilla maailmaa maissa, joissa kristittynä elämiseen liittyy todellisia haasteita. Siellä uskosta seuraa jopa...

Nigeria

“Ennen teitä minulla ei ollut toivoa,” Rikiya sanoo. Istumme vaalentuneilla puunrungoilla tuetun aaltopeltikaton alla Rikiyan kodin ulkopuolella, lähellä Nigerian Guyakua. Iltapäiväaurinko polttaa punaista hiekkaa jalkojemme alla. Rikiyan lapset ovat löytäneet...