Khalid

Perheensä hylkäämästä pojasta menestykekkääsi liikemieheksi

Itä-Afrikassa monet kristityt joutuvat maksamaan uskostaan kovan hinnan: heistä tulee yhteiskunnan väliinputoajia. Tottumaton katse ei heti näe tätä hintaa; se on piilevä. Open Doorsin taloudellista apua tuovat ohjelmat varustavat muusta yhteiskunnasta syrjään joutuneita kristittyjä kantamaan hyvää uskon hedelmää heitä vainoavan yhteisön keskellä. Matkasimme tänä vuonna tapaamaan Khalid-nimistä miestä, yhtä niistä itäafrikkalaisista vainotuista kristityistä, joita Open Doors on auttanut.

32-vuotias Khalid* syntyi muslimiperheeseen ja ympäröivä yhteisö tuki häntä ja huolehti hänestä. Kaikki muuttui, kun kristitty ystävä kertoi hänelle Jeesuksesta. “Muslimille on vaikea tulla Kristuksen luo. Islamin mukaan Jeesus on ihminen, kun taas kristityt sanovat. että hän on Herra. Uskoin kristittyjen valehtelevan, koska kukaan ei voi olla yhtä aikaa Jumala ja ihminen. Miten Jumala voisi tulla maan päälle, syntyä ihmiseksi ja pelastaa meidät?”

Khalid vakuuttui kuitenkin pikku hiljaa siitä, ettei hänen tulisi seurata Allahia, vaan Jeesusta. ”Se oli vaikeaa, mutta Jumala vastasi kaikkiin sydämeni kysymyksiin.” Khalid järjesti tapaamisen kaupunkinsa kristityn papin kanssa. Hän halusi ymmärtää Jumalan Sanaa. “Sain vastaukset kaikkiin kysymyksiini, ja minusta tuli vapaa mies.” Myöhemmin Khalid kastettiin, ja hän alkoi käydä kirkossa. Hän arveli, että oli aika kertoa asiasta perheelle.

“Minulle sanottiin, että olin pettänyt heidät ja heidän uskonsa, ja minut ajettiin ulos talosta.”

Khalid muutti kaupunkiin aloittaakseen uuden elämän. 

Tuntui kovalta  ja surulliselta olla erossa perheestään. Tänään Khalid kuitenkin pystyy kertomaan näistä asioista ilman katkeruutta.

“Kun asuin perheeni kanssa, elämä oli mukavaa. Kun he sitten ajoivat minut pois, elämäni pimeni. Sana auttoi minua pysymään lujana, erityisesti Jumalan lupaus ’Minä en sinua jätä.”

Kun perhe hylkäsi Khalidin Jeesuksen takia, hän joutui turvautumaan ihmisten hyväntahtoisuuteen pysyäkseen hengissä. ”On vaikea selvitä ilman työtä. Kukaan ei antanut minulle kunnon työpaikkaa. Kristityt kyllä tukivat minua, mutta sain heiltä vain ruokaa ja vaatteita.”

Pian Khalid sai uuden perheen.

Hän oli tuntenut Mulun jo joitakin vuosia. Ajoittain kanssakäyminen oli vaikeaa. ”Kerroin hänelle Jeesuksesta, mutta Mulu piti todistustani joukkona valheita.”

Khalid oli kuitenkin kärsivällinen, kunnes Mulu lopulta ymmärsi  totuuden ja otti Jeesuksen vastaan Pelastajanaan. Pari meni naimisiin ja asettui turvalliseen paikkaan asumaan.

Khalid vaimonsa Mulun ja heidän kolmen lapsensa kanssa.

Khalid on kiitollinen uskonystäviltään saamastaan avusta, mutta hän ei halua olla riippuvainen toisten kristittyjen hyvästä tahdosta. Eräänä sunnuntaina kirkossa Khalid kuuli Open Doorsin taloudellista apua tuovasta ohjelmasta, joka voimaannuttaa kristittyjä; kouluttaa heitä ammatillisesti ja auttaa heitä aloittamaan liiketoimintaa. Open Doorsin tuella paikallisseurakunta antoi Khalidille mikrolainan, jonka avulla hän avasi kaupan.

Khalid kaupassaan. Siellä on tilaa vain yhdelle ihmiselle, sillä hyllyt ovat täynnä tavaraa. Sieltä löytyy ihan mitä vain tarvitaan!

Khalid on nyt maksanut lainan takaisin kaupankäynnistä saamillaan voitoilla.

”Laina muutti monta asiaa elämässäni. Nyt voin itse huolehtia perheestäni.”

Khalid kaupassaan.

Tuloillaan Khalid on myös pystynyt ostamaan pienen maatilkun, jolla hän kasvattaa sipuleja ja maissia myytäväksi.

Hän tarvitsi vain hiukan siemenrahaa Open Doorsilta, ja niin hänestä kasvoi menestyvä liikemies ja perheenisä.

Open Doorsin taloudellista apua tuovat ohjelmat auttavat muusta yhteiskunnasta syrjään joutuneita kristittyjä saamaan takaisin itseluottamuksensa, niin että he voivat olla suolana ja valona. Mutta tapahtuu paljon enemmänkin! Sinunkin tuellasi muutetaan yhteisöjä ja lasten kohtaloita ja annetaan kristityille perheille kestävyyttä vainon keskellä. Kaikki alkaa yhden ihmisen auttamisesta.

Alaviite
*Nimet on muutettu turvallisuussyistä.

Etiopia

_____________________

EGYPTIN ORTODOKSIKRISTITTYJEN ELÄVÄ USKO

Mustakaapuinen ja pitkäpartainen pappi, jumalanpalvelukset kulkueineen ja suitsukkeineen, kirkot täynnä ikoneita – vierailu egyptiläisessä koptikirkossa saattaa olla evankeliselle kristitylle erikoinen kokemus. Kuitenkin kun katsoo pintaa syvemmälle, tapaa oman itsen...

Itä-Afrikka – EVÄITÄ KRISTITTYNÄ ELÄMISEEN

Saharan eteläpuolisessa Afrikassa kirkko kasvaa nopeasti. Monet uusista kristinuskoon kääntyneistä ovat muslimitaustaisia. Useimmissa Itä-Afrikan maissa vallitsee uskonnonvapaus, mutta joissakin evankeliointi ja kristityksi kääntyminen on kielletty lailla.Kaikkien...

Laos

–LAOSIN KRISTITTYJEN VANKIEN KERTOMATTOMAT TARINATYHDESSÄ LAOSIN KAUKAISIMMISTA KOLKISTA KOLME AKHA-HEIMOON KUULUVAA KRISTITTYÄ PIDÄTETTIIN ELOKUUSSA 2020 EVANKELIUMIN ROHKEAN JULISTAMISEN TÄHDEN.Kolmen kuukauden ajan veljekset Saengchan* ja Sithat* sekä heidän...

Vainotut lapset viettävät joulua – Jeesuksen syntymäpäiväjuhlat eri puolilla maailmaa

Joulu on vuoden parasta aikaa monille kristityille lapsille, jotka kuuluvat vainottuun kirkkoon. Jotkut heistä ovat tuolloin uskonsa tähden tavallistakin hankalammassa asemassa, mutta Jeesuksen syntymän juhliminen ei jää keneltäkään väliin. Esittelemme muutamia...

KUINKA KAUAS KULKISIT RIISISÄKILLISEN TÄHDEN?

KUINKA KAUAS KULKISIT RIISISÄKILLISEN TÄHDEN? Joillekin Myanmarin syrjäisten kylien naisille tuo matka on 7 km yhteen suuntaan, 14 km sinne ja takaisin. Sadekauden takia moottoripyörällä matkustaminen on vaikeaa, joten naiset taittavat matkan jalan.  Koronapandemian...

Minä ja Raamattuni: Jumalan sana leviää Irakissa

Rakastatko Raamattua? Sukellatko Sanaan joka aamu saadaksesi inspiraatiota uutta päivää varten? Vai kuulutko niihin, jotka mieluummin keskustelevat Raamatun jakeista seurakunnan raamattupiirissä? Et ole tässä suhteessa ainoa. Vainotuille kristityille Raamattu on...

HYÖKKÄYKSET SIGISSÄ – Indonesiassa

Marraskuun 27. päivä vuonna 2020 Se oli tavanomainen päivä Lewunon kylässä*. Aurinko paistoi itäisellä taivaalla, ja kyläläiset olivat aamutoimissaan. Kandi, koko ikänsä kylässä asunut nuori nainen, oli sinä aamuna vanhempiensa kotona aviomiehensä ja pienten lastensa...

BANGLADESH: COVID-19 JA SYKLONI

Kun pyörremyrsky Amphan iskiHirmumyrsky Amphan iski Bangladeshin lounaisosiin toukokuussa. Se riehui kaksi päivää tuhoten totaalisesti niin kevytrakenteisia majoja kuin kunnon talojakin, repien puita juurineen ja tuhoten sadon sekä karjaa. Useita ihmisiä kuoli. Samaan...

Hajaratun tarina

Chibobin kylätie on pölyinen ja poltetun siennan värinen. Siinä on paljon kuoppia, jotka ovat täynnä vettä äskeisen myrskyn jäljiltä. Talot ovat pienissä rykelmissä. Vuosien kuluessa kylään on syntynyt polkuja, jotka risteilevät talosta toiseen. Kylän ympärillä...

”RISTI MERKITSEE VOITTOA” Irakilaiset kristityt juhlivat pyhän ristin päivää

Risti: laulat siitä kirkossa, voit pitää sitä koruna kaulallasi tai jakaa sitä koskevia sitaatteja sosiaalisessa mediassa. Mitä risti merkitsee sinulle?Irakissa tätä kysymystä pohditaan joka vuosi ”ristin päiväksi” kutsutussa juhlassa. Jo vuosisatojen ajan kristityt...

DANIELAN JOULU – Tarina Kolumbiasta

Caucasia on keskikokoinen kolumbialainen kaupunki, jonka asukasluku on vähän yli 100 000. Siellä elämä tuntuu olevan hitaampaa, rauhallisempaa ja yksinkertaisempaa. Siellä on tomuisia hiekkateitä, asfaltoituja katuja, ja jotkut talot on rakennettu korkealle tulvien...

Pahoinpitelyä, uhkailua ja karkotuksia: Elämää kristittynä kommunistisessa Vietnamissa.

VIETNAMIN KRISTITYT KOKEVAT HIRVEÄÄ VAINOA.Open Doorsin vuotuisessa 50 maata sisältävässä kristittyjä kohtaan kohdistuvaa syrjintää ja vainoa mittaavassa World Watch-listassa Vietnam on sijalla 21.Kun maa muuttui kommunistiseksi vuonna 1975, seurakuntaelämä on ollut...

Khalid: Perheensä hylkäämästä pojasta menestykekkääsi liikemieheksi

Itä-Afrikassa monet kristityt joutuvat maksamaan uskostaan kovan hinnan: heistä tulee yhteiskunnan väliinputoajia. Tottumaton katse ei heti näe tätä hintaa; se on piilevä. Open Doorsin taloudellista apua tuovat ohjelmat varustavat muusta yhteiskunnasta syrjään...

KIRTI

Sanotaan, että Intiassa on miljoonia jumalia, vaikka tarkkaa lukumäärää ei tiedetäkään. Näiden jumalien palvojat matkustavat usein vanhoihin temppeleihin antamaan uhrilahjoja ja merkitsemään otsansa talikalla – tuhkan, saven ja kurkuman tai santelipuun sekoituksella....

Keski-Aasia ja lapset

Kuvittele olevasi kristitty lapsi maassa missä uskovat kohtaavat vainoa. Ehkä toiset lapset luokallasi kiusaavat siitä, että olet ”petturi” – tai ehkä vanhempasi ovat kieltäneet sinua kertomasta uskostasi ja joudut salaamaan sen. Vanhempasi ja heidän ystävänsä...

TERVETULOA KESKI-AASIAN SALAISEEN KIRKKOON

Jos käväisisit lauantai-iltana Muratin ja Miran (nimet muutettu turvallisuussyistä) kotona Keski-Aasiassa, et huomaisi mitään epätavallista. Heillä on isot päivälliskutsut. Herkullisia ruokalajeja on pitkän pöydän joka sentillä ja pöydän ympärillä istuvat ihmiset...

YHDESSÄ KESTÄMME: LEIRIT VAHVISTAVAT NUORIA USKOVIA MALESIAN AINOALLA KRISTILLISENEMMISTÖISELLÄ ALUEELLA

Muistan ensimmäisen kerran kun osallistuin kristilliselle nuortenleirille. Olin 14-vuotias ja todella innoissani saadessani olla ikäisteni kristittyjen nuorten ympäröimä. Kotikirkossani oli vain kourallinen muita teinejä, ja jos kerroin koulussa avoimesti uskostani,...

BURKINA FASON KIRKKOHYÖKKÄYKSISSÄ KUOLLUT JO 23 IHMISTÄ

BURKINA FASON KIRKKOHYÖKKÄYKSISSÄ KUOLLUT JO 23 IHMISTÄ    Open Doorsin työntekijä vieraili järkyttyneen yhteisön luona ja palasi mukanaan kutsu kiireelliseen rukoukseen. Burkina Faso on muslimienemmistöinen maa, jonka väestöstä noin 35% on kristittyjä. Maa...

PÄÄSIÄISSAFARI: Muista tänä pääsiäisenä sisariasi ja veljiäsi eteläisessä Afrikassa

ETIOPIA Nämä etiopialaiset kasvatettiin kunnioittamaan alueen vanhoja perinteitä ‒ mutta sitten evankeliumin valo saavutti heidät. Nyt he kokoontuvat pitkänäperjantaina palvelemaan Jeesusta salaa.  Etiopialaiset kristityt kokoontuvat pääsiäisjumalanpalveluksen...

EMME VOI NUKKUA YÖTÄMME RAUHASSA. BOKO HARAMIN KRISTITTYJÄ VASTAAN TEKEMÄT HYÖKKÄYKSET KAMERUNISSA.

Kymmenen vuotta vanha Pohjois-Nigeriaa islamilaiseksi valtioksi muuttavan Boko Haramin kapina paikallisia vallanpitäjiä vastaan on aiheuttanut inhimillisen tragedian. Sen vaikutukset tuntuvat useiden vuosien ajan. Taistelijat ovat sittemmin laajentaneet iskujaan...