Khalid

Perheensä hylkäämästä pojasta menestykekkääsi liikemieheksi

Itä-Afrikassa monet kristityt joutuvat maksamaan uskostaan kovan hinnan: heistä tulee yhteiskunnan väliinputoajia. Tottumaton katse ei heti näe tätä hintaa; se on piilevä. Open Doorsin taloudellista apua tuovat ohjelmat varustavat muusta yhteiskunnasta syrjään joutuneita kristittyjä kantamaan hyvää uskon hedelmää heitä vainoavan yhteisön keskellä. Matkasimme tänä vuonna tapaamaan Khalid-nimistä miestä, yhtä niistä itäafrikkalaisista vainotuista kristityistä, joita Open Doors on auttanut.

32-vuotias Khalid* syntyi muslimiperheeseen ja ympäröivä yhteisö tuki häntä ja huolehti hänestä. Kaikki muuttui, kun kristitty ystävä kertoi hänelle Jeesuksesta. “Muslimille on vaikea tulla Kristuksen luo. Islamin mukaan Jeesus on ihminen, kun taas kristityt sanovat. että hän on Herra. Uskoin kristittyjen valehtelevan, koska kukaan ei voi olla yhtä aikaa Jumala ja ihminen. Miten Jumala voisi tulla maan päälle, syntyä ihmiseksi ja pelastaa meidät?”

Khalid vakuuttui kuitenkin pikku hiljaa siitä, ettei hänen tulisi seurata Allahia, vaan Jeesusta. ”Se oli vaikeaa, mutta Jumala vastasi kaikkiin sydämeni kysymyksiin.” Khalid järjesti tapaamisen kaupunkinsa kristityn papin kanssa. Hän halusi ymmärtää Jumalan Sanaa. “Sain vastaukset kaikkiin kysymyksiini, ja minusta tuli vapaa mies.” Myöhemmin Khalid kastettiin, ja hän alkoi käydä kirkossa. Hän arveli, että oli aika kertoa asiasta perheelle.

“Minulle sanottiin, että olin pettänyt heidät ja heidän uskonsa, ja minut ajettiin ulos talosta.”

Khalid muutti kaupunkiin aloittaakseen uuden elämän. 

Tuntui kovalta  ja surulliselta olla erossa perheestään. Tänään Khalid kuitenkin pystyy kertomaan näistä asioista ilman katkeruutta.

“Kun asuin perheeni kanssa, elämä oli mukavaa. Kun he sitten ajoivat minut pois, elämäni pimeni. Sana auttoi minua pysymään lujana, erityisesti Jumalan lupaus ’Minä en sinua jätä.”

Kun perhe hylkäsi Khalidin Jeesuksen takia, hän joutui turvautumaan ihmisten hyväntahtoisuuteen pysyäkseen hengissä. ”On vaikea selvitä ilman työtä. Kukaan ei antanut minulle kunnon työpaikkaa. Kristityt kyllä tukivat minua, mutta sain heiltä vain ruokaa ja vaatteita.”

Pian Khalid sai uuden perheen.

Hän oli tuntenut Mulun jo joitakin vuosia. Ajoittain kanssakäyminen oli vaikeaa. ”Kerroin hänelle Jeesuksesta, mutta Mulu piti todistustani joukkona valheita.”

Khalid oli kuitenkin kärsivällinen, kunnes Mulu lopulta ymmärsi  totuuden ja otti Jeesuksen vastaan Pelastajanaan. Pari meni naimisiin ja asettui turvalliseen paikkaan asumaan.

Khalid vaimonsa Mulun ja heidän kolmen lapsensa kanssa.

Khalid on kiitollinen uskonystäviltään saamastaan avusta, mutta hän ei halua olla riippuvainen toisten kristittyjen hyvästä tahdosta. Eräänä sunnuntaina kirkossa Khalid kuuli Open Doorsin taloudellista apua tuovasta ohjelmasta, joka voimaannuttaa kristittyjä; kouluttaa heitä ammatillisesti ja auttaa heitä aloittamaan liiketoimintaa. Open Doorsin tuella paikallisseurakunta antoi Khalidille mikrolainan, jonka avulla hän avasi kaupan.

Khalid kaupassaan. Siellä on tilaa vain yhdelle ihmiselle, sillä hyllyt ovat täynnä tavaraa. Sieltä löytyy ihan mitä vain tarvitaan!

Khalid on nyt maksanut lainan takaisin kaupankäynnistä saamillaan voitoilla.

”Laina muutti monta asiaa elämässäni. Nyt voin itse huolehtia perheestäni.”

Khalid kaupassaan.

Tuloillaan Khalid on myös pystynyt ostamaan pienen maatilkun, jolla hän kasvattaa sipuleja ja maissia myytäväksi.

Hän tarvitsi vain hiukan siemenrahaa Open Doorsilta, ja niin hänestä kasvoi menestyvä liikemies ja perheenisä.

Open Doorsin taloudellista apua tuovat ohjelmat auttavat muusta yhteiskunnasta syrjään joutuneita kristittyjä saamaan takaisin itseluottamuksensa, niin että he voivat olla suolana ja valona. Mutta tapahtuu paljon enemmänkin! Sinunkin tuellasi muutetaan yhteisöjä ja lasten kohtaloita ja annetaan kristityille perheille kestävyyttä vainon keskellä. Kaikki alkaa yhden ihmisen auttamisesta.

Alaviite
*Nimet on muutettu turvallisuussyistä.

Etiopia

_____________________

”RISTI MERKITSEE VOITTOA” Irakilaiset kristityt juhlivat pyhän ristin päivää

Risti: laulat siitä kirkossa, voit pitää sitä koruna kaulallasi tai jakaa sitä koskevia sitaatteja sosiaalisessa mediassa. Mitä risti merkitsee sinulle?Irakissa tätä kysymystä pohditaan joka vuosi ”ristin päiväksi” kutsutussa juhlassa. Jo vuosisatojen ajan kristityt...

DANIELAN JOULU – Tarina Kolumbiasta

Caucasia on keskikokoinen kolumbialainen kaupunki, jonka asukasluku on vähän yli 100 000. Siellä elämä tuntuu olevan hitaampaa, rauhallisempaa ja yksinkertaisempaa. Siellä on tomuisia hiekkateitä, asfaltoituja katuja, ja jotkut talot on rakennettu korkealle tulvien...

Pahoinpitelyä, uhkailua ja karkotuksia: Elämää kristittynä kommunistisessa Vietnamissa.

VIETNAMIN KRISTITYT KOKEVAT HIRVEÄÄ VAINOA.Open Doorsin vuotuisessa 50 maata sisältävässä kristittyjä kohtaan kohdistuvaa syrjintää ja vainoa mittaavassa World Watch-listassa Vietnam on sijalla 21.Kun maa muuttui kommunistiseksi vuonna 1975, seurakuntaelämä on ollut...

Khalid: Perheensä hylkäämästä pojasta menestykekkääsi liikemieheksi

Itä-Afrikassa monet kristityt joutuvat maksamaan uskostaan kovan hinnan: heistä tulee yhteiskunnan väliinputoajia. Tottumaton katse ei heti näe tätä hintaa; se on piilevä. Open Doorsin taloudellista apua tuovat ohjelmat varustavat muusta yhteiskunnasta syrjään...

KIRTI

Sanotaan, että Intiassa on miljoonia jumalia, vaikka tarkkaa lukumäärää ei tiedetäkään. Näiden jumalien palvojat matkustavat usein vanhoihin temppeleihin antamaan uhrilahjoja ja merkitsemään otsansa talikalla – tuhkan, saven ja kurkuman tai santelipuun sekoituksella....

Keski-Aasia ja lapset

Kuvittele olevasi kristitty lapsi maassa missä uskovat kohtaavat vainoa. Ehkä toiset lapset luokallasi kiusaavat siitä, että olet ”petturi” – tai ehkä vanhempasi ovat kieltäneet sinua kertomasta uskostasi ja joudut salaamaan sen. Vanhempasi ja heidän ystävänsä...

TERVETULOA KESKI-AASIAN SALAISEEN KIRKKOON

Jos käväisisit lauantai-iltana Muratin ja Miran (nimet muutettu turvallisuussyistä) kotona Keski-Aasiassa, et huomaisi mitään epätavallista. Heillä on isot päivälliskutsut. Herkullisia ruokalajeja on pitkän pöydän joka sentillä ja pöydän ympärillä istuvat ihmiset...

YHDESSÄ KESTÄMME: LEIRIT VAHVISTAVAT NUORIA USKOVIA MALESIAN AINOALLA KRISTILLISENEMMISTÖISELLÄ ALUEELLA

Muistan ensimmäisen kerran kun osallistuin kristilliselle nuortenleirille. Olin 14-vuotias ja todella innoissani saadessani olla ikäisteni kristittyjen nuorten ympäröimä. Kotikirkossani oli vain kourallinen muita teinejä, ja jos kerroin koulussa avoimesti uskostani,...

BURKINA FASON KIRKKOHYÖKKÄYKSISSÄ KUOLLUT JO 23 IHMISTÄ

BURKINA FASON KIRKKOHYÖKKÄYKSISSÄ KUOLLUT JO 23 IHMISTÄ    Open Doorsin työntekijä vieraili järkyttyneen yhteisön luona ja palasi mukanaan kutsu kiireelliseen rukoukseen. Burkina Faso on muslimienemmistöinen maa, jonka väestöstä noin 35% on kristittyjä. Maa...

PÄÄSIÄISSAFARI: Muista tänä pääsiäisenä sisariasi ja veljiäsi eteläisessä Afrikassa

ETIOPIA Nämä etiopialaiset kasvatettiin kunnioittamaan alueen vanhoja perinteitä ‒ mutta sitten evankeliumin valo saavutti heidät. Nyt he kokoontuvat pitkänäperjantaina palvelemaan Jeesusta salaa.  Etiopialaiset kristityt kokoontuvat pääsiäisjumalanpalveluksen...

EMME VOI NUKKUA YÖTÄMME RAUHASSA. BOKO HARAMIN KRISTITTYJÄ VASTAAN TEKEMÄT HYÖKKÄYKSET KAMERUNISSA.

Kymmenen vuotta vanha Pohjois-Nigeriaa islamilaiseksi valtioksi muuttavan Boko Haramin kapina paikallisia vallanpitäjiä vastaan on aiheuttanut inhimillisen tragedian. Sen vaikutukset tuntuvat useiden vuosien ajan. Taistelijat ovat sittemmin laajentaneet iskujaan...

Miksi Pohjois-Korea on yhä World Watch -listan kärjessä? – Pohjois-Koreasta paenneen näkemys

Pohjois-Koreasta paennut Timothy Cho* kertoo, kuinka maan johtajiin liittyvä henkilökultti on saanut aikaan äärimmäistä kristittyjen vainoamista. Synnyin Pohjois-Koreassa 1980-luvun lopulla, jolloin maata hallitsi tiukalla otteella kansakunnan johtajien eli Kimin...

Sri Lanka Jumala on murheemme keskellä

Huhtikuun 21. päivänä 2019, pääsiäissunnuntaina, eri puolilla Sri Lankaa tehtiin kolme pommi-iskua kirkkoihin – St. Anthonyn kirkkoon Kochikadessa, St. Sebastianin kirkkoon Negombossa ja Zion-kirkkoon Batticaloassa. Myös kolme hotellia olivat iskun kohteina. On...

VAINOT OVAT OSA HEIDÄN ELÄMÄÄNSÄ – mutta nämä veljemme ja sisaremme päättävät seurata Jeesusta huolimatta hinnasta

Jeesus varoitti opetuslapsiaan vainoista, mikä tuntui heistä varmasti pelottavalta. Hän sanoi, että vainoista tulisi osa opetuslasten elämää. Mutta Jeesuksella oli heille myös lupaus: “Olen puhunut teille tämän, jotta teillä olisi minussa rauha. Maailmassa te olette...

KADOTETTU PARATIISI

Itä-Afrikan Swahilin rannikko on yksi maailman eksoottisimmista lomakohteista, mutta paikallisille kristityille, jotka muodostavat vähemmistön tässä "paratiisissa", ympäristö on melko vihamielinen. Open Doorsin työntekijä Eglan* vieraili äskettäin kohteessa. Palmujen...

Keski-Aasia

Nimeni on Alex* ja olen valokuvaaja. Minulla on usein etuoikeus matkustaa Open Doorsin projektityöntekijöiden mukana tapaamaan heidän tukemiaan ihmisiä eri puolilla maailmaa maissa, joissa kristittynä elämiseen liittyy todellisia haasteita. Siellä uskosta seuraa jopa...

Nigeria

“Ennen teitä minulla ei ollut toivoa,” Rikiya sanoo. Istumme vaalentuneilla puunrungoilla tuetun aaltopeltikaton alla Rikiyan kodin ulkopuolella, lähellä Nigerian Guyakua. Iltapäiväaurinko polttaa punaista hiekkaa jalkojemme alla. Rikiyan lapset ovat löytäneet...

IRAK: ELÄMÄÄ USKON JA KALANVILJELYLAITOKSEN VARASSA – Yksi perhe palannut Pohjois-Irakin vuoriseudulle rakentamaan ISISin jälkeistä elämää

Open Doors Dahukin vuorilla pohjois-Irakissa Tarvomme mutaisella pellolla Pohjois-Irakin vuorilla katsomaan Faraydoun omistamaa palkittua kalafarmia.Faraydonilla on päässään haalistunut pesäpallolippis, musta tuulipuvun takki, maastokankaiset työhousut ja polviin...

Lähi-idässä vanhemmuus on vainon puristuksessa

Millaista on kristittynä kasvattaa perhettä Lähi-idässä? Kuinka kasvatuksessa välittyy vainon keskellä suhde Kristukseen ? Keskustelimme Lähi-idän eri maissa asuvien perheiden kanssa.Kuinka he kokevat tilanteensa ja millaisia terveisiä saamme heiltä? MAGIDIN PERHE –...

Indonesiassa nuoria kasvatetaan pelottomiksi Kristuksen seuraajiksi

Mitä yhteistä on Raamatun Danielilla, Daavidilla ja Joosefilla? He olivat kaikki vielä nuoria kuullessaan Jumalan kutsun, suorittivat myöhemmin tehtävänsä ja muuttivat kokonaisen kansakunnan elämää. Maissa, joissa kristityt kärsivät uskonsa takia kuten Indonesiassa,...