Hyökkäykset Pohjois- ja Keski-Nigerian osavaltioiden yhteisöihin jatkuvat. Viimeisimpien uhrien joukossa on naisia ja teini-ikäisiä sekä vanhempi mies, joka hakattiin kuoliaaksi.

Aseistetut miehet tulivat 17. marraskuuta maan itäosassa sijaitsevaan Benuen osavaltioon ja tappoivat ainakin yhdeksän ihmistä, mukaan lukien vanhukset, naiset ja teini-ikäiset [Vanguard].

Nimetön lähde kertoi sanomalehdelle, että ihmiset olivat juuri palaamassa kirkosta ja valmistautumassa lounasta varten, kun aseelliset miehet, joita oli noin yhdeksän, rynnäköivät Bajan kylään moottoripyörillä. ”He ampuivat satunnaisesti ja tappoivat kaikki, jotka saivat kiinni, mukaan lukien vanhukset, jotka eivät pystyneet juoksemaan, sekä naiset ja teini-ikäiset.”

Asemiesten henkilöllisyyttä ei ole vielä julkistettu, mutta uutistoimiston lähde epäili, että tapahtumat olivat kytköksissä paikallisten aseellisten joukkojen väliseen valtataisteluun.

Kolme päivää aiemmin Fulani-paimenten väitettiin hyökänneen lähinnä kristittyyn kylään Kadunan eteläosassa, Luoteis-Nigeriassa [Morning Star News]. Väitteen mukaan 87-vuotias Monday Kura hakattiin kuoliaaksi viidakkoveitsellä, kun taas toinen mies, 48-vuotias Emmanuel Agom, ammuttiin. Molemmat miehet olivat Evangelical Reformed Church of Christ -nimisen seurakunnan jäseniä. Open Doors ei ole vielä vahvistanut tapahtumaa.

Väkivalta on lisääntynyt Kadunan ja Benuen osavaltioissa viime vuosina. Hyökkästen takana ovat suurimmaksi osaksi aseelliset Fulani-paimenet ja Boko Haramin islamistinen kapinaliike alueella, joka jakautuu pääosin muslimienemmistöiseen pohjoiseen ja kristittyyn etelään.

Boko Haramin aloittaman kapinan alkamisen jälkeen vuonna 2009 on tapettu arviolta vähintään 35 000 ihmistä. Open Doors -raportin mukaan enimmäkseen muslimeista koostuvien fulanien hyökkäykset ovat vaatineet ainakin 3 500 ihmisen hengen tammikuusta 2016 lokakuuhun 2018. Hyökkäykset ovat kohdistuneet pääosin kristittyjen viljelijäyhteisöihin. Noin 57% uhreista tapettiin vuoden 2018 aikana. Kyseisenä vuonna fulanien väkivalta oli kuusi kertaa tuhoisampaa kuin Boko Haramin. Nigerian armeija on ylikuormitettu, koska se taistelee useita kapinallisia vastaan. Hallitusta on kritisoitu riittämättömistä vastatoimista, joiden luoman tyhjiön täyttävät paikalliset aseelliset ryhmät.

Islamistiset ryhmät valitsevat kohteikseen kristittyjä, mutta myös aseellisten ryhmien välisissä taisteluissa kuolee ihmisiä. Open Doorsin vuonna 2017 tekemä tutkimus osoitti, että Nigerian koillisosissa asuvat uupuneet kristityt tarvitsivat kiireellistä apua murskatun elämänsä ja kyliensä jälleenrakennuksessa. He kärsivät traumoista, kotien tuhoutumisesta, veden puutteesta, epävarmuudesta ruuan saannissa, koulutuksen puutteesta sekä  seurakunnan toiminnan vaikeutumisesta. OD haluaa auttaa kymmentä kylää pääsemään takaisin jaloilleen.

HUOMAUTUS KEHITYSYHTEISÖJEN TUTKIMUKSEEN:
Lue lisää siitä, mitä OD aikoo tehdä Nigeriassa tulevina vuosina. Tietoa löytyy Heartache in the Harmattan -sisältöpakettiin kuuluvasta artikkelista. Tutustu myös Nigerian politiikkaa koskevaan yhteenvetoon, joka sisältää taustatiedon lisäksi hyödyllisiä suosituksia kansainväliselle yhteisölle. Voit lobata maasi hallitusta noiden suositusten toteutumiseksi.

NIGERIA-FAKTAT

× WWL 2019 Sijoitus: 12

× Vainojen pääsyyt: islamilainen sorto ja järjestäytynyt korruptio sekä rikollisuus

× Väestö: 195 875 000

× Uskonto: 91 122 000 kristittyä (46,5%), muslimeja (46,1%), kansanuskontoja (7,1%)

Lue lisää

 

Lähde