Kadotettu Paratiisi

Itä-Afrikan Swahilin rannikko on joillekin eksoottinen lomakohde. Toisille se on kuitenkin vihamielinen ja vaarallinen asuinpaikka.

Itä-Afrikan Swahilin rannikko on yksi maailman eksoottisimmista lomakohteista, mutta paikallisille kristityille, jotka muodostavat vähemmistön tässä ”paratiisissa”, ympäristö on melko vihamielinen. Open Doorsin työntekijä Eglan* vieraili äskettäin kohteessa.

Palmujen läpi puhaltava lämmin tuuli toivotti minut tervetulleeksi Kenian rannikolle. Tuntui kuin olisin paratiisin porteilla. Lentokentän ulkopuolella odotti jono taksiveneitä, jotka kuljettivat ihmisiä kapean kanavan kautta Lemun saarelle. Veneen kuljettaessa meitä upotin käteni syvän siniseen valtamereen.

Ajoittain vihainen virta pyöräytti veneen ympäri. Saaren vihertävä vesi valkoisine rantoineen ja nurmikattoisine swahilitaloineen tuijotti meitä lähestyessämme.

Kun astuin veneestä rannalle, lukuisat kapeat käytävät kutsuivat minua seikkailemaan. Käytävä, jolle lähdin, oli niin kapea, että jouduin seisomaan suuaukon edessä antaakseni tietä ohi kulkevalle miehelle ja hänen kahdelle aasilleen. Seisoessani siinä katseeni vangitsi korallista ja simpukankuorista rakennettu seinä, joka oli vain yksi monista silmän iloista tällä ihmeellisellä saarella.

Eksoottisen swahiliruoan raskas tuoksu keskeytti haaveiluni. Kaksi kissaa katsoi minua käytävän suuaukolta ikään kuin kehottaen minua seuraamaan lumoavaa Taraab-musiikkia asuinpaikkaani.

Syömiseni jälkeen yö oli lähestymässä, ja suuntasin takaisin veden ääreen. Aurinko muuttui suureksi oranssiksi palloksi juuri ennen kuin se katosi horisontin taakse.

Yhtäkkiä useat muezziinit rikkoivat hiljaisuuden vaatimalla läsnäoloa iltarukoukseensa. Jatkuva laulaminen sai minut ymmärtämään, että tämä salaperäinen paikka on paratiisi vain joillekin.

Tämä saari kuuluu rannikkoalueeseen, jonka muslimit haluaisivat muuttaa sulttaanikunnaksi, jollainen se kerran oli. Vuosisatoja sitten muslimikauppiaat lähtivät näille merille tuoden mukanaan orjia, mausteita, arabian kielen ja islamin uskonnon. Nyt joku on saanut vision: perustaa Somaliasta alkava etelään, jopa Mosambikin Sofalan provinssiin ulottuva Sharia-valtio. Tämä valtio olisi tyhjä kaikesta ”uskottomasta”, toisin sanoen kristillisestä vaikutuksesta. Vaikka sulttaanikunnan virallista lippua ei ole vielä nostettu salkoon, monet rannikon muslimit elävät ikään kuin uudistus olisi jo tapahtunut.

Elämä on vaikeaa kristityille, jotka asuvat täällä tai muilla alueilla Kenian ja Tansanian Swahilin rannikolla. Somalian ja Kenian raja ei ole yhtenäinen. Näin ollen ääriliikkeiden edustajien on helppo ylittää raja ja hyökätä kristittyjä vastaan. Vuonna 2014 useiden hyökkäysten sarja aiheutti 88 ^ kristityn kuoleman alueella.

Äärimmäisen väkivaltaiset ja kuolettavat hyökkäykset ovat jatkuva uhka koko alueella. Kristityt ovat ei-toivottu vähemmistö. He kokevat päivittäistä painetta ja vainoa. Muun muassa tällaisia haasteita kristityt ovat kohdanneet:

 

 • Eräs kirkko menetti maansa sen jälkeen, kun joukko musliminuoria istutti puita tontin ympärille päivää ennen kuin heidän oli määrä laskea perustukset kirkon rakentamiseksi. Kun pastori kysyi nuorilta, mitä he olivat tekemässä, hänen kimppuunsa hyökättiin. Asiaa käsitellään tuomioistuimessa.
 • Kiviä heittävät nuoret häiritsevät jumalanpalveluksia (vanhempien aloitteesta).
 • Kirkot kamppailevat saadakseen hyväksynnän ulkoilmakokouksiin.
 • Erään kristityn pariskunnan lapsi kuoli kahden kuukauden ikäisenä. Lapsen ruumis kaivettiin ylös haudasta. Kahta vuotta myöhemmin heidän vetoomuksensa apua varten on unohdettu. Kirkon johtajat ovat pyytäneet ratkaisua vailla menestystä.
 • Kristityt työntekijät, toisin kuin muslimikollegansa, eivät saa lomaa kirkkoon liittyvistä syistä. ”Saamme lomaa vain pääsiäisenä”, Juma* valitti. Eräs pastori kertoo: ”Olemme menettäneet vaikutusvaltaiset kuoromme jäsenet sekä muut osastopäälliköt työhön liittyvien sitoumusten takia.”
 • Gospel-musiikin soittaminen muslimilta vuokratussa kodissa voi johtaa häätöön.
 • Suurimpiä vaikeuksia kohtaavat muslimitaustaiset uskovat. Jotkut erotetaan työpaikoista uuteen uskoon kääntymisen takia.
 • Koulussa kristityt opiskelijat jäävät säännöllisesti vaille hallituksen apurahoja. Kristitty opettaja Manzu* kertoi, kuinka elämä tuli vaikeaksi kristityille, kun kristitty rehtori korvattiin muslimilla. Kristityt pakotettiin ulos viileästä huoneesta äärimmäiseen kuumuuteen yhteisönsä takia. Seitsemän kristittyä opettajaa siirrettiin muihin kouluihin. ”Tämä on strategia, jota muslimit käyttävät hallitessaan instituutioita. He huolehtivat siitä, että kristillinen kulttuuri katoaa”, Manzu päätteli.
 • Mercy*, 24, on muslimitaustainen uskova. Kun hänen pomonsa sai kuulla kääntymyksestä, häntä syytettiin väärin perustein varastamisesta. Sen jälkeen hänen palkkansa laskettiin kuudennekseen siitä, mitä se oli ennen.
 • Alan*, 30, työskentelee kuljettajana. Hän kieltäytyi antamasta kyytiä musliminaapurille työnantajansa autolla (hän ei saanut antaa kyytejä). Tästä syystä hänen kimppuunsa hyökättiin viidakkoveitsellä, jonka jälkeen hänet jätettiin henkihieveriin. Asiaa käsitellään edelleen oikeudessa. Kun työnantaja kuuli, että Alan* ei hyväksynyt lahjuksia asian hylkäämiseksi, hänet erotettiin.

Viettäessäni aikaa saarella minua hämmästyttivät vastakohdat: Swahilin rannikon elinvoimainen kulttuuri tarjoaa matkustajille poikkeuksellisen rikkaan ja monipuolisen kokemuksen.

Uskovia kuitenkin painostetaan jatkuvasti kääntymään islamiin. Jos he kääntyvät, heidät palkitaan hyväksynnällä ja taloudellisella osallisuudella. Alueen uskovat eivät todennäköisesti kuvaile itseään elävänä osana Kristuksen ruumiista, mutta he ovat sitä. He loistavat hiljaa Kristuksen valoa ihmisille, jotka pitävät heitä vihollisinaan.

Itä-Afrikan rannikon kristityt, veljemme ja sisaremme Kristuksessa, pyytävät ystävyyttämme ja tukeamme.

 

 • Rukoile heidän puolestaan, että he kykenevät kestämään painetta, kun heitä kohdellaan kuin toisen luokan kansalaisia.
 • Rukoile heille viisautta ja rohkeutta elää elämäänsä todistuksina Kristuksesta – erityisesti ollessaan vuorovaikutuksessa musliminaapureiden ja viranomaisten kanssa.
 • Rukoile uusien uskovien puolesta, jotka ovat tulleet perheidensä hylkäämiksi uskonsa tähden. Rukoile, että he tuntisivat kuuluvansa kristilliseen yhteisöön ja Jumalan perheeseen.
 • Rukoile Open Doorsin työn puolesta – että työ saisi kirkastaa Jumalaa ja vahvistaa Itä-Afrikan kirkkoa.

Alaviitteet:
* Salanimien ja edustuskuvien avulla voidaan suojata henkilöllisyyttä.
^ 16. kesäkuuta: 48 tapettiin Mpeketonissa. 5. heinäkuuta: 29 tapettiin Hindi & Gambissa. 18. heinäkuuta: 7 kuoli Witussa. 20. heinäkuuta: 4 kuoli Mombasassa.

EGYPTIN ORTODOKSIKRISTITTYJEN ELÄVÄ USKO

Mustakaapuinen ja pitkäpartainen pappi, jumalanpalvelukset kulkueineen ja suitsukkeineen, kirkot täynnä ikoneita – vierailu egyptiläisessä koptikirkossa saattaa olla evankeliselle kristitylle erikoinen kokemus. Kuitenkin kun katsoo pintaa syvemmälle, tapaa oman itsen...

Itä-Afrikka – EVÄITÄ KRISTITTYNÄ ELÄMISEEN

Saharan eteläpuolisessa Afrikassa kirkko kasvaa nopeasti. Monet uusista kristinuskoon kääntyneistä ovat muslimitaustaisia. Useimmissa Itä-Afrikan maissa vallitsee uskonnonvapaus, mutta joissakin evankeliointi ja kristityksi kääntyminen on kielletty lailla.Kaikkien...

Laos

–LAOSIN KRISTITTYJEN VANKIEN KERTOMATTOMAT TARINATYHDESSÄ LAOSIN KAUKAISIMMISTA KOLKISTA KOLME AKHA-HEIMOON KUULUVAA KRISTITTYÄ PIDÄTETTIIN ELOKUUSSA 2020 EVANKELIUMIN ROHKEAN JULISTAMISEN TÄHDEN.Kolmen kuukauden ajan veljekset Saengchan* ja Sithat* sekä heidän...

Vainotut lapset viettävät joulua – Jeesuksen syntymäpäiväjuhlat eri puolilla maailmaa

Joulu on vuoden parasta aikaa monille kristityille lapsille, jotka kuuluvat vainottuun kirkkoon. Jotkut heistä ovat tuolloin uskonsa tähden tavallistakin hankalammassa asemassa, mutta Jeesuksen syntymän juhliminen ei jää keneltäkään väliin. Esittelemme muutamia...

KUINKA KAUAS KULKISIT RIISISÄKILLISEN TÄHDEN?

KUINKA KAUAS KULKISIT RIISISÄKILLISEN TÄHDEN? Joillekin Myanmarin syrjäisten kylien naisille tuo matka on 7 km yhteen suuntaan, 14 km sinne ja takaisin. Sadekauden takia moottoripyörällä matkustaminen on vaikeaa, joten naiset taittavat matkan jalan.  Koronapandemian...

Minä ja Raamattuni: Jumalan sana leviää Irakissa

Rakastatko Raamattua? Sukellatko Sanaan joka aamu saadaksesi inspiraatiota uutta päivää varten? Vai kuulutko niihin, jotka mieluummin keskustelevat Raamatun jakeista seurakunnan raamattupiirissä? Et ole tässä suhteessa ainoa. Vainotuille kristityille Raamattu on...

HYÖKKÄYKSET SIGISSÄ – Indonesiassa

Marraskuun 27. päivä vuonna 2020 Se oli tavanomainen päivä Lewunon kylässä*. Aurinko paistoi itäisellä taivaalla, ja kyläläiset olivat aamutoimissaan. Kandi, koko ikänsä kylässä asunut nuori nainen, oli sinä aamuna vanhempiensa kotona aviomiehensä ja pienten lastensa...

BANGLADESH: COVID-19 JA SYKLONI

Kun pyörremyrsky Amphan iskiHirmumyrsky Amphan iski Bangladeshin lounaisosiin toukokuussa. Se riehui kaksi päivää tuhoten totaalisesti niin kevytrakenteisia majoja kuin kunnon talojakin, repien puita juurineen ja tuhoten sadon sekä karjaa. Useita ihmisiä kuoli. Samaan...

Hajaratun tarina

Chibobin kylätie on pölyinen ja poltetun siennan värinen. Siinä on paljon kuoppia, jotka ovat täynnä vettä äskeisen myrskyn jäljiltä. Talot ovat pienissä rykelmissä. Vuosien kuluessa kylään on syntynyt polkuja, jotka risteilevät talosta toiseen. Kylän ympärillä...

”RISTI MERKITSEE VOITTOA” Irakilaiset kristityt juhlivat pyhän ristin päivää

Risti: laulat siitä kirkossa, voit pitää sitä koruna kaulallasi tai jakaa sitä koskevia sitaatteja sosiaalisessa mediassa. Mitä risti merkitsee sinulle?Irakissa tätä kysymystä pohditaan joka vuosi ”ristin päiväksi” kutsutussa juhlassa. Jo vuosisatojen ajan kristityt...

DANIELAN JOULU – Tarina Kolumbiasta

Caucasia on keskikokoinen kolumbialainen kaupunki, jonka asukasluku on vähän yli 100 000. Siellä elämä tuntuu olevan hitaampaa, rauhallisempaa ja yksinkertaisempaa. Siellä on tomuisia hiekkateitä, asfaltoituja katuja, ja jotkut talot on rakennettu korkealle tulvien...

Pahoinpitelyä, uhkailua ja karkotuksia: Elämää kristittynä kommunistisessa Vietnamissa.

VIETNAMIN KRISTITYT KOKEVAT HIRVEÄÄ VAINOA.Open Doorsin vuotuisessa 50 maata sisältävässä kristittyjä kohtaan kohdistuvaa syrjintää ja vainoa mittaavassa World Watch-listassa Vietnam on sijalla 21.Kun maa muuttui kommunistiseksi vuonna 1975, seurakuntaelämä on ollut...

Khalid: Perheensä hylkäämästä pojasta menestykekkääsi liikemieheksi

Itä-Afrikassa monet kristityt joutuvat maksamaan uskostaan kovan hinnan: heistä tulee yhteiskunnan väliinputoajia. Tottumaton katse ei heti näe tätä hintaa; se on piilevä. Open Doorsin taloudellista apua tuovat ohjelmat varustavat muusta yhteiskunnasta syrjään...

KIRTI

Sanotaan, että Intiassa on miljoonia jumalia, vaikka tarkkaa lukumäärää ei tiedetäkään. Näiden jumalien palvojat matkustavat usein vanhoihin temppeleihin antamaan uhrilahjoja ja merkitsemään otsansa talikalla – tuhkan, saven ja kurkuman tai santelipuun sekoituksella....

Keski-Aasia ja lapset

Kuvittele olevasi kristitty lapsi maassa missä uskovat kohtaavat vainoa. Ehkä toiset lapset luokallasi kiusaavat siitä, että olet ”petturi” – tai ehkä vanhempasi ovat kieltäneet sinua kertomasta uskostasi ja joudut salaamaan sen. Vanhempasi ja heidän ystävänsä...

TERVETULOA KESKI-AASIAN SALAISEEN KIRKKOON

Jos käväisisit lauantai-iltana Muratin ja Miran (nimet muutettu turvallisuussyistä) kotona Keski-Aasiassa, et huomaisi mitään epätavallista. Heillä on isot päivälliskutsut. Herkullisia ruokalajeja on pitkän pöydän joka sentillä ja pöydän ympärillä istuvat ihmiset...

YHDESSÄ KESTÄMME: LEIRIT VAHVISTAVAT NUORIA USKOVIA MALESIAN AINOALLA KRISTILLISENEMMISTÖISELLÄ ALUEELLA

Muistan ensimmäisen kerran kun osallistuin kristilliselle nuortenleirille. Olin 14-vuotias ja todella innoissani saadessani olla ikäisteni kristittyjen nuorten ympäröimä. Kotikirkossani oli vain kourallinen muita teinejä, ja jos kerroin koulussa avoimesti uskostani,...

BURKINA FASON KIRKKOHYÖKKÄYKSISSÄ KUOLLUT JO 23 IHMISTÄ

BURKINA FASON KIRKKOHYÖKKÄYKSISSÄ KUOLLUT JO 23 IHMISTÄ    Open Doorsin työntekijä vieraili järkyttyneen yhteisön luona ja palasi mukanaan kutsu kiireelliseen rukoukseen. Burkina Faso on muslimienemmistöinen maa, jonka väestöstä noin 35% on kristittyjä. Maa...

PÄÄSIÄISSAFARI: Muista tänä pääsiäisenä sisariasi ja veljiäsi eteläisessä Afrikassa

ETIOPIA Nämä etiopialaiset kasvatettiin kunnioittamaan alueen vanhoja perinteitä ‒ mutta sitten evankeliumin valo saavutti heidät. Nyt he kokoontuvat pitkänäperjantaina palvelemaan Jeesusta salaa.  Etiopialaiset kristityt kokoontuvat pääsiäisjumalanpalveluksen...

EMME VOI NUKKUA YÖTÄMME RAUHASSA. BOKO HARAMIN KRISTITTYJÄ VASTAAN TEKEMÄT HYÖKKÄYKSET KAMERUNISSA.

Kymmenen vuotta vanha Pohjois-Nigeriaa islamilaiseksi valtioksi muuttavan Boko Haramin kapina paikallisia vallanpitäjiä vastaan on aiheuttanut inhimillisen tragedian. Sen vaikutukset tuntuvat useiden vuosien ajan. Taistelijat ovat sittemmin laajentaneet iskujaan...