Pääsiäissafari

Kun muistelet Herramme kuolemaa ja ylösnousemusta tänä pääsiäisenä, muista myös vainottuja sisariasi ja veljiäsi Saharan eteläpuolisessa Afrikassa

ETIOPIA

Nämä etiopialaiset kasvatettiin kunnioittamaan alueen vanhoja perinteitä ‒ mutta sitten evankeliumin valo saavutti heidät. Nyt he kokoontuvat pitkänäperjantaina palvelemaan Jeesusta salaa.

 

Etiopialaiset kristityt kokoontuvat pääsiäisjumalanpalveluksen viettoon

He laulavat: ”Me julistamme Kristuksen kuolemaa, me julistamme Hänen ylösnousemustaan”.

Tämä vanha, kallisarvoinen totuus on käynyt uskoville kalliiksi. Heidän rakkaimpansa ja yhteisönsä eivät voi hyväksyä isien perinteiden hylkäämistä, vaan torjuvat heidät keskuudestaan.

KONGON DEMOKRAATTINEN TASAVALTA

Oicha sijaitsee noin 30 km päässä Benistä levottomassa Pohjois-Kivun maakunnassa Kongon Demokraattisessa Tasavallassa. Alueen väkimäärä on kasvanut viime vuosina valtavasti, kun tuhannet lähiseutujen asukkaat ovat hakeneet turvaa radikaali-islamistisen ADF:n (Allied Democratic Forces) jatkuvilta hyökkäyksiltä.

Kovin turvallinen pakopaikka tämäkään ei tosin ole. Epävarmuus jatkuu, ja täältäkin on siepattu ihmisiä. Pelko ja jännitys vallitsevat kaikkialla.

 

Yosefi lukee Johanneksen evankeliumin luvusta 21 jakeet 1-8

 

Siksi pääsiäisen jumalanpalvelus Oichassa alkaa aamulla klo 7:15 ja kestää vain 35 minuuttia – toisin kuin normaaliolosuhteissa, joissa messua vietetään tuntikausia. Pastori Yofesi aloittaa messun sanoen: ”Tulkaa pian, jotta voimme muistaa Herraamme ja Vapahtajaamme Jeesusta Kristusta”.

NIGERIA

Adamu (30) kuuluu fulaniheimoon, jossa lähes kaikki ovat muslimeja. Hänet kasvatettiin halveksimaan kristittyjä, mutta Kristus voitti hänet puolelleen, sillä Adamun tuntemat kristityt eivät koskaan vastanneet provokaatioihin pahalla ja olivat aina valmiita auttamaan tarvitsevia. Tunnustaessaan Kristuksen hän joutui piiloutumaan perheeltään.

Adamun kerrottua, ettei ollut enää muslimi, perhe hylkäsi hänet ja alkoi suunnitella, miten pääsisi eroon hänestä.

 

Adamu vietti viime pääsiäisen siepattuna kieltäydyttyään palaamasta takaisin Islamiinuskoon.

 

”Eräänä päivänä veljeni pyysi minua lähtemään hänen ja muutamien ystävien kanssa toiselle maatilalle. Matkalla hänet muka kutsuttiin muualle, ja näin syntyi mahdollisuus siepata minut. Silmäni ja käteni sidottiin ja minut pantiin auton tavaratilaan. Minua pidettiin jossain syvällä pensaikossa 2 viikkoa lähes ilman ruokaa, kun minua yritettiin pakottaa palaamaan islamiin. Kieltäydyin.”

”Pääsiäissunnuntaina he kysyivät vielä kerran, kieltäisinkö Kristuksen, mutta sanoin, etten koskaan tekisi sitä.”

”Kun muut juhlivat pääsiäistä, olin sieppaajieni kanssa pusikossa. Koko sen ajan minua lohdutti Raamatunkohta, jossa kerrotaan, että meitä tullaan vihaamaan ja vainoamaan Hänen nimensä tähden.”

”Minusta on etuoikeus, että olen saanut kärsiä uskoni vuoksi. Olen antanut vainoojilleni anteeksi, mutta rukoilen, etteivät he löydä rauhaa ennen kuin kääntyvät Kristuksen luo.”

KENIA

Tämä kuva on kenialaisesta pääsiäisjumalanpalveluksesta. Se kuvaa Open Doorsin näkyä vainotusta kirkosta Saharan eteläpuolisessa Afrikassa…

… olla joustava, neuvokas ja vaikutusvaltainen yhteen liittyneiden, uskollisten uskovien yhteisö, joka vaikuttaa ympärillään oleviin yhteisöihin todistamalla Jeesuksen Kristuksen rakkaudesta ja evankeliumista.

Pääsiäisen kastekokous Keniassa.

NIGER

Nigeriläinen Maimouna on esimerkki siitä, ettei pääsiäinen suinkaan ole itsestään selvä asia. Hän seisoo kirkon ovella Etelä-Nigerissä ja kertoo, ettei hänen lapsuudessaan juhlittu pääsiäistä. Nyt hän on yksi seurakunnan johtajista.

 

Maoimouna istumassa seurakuntansa oviaukossa Etelä-Nigerissä.

 

Entisenä muslimina hän tutustui vapauteen Kristuksessa vasta aikuisena. Hän etsii sanoja, jotka parhaiten kuvaisivat hänen kiitollisuuttaan siitä, että on pelastunut pimeydestä valoon.

”Olen niin kiitollinen pääsiäisestä, kun muistamme, miten Jeesus antoi kalliin verensä ristillä meidän puolestamme. Pyhä Jumala lähetti armossaan ainoan Poikansa maailmaan, Hän kärsi ristillä ja vuodatti verensä vuoksemme.

”En tiedä, miten pukisin sanoiksi iloni ja riemuni pelastuksesta! Kunnia olkoon Jumalalle korkeuksissa. Aamen! Aamen!”

KIITOS!

Sinun tukesi avulla Open Doors on yhdessä paikalliskirkkojen kanssa voinut toimittaa kaivattuja Raamattuja ja toteuttaa sosiaali- ja talousprojekteja. Riisiä, papuja, suolaa, palmuöljyä, saippuaa ja vaatteita on viety sinne, missä niitä tarvitaan eniten. Kirkkojen johtajia on varustettu opettamaan uusia uskovia. Eräs apua saaneista totesi näin:

”Suuri kiitos tuesta. Siunatkoon ja palkitkoon Jumala teitä runsaasti, jotta voitte jakaa siunausta myös toisille kärsiville.”

Rukoillaan, että työmme johdattaisi yhä uusia ihmisiä Kristuksen luo ja että he saisivat apua ja opetusta, jotta pysyisivät lujina uskossaan vainosta huolimatta.

EGYPTIN ORTODOKSIKRISTITTYJEN ELÄVÄ USKO

Mustakaapuinen ja pitkäpartainen pappi, jumalanpalvelukset kulkueineen ja suitsukkeineen, kirkot täynnä ikoneita – vierailu egyptiläisessä koptikirkossa saattaa olla evankeliselle kristitylle erikoinen kokemus. Kuitenkin kun katsoo pintaa syvemmälle, tapaa oman itsen...

Itä-Afrikka – EVÄITÄ KRISTITTYNÄ ELÄMISEEN

Saharan eteläpuolisessa Afrikassa kirkko kasvaa nopeasti. Monet uusista kristinuskoon kääntyneistä ovat muslimitaustaisia. Useimmissa Itä-Afrikan maissa vallitsee uskonnonvapaus, mutta joissakin evankeliointi ja kristityksi kääntyminen on kielletty lailla.Kaikkien...

Laos

–LAOSIN KRISTITTYJEN VANKIEN KERTOMATTOMAT TARINATYHDESSÄ LAOSIN KAUKAISIMMISTA KOLKISTA KOLME AKHA-HEIMOON KUULUVAA KRISTITTYÄ PIDÄTETTIIN ELOKUUSSA 2020 EVANKELIUMIN ROHKEAN JULISTAMISEN TÄHDEN.Kolmen kuukauden ajan veljekset Saengchan* ja Sithat* sekä heidän...

Vainotut lapset viettävät joulua – Jeesuksen syntymäpäiväjuhlat eri puolilla maailmaa

Joulu on vuoden parasta aikaa monille kristityille lapsille, jotka kuuluvat vainottuun kirkkoon. Jotkut heistä ovat tuolloin uskonsa tähden tavallistakin hankalammassa asemassa, mutta Jeesuksen syntymän juhliminen ei jää keneltäkään väliin. Esittelemme muutamia...

KUINKA KAUAS KULKISIT RIISISÄKILLISEN TÄHDEN?

KUINKA KAUAS KULKISIT RIISISÄKILLISEN TÄHDEN? Joillekin Myanmarin syrjäisten kylien naisille tuo matka on 7 km yhteen suuntaan, 14 km sinne ja takaisin. Sadekauden takia moottoripyörällä matkustaminen on vaikeaa, joten naiset taittavat matkan jalan.  Koronapandemian...

Minä ja Raamattuni: Jumalan sana leviää Irakissa

Rakastatko Raamattua? Sukellatko Sanaan joka aamu saadaksesi inspiraatiota uutta päivää varten? Vai kuulutko niihin, jotka mieluummin keskustelevat Raamatun jakeista seurakunnan raamattupiirissä? Et ole tässä suhteessa ainoa. Vainotuille kristityille Raamattu on...

HYÖKKÄYKSET SIGISSÄ – Indonesiassa

Marraskuun 27. päivä vuonna 2020 Se oli tavanomainen päivä Lewunon kylässä*. Aurinko paistoi itäisellä taivaalla, ja kyläläiset olivat aamutoimissaan. Kandi, koko ikänsä kylässä asunut nuori nainen, oli sinä aamuna vanhempiensa kotona aviomiehensä ja pienten lastensa...

BANGLADESH: COVID-19 JA SYKLONI

Kun pyörremyrsky Amphan iskiHirmumyrsky Amphan iski Bangladeshin lounaisosiin toukokuussa. Se riehui kaksi päivää tuhoten totaalisesti niin kevytrakenteisia majoja kuin kunnon talojakin, repien puita juurineen ja tuhoten sadon sekä karjaa. Useita ihmisiä kuoli. Samaan...

Hajaratun tarina

Chibobin kylätie on pölyinen ja poltetun siennan värinen. Siinä on paljon kuoppia, jotka ovat täynnä vettä äskeisen myrskyn jäljiltä. Talot ovat pienissä rykelmissä. Vuosien kuluessa kylään on syntynyt polkuja, jotka risteilevät talosta toiseen. Kylän ympärillä...

”RISTI MERKITSEE VOITTOA” Irakilaiset kristityt juhlivat pyhän ristin päivää

Risti: laulat siitä kirkossa, voit pitää sitä koruna kaulallasi tai jakaa sitä koskevia sitaatteja sosiaalisessa mediassa. Mitä risti merkitsee sinulle?Irakissa tätä kysymystä pohditaan joka vuosi ”ristin päiväksi” kutsutussa juhlassa. Jo vuosisatojen ajan kristityt...

DANIELAN JOULU – Tarina Kolumbiasta

Caucasia on keskikokoinen kolumbialainen kaupunki, jonka asukasluku on vähän yli 100 000. Siellä elämä tuntuu olevan hitaampaa, rauhallisempaa ja yksinkertaisempaa. Siellä on tomuisia hiekkateitä, asfaltoituja katuja, ja jotkut talot on rakennettu korkealle tulvien...

Pahoinpitelyä, uhkailua ja karkotuksia: Elämää kristittynä kommunistisessa Vietnamissa.

VIETNAMIN KRISTITYT KOKEVAT HIRVEÄÄ VAINOA.Open Doorsin vuotuisessa 50 maata sisältävässä kristittyjä kohtaan kohdistuvaa syrjintää ja vainoa mittaavassa World Watch-listassa Vietnam on sijalla 21.Kun maa muuttui kommunistiseksi vuonna 1975, seurakuntaelämä on ollut...

Khalid: Perheensä hylkäämästä pojasta menestykekkääsi liikemieheksi

Itä-Afrikassa monet kristityt joutuvat maksamaan uskostaan kovan hinnan: heistä tulee yhteiskunnan väliinputoajia. Tottumaton katse ei heti näe tätä hintaa; se on piilevä. Open Doorsin taloudellista apua tuovat ohjelmat varustavat muusta yhteiskunnasta syrjään...

KIRTI

Sanotaan, että Intiassa on miljoonia jumalia, vaikka tarkkaa lukumäärää ei tiedetäkään. Näiden jumalien palvojat matkustavat usein vanhoihin temppeleihin antamaan uhrilahjoja ja merkitsemään otsansa talikalla – tuhkan, saven ja kurkuman tai santelipuun sekoituksella....

Keski-Aasia ja lapset

Kuvittele olevasi kristitty lapsi maassa missä uskovat kohtaavat vainoa. Ehkä toiset lapset luokallasi kiusaavat siitä, että olet ”petturi” – tai ehkä vanhempasi ovat kieltäneet sinua kertomasta uskostasi ja joudut salaamaan sen. Vanhempasi ja heidän ystävänsä...

TERVETULOA KESKI-AASIAN SALAISEEN KIRKKOON

Jos käväisisit lauantai-iltana Muratin ja Miran (nimet muutettu turvallisuussyistä) kotona Keski-Aasiassa, et huomaisi mitään epätavallista. Heillä on isot päivälliskutsut. Herkullisia ruokalajeja on pitkän pöydän joka sentillä ja pöydän ympärillä istuvat ihmiset...

YHDESSÄ KESTÄMME: LEIRIT VAHVISTAVAT NUORIA USKOVIA MALESIAN AINOALLA KRISTILLISENEMMISTÖISELLÄ ALUEELLA

Muistan ensimmäisen kerran kun osallistuin kristilliselle nuortenleirille. Olin 14-vuotias ja todella innoissani saadessani olla ikäisteni kristittyjen nuorten ympäröimä. Kotikirkossani oli vain kourallinen muita teinejä, ja jos kerroin koulussa avoimesti uskostani,...

BURKINA FASON KIRKKOHYÖKKÄYKSISSÄ KUOLLUT JO 23 IHMISTÄ

BURKINA FASON KIRKKOHYÖKKÄYKSISSÄ KUOLLUT JO 23 IHMISTÄ    Open Doorsin työntekijä vieraili järkyttyneen yhteisön luona ja palasi mukanaan kutsu kiireelliseen rukoukseen. Burkina Faso on muslimienemmistöinen maa, jonka väestöstä noin 35% on kristittyjä. Maa...

PÄÄSIÄISSAFARI: Muista tänä pääsiäisenä sisariasi ja veljiäsi eteläisessä Afrikassa

ETIOPIA Nämä etiopialaiset kasvatettiin kunnioittamaan alueen vanhoja perinteitä ‒ mutta sitten evankeliumin valo saavutti heidät. Nyt he kokoontuvat pitkänäperjantaina palvelemaan Jeesusta salaa.  Etiopialaiset kristityt kokoontuvat pääsiäisjumalanpalveluksen...

EMME VOI NUKKUA YÖTÄMME RAUHASSA. BOKO HARAMIN KRISTITTYJÄ VASTAAN TEKEMÄT HYÖKKÄYKSET KAMERUNISSA.

Kymmenen vuotta vanha Pohjois-Nigeriaa islamilaiseksi valtioksi muuttavan Boko Haramin kapina paikallisia vallanpitäjiä vastaan on aiheuttanut inhimillisen tragedian. Sen vaikutukset tuntuvat useiden vuosien ajan. Taistelijat ovat sittemmin laajentaneet iskujaan...